ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στόχευσαν στην ποιότητα, υπέσκαψαν το μέλλον τους

Οι... παρενέργειες της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αλλά και των υψηλών συντελεστών σε ορισμένα τμήματα, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των εισακτέων, προκαλούν φόβους για περαιτέρω συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ακόμη και για κλείσιμο τμημάτων.

«Ο αριθμός των κενών θέσεων είναι πάρα πολύ μεγάλος και το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη Σύγκλητο, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, προκειμένου να υιοθετήσουμε μια πιο ορθή στάση. Αυτό που μας ανησυχεί, είναι ότι και με τον καινούριο νόμο αλλά και με τα κριτήρια της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης ο επαναλαμβανόμενα μειωμένος αριθμός εισακτέων σε ένα τμήμα αποτελεί στοιχείο, με το οποίο η ΕΘΑΑΕ μπορεί να εισηγηθεί την κατάργησή του ή την απορρόφησή του από άλλο τμήμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Επιπρόσθετα, σημείωσε πως η μείωση του αριθμού των φοιτητών και μάλιστα κατά περισσότερους από 900, είναι σημαντικό πρόβλημα που πλήττει και την εικόνα του Πανεπιστημίου, επηρεάζοντας τη θέση του στις διεθνείς αξιολογήσεις.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μετά και τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ΕΒΕ, χάνει περίπου το ένα τέταρτο των εισακτέων, που μειώνονται κατά 24%, όταν την προηγούμενη χρονιά ήταν μεταξύ των πανεπιστημίων με τις ελάχιστες απώλειες, περίπου στο 11% των εισακτέων. «Αυτό βέβαια οφείλεται στο ότι στη δεύτερη εφαρμογή της ΕΒΕ η Σύγκλητος υιοθέτησε διαφορετικούς συντελεστές, ενώ την πρώτη δε δηλώσαμε με αποτέλεσμα το πρόβλημα να υπάρχει σε δύο τμήματα. Με την υιοθέτηση των απόψεων των τμημάτων, που βάλανε υψηλότερους συντελεστές, έχουμε θέμα σε τέσσερα τμήματα και στα Γιάννενα», τόνισε ο πρύτανης, ο οποίος εξαρχής είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη θέσπιση υψηλού συντελεστή, κάτι που απέτρεψε την πρώτη χρονιά, προκαλώντας αντιδράσεις από ορισμένα τμήματα που επιθυμούσαν να ορίσουν υψηλότερο συντελεστή.
Αυτό συνέβη φέτος στα Τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής, στα οποία καλύπτεται τελικά περί το ¼ των διαθέσιμων θέσεων, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στα Γιάννενα, στο οποίο καλύπτονται 30 από τις 192 θέσεις, την ώρα που ένα συναφές τμήμα, το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα την Άρτα, καλύπτει το σύνολο των διαθέσιμων θέσεών του, θα έχει δηλαδή 220 πρωτοετείς φοιτητές.
«Σαφώς το γνωστικό τους αντικείμενο είναι πολύ κοντά. Το ένα είναι πενταετές και ανήκει στην Πολυτεχνική Σχολή και το άλλο είναι μονοτμηματική Σχολή, αλλά ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος σπουδών είναι κοινό. Εδώ φαίνεται, λοιπόν, ότι το τμήμα που έβαλε υψηλό συντελεστή και βάση, που είναι δική του επιλογή, θα έχει μόνο 30 φοιτητές, ενώ το άλλο 220. Αυτό έχω εξηγήσει και στον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής ότι είναι εις βάρος του τμήματος των Μηχανικών Η/Υ έναντι του άλλου τμήματος, γιατί ο αριθμός των φοιτητών καθορίζει και την ποσόστωση της χρηματοδότησης εσωτερικά αλλά και την ενίσχυση των υποδομών. Οπότε είναι κάτι που το Τμήμα και η Σχολή πρέπει να το λάβουν υπόψη τους», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης. Η μείωση, βέβαια, του αριθμού των φοιτητών θα έχει αντίκτυπο στη συνολική χρηματοδότηση του ιδρύματος.
Κλείνοντας τη συνέντευξή τύπου του, πάντως, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επανέλαβε ότι κάθε απόφαση έχει και παράπλευρες επιπτώσεις, γι’ αυτό και η Σύγκλητος θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με την προσωπική του θέση και πρόταση να είναι πως θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές σε όλα τα τμήματα, «ώστε να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών, ικανός για να λειτουργούν και για να δικαιολογούν τη λειτουργία τους».

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών