Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Με την... ευχή το Υπουργείο Περιβάλλοντος να κάνει πίσω από τους αρχικούς του σχεδιασμούς για την ενοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και των αντίστοιχων υπηρεσιών των Δήμων σε επίπεδο περιφέρειας, οι δήμαρχοι της Ηπείρου υπερψήφισαν την «αντιπρόταση», που έχει καταθέσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ένωση των ΔΕΥΑ.

Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, το μεσημέρι της Παρασκευής, με την πρόταση της ΚΕΔΕ να μοιάζει ως μοναδική «διέξοδος» και για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων των ΔΕΥΑΙ, όπως η έλλειψη προσωπικού και τα χρέη εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, αλλά και για τη βέλτιστη μελλοντική διαχείριση των υδάτων, πόσιμο και άρδευσης.
Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, ενώ στο νομοσχέδιο, που φέρεται να είχε επεξεργαστεί το Υπουργείο, πριν την πρόταση της ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων Γιώργος Παπαδιώτης.
Και οι δύο τόνισαν, πάντως, πως μετά τις ευρωεκλογές αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις, με το «καλό» σενάριο να είναι η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ από το Υπουργείο. Οι όποιες εξελίξεις αναμένονται εντός του καλοκαιριού, με δεδομένο πως μέχρι το τέλος του έτους έχουν δεσμευθεί περί τα 250 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο να δοθούν στις ΔΕΥΑ για την εξόφληση των χρεών τους, προκειμένου τα νέα «σχήματα», είτε σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας που προτείνει η ΚΕΔΕ, είτε σε επίπεδο Περιφέρειας που προτείνει το Υπουργείο, να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους με μηδενικές οφειλές.
«Η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι η καλύτερη λύση», σημείωσε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, εκφράζοντας φόβους πως σε διαφορετική περίπτωση θα επέλθει αύξηση της τιμής του νερού, όπως συνέβη στην περίπτωση των απορριμμάτων.
Το θέμα της ένταξης και των Συνδέσμων Ύδρευσης, που είχαν δημιουργηθεί παλαιότερα στο πλαίσιο διαδημοτικών συνεργασιών, στον σχεδιασμό της ΚΕΔΕ, έθεσε ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ενώ να μην υπάρξει υποχώρηση ούτε στα ζητήματα της πρόσληψης προσωπικού και επιχορήγησης του ενεργειακού κόστους ζήτησε ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος.
Η πρόταση της ΚΕΔΕ περιλαμβάνει άρση της απαγόρευσης προσλήψεων στις ΔΕΥΑ, χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκούς και από εθνικούς πόρους, αλλά και μετατροπή του τιμολογίου, που πληρώνουν οι ΔΕΥΑΙ στην ΔΕΗ, από οικιακό σε βιομηχανικό.

Σχετικά άρθρα

Με πρόταση για την πυροπροστασία ακινήτων

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα

Σκέψεις για επιστροφή των Πολεοδομιών στις Περιφέρειες