Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών

Την προσήλωσή της στην προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης της λειτουργίας των φοιτητικών κατοικιών, δηλώνουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκμετάλλευσης της φωτιάς σε δωμάτιο τη νύχτα της 3ης Απριλίου.

Οι πρυτανικές αρχές, αφού διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει συνολική και διαυγής πληροφόρηση μετά την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και της εσωτερικής διερεύνηση από το Πανεπιστήμιο, σημειώνει ότι το γεγονός αυτό «οριοθετεί ένα κομβικό σημείο συνειδητοποίησης όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Φοιτητικές Κατοικίες», πεδίο το οποίο είχε αναγορευτεί σε μια γκρίζα ζώνη, της οποίας η διαχείριση συντελείτο σε ένα μόνιμο σκηνικό αυξημένων διεκδικήσεων του συλλόγου των «Εστιακών» και, εν μέσω έντασης και διαξιφισμών, η εφαρμογή των κανονισμών μετατρεπόταν σε ένα παιχνίδι αντιπαράθεσης με τις πανεπιστημιακές αρχές.
«Στα τέσσερα συναπτά χρόνια της θητείας μου στη Σύγκλητο ως Πρόεδρος της Ιατρικής, είδα το παιχνίδι αυτό να γίνεται παράδοση, παρότι είναι προφανές ότι παίζεται “εν ου παικτοίς”: εκεί δηλαδή όπου η ασφάλεια των φοιτητών και των φοιτητριών που διαμένουν στις Φοιτητικές Κατοικίες είναι αδιαπραγμάτευτη. Για τον λόγο αυτό η υπόθεση της φοιτητικής μέριμνας υπήρξε μια από τις πρώτες μας προτεραιότητες, όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου», τονίζει η πρύτανης Άννα Μπατιστάτου, αναφέροντας ότι τον τελευταίο χρόνο ενισχύθηκε σημαντικά το διοικητικό προσωπικό που στελεχώνει την Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας, ανασυγκροτήθηκε η Εφορεία Φοιτητικών Κατοικιών, η οποία συνεδριάζει πλέον τακτικότατα με τήρηση πρακτικών και καταγραφή αποφάσεων, διαμορφώθηκαν και μηχανογραφήθηκαν οι ονομαστικοί κατάλογοι διαμενόντων/δωματίων και αρχίσε η διαχείρισή τους με κατάλληλο λογισμικό, ανακτήθηκαν κλειδιά όλων των δωματίων για χρήση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καταγράφηκαν εκτενείς υφιστάμενες ζημιές και προτεραιοποιήθηκαν οι ανάγκες συντήρησης.
Ως αποτέλεσμα, όπως κάνει γνωστό, περίπου 200 δωμάτια, δηλαδή το 23% των δωματίων της Πανεπιστημιούπολης Α’, τα οποία ήταν για καιρό κενά, απογράφηκαν σε συνεργασία με φοιτητές, έγιναν επισκευές και σταδιακά αποδίδονται σε χρήστες, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων.
Κορωνίδα των προσπαθειών χαρακτηρίζει η κ. Μπατιστάτου τον νέο επικαιροποιημένο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών, ο οποίος, όπως σημειώνει, «αποτελεί τον αντικειμενικό οδικό χάρτη, που μπορεί να εξασφαλίσει δίκαιη κατανομή των στεγαστικών πόρων στους φοιτητές και φοιτήτριες και εξορθολογισμένη διαχείρισή τους». Το χαρακτηριστικό του είναι ότι, εκτός από τα οικονομικά κριτήρια, δίνει έμφαση σε κριτήρια κοινωνικά και ακαδημαϊκά και προβλέπει στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Και όπως προσθέτει, φέτος ικανοποιήθηκαν, για πρώτη φορά, όλες οι αιτήσεις προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, και μάλιστα οι δικαιούχοι ανακοινώθηκαν ένα μήνα νωρίτερα, σε σύγκριση με πέρυσι.
«Επειδή ακούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας και επειδή στεκόμαστε αλληλέγγυοι ως ακαδημαϊκή κοινότητα στον αγώνα κάθε έμψυχου μέλους της για την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, συνεχίζουμε να διεκδικούμε σθεναρά συνολική ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Ο αγώνας αυτός δεν είναι απλώς μια οικονομική διεκδίκηση. Είναι η υπεράσπιση βασικών κοινωνικών μας αξιών, ενός τόπου “εν ου παικτοίς”, όπου θεμελιώνεται το μέλλον των νέων μας. Δεν υπερασπίζονται αυτούς τους νέους όσοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το συμβάν της φωτιάς των Φοιτητικών Κατοικιών, μετερχόμενοι όλο το παραδοσιακό οπλοστάσιο της σύγχυσης και της εμπάθειας: ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις, προσωπικές επιθέσεις… Το εκβιαστικό παιχνίδι αντιπαράθεσης επανέρχεται με τις παλιές ρητορικές, αναμενόμενο και πλέον παρωχημένο.
Στις ρητορικές αυτές, ως Διοίκηση έχουμε ήδη έμπρακτα απαντήσει με τη συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των Φοιτητικών Κατοικιών, που ήταν εξ αρχής το πρώτιστο μέλημά μας. Κάθε άλλη επιλογή, ακόμη και αυτές που επικαλούνται δήθεν “τήρηση ισορροπιών»”, αποδεικνύεται πλέον επικίνδυνη. Όπως, επίσης, είναι επικίνδυνη και η σιωπηρή αποδοχή κάθε μορφής αυθαιρεσίας.
Στεκόμαστε με ψυχραιμία απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα αλλά θέτουμε όρια στην ένοχη ανοχή. Είμαστε και θα είμαστε με το μέρος των φοιτητών και των φοιτητριών μας, και πάντοτε θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους μέσα από τη δημοκρατική νομιμότητα.
Μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την αναβάθμιση της λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών. Επειδή, τελικώς, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας, η υπευθυνότητα είναι μονόδρομος», καταλήγει η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

«Πρώτη» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία