Αίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

Στο… κατώφλι των δύο ευρώ η τιμή της αμόλυβδης

Πλησιάζει τα δύο ευρώ η τιμή της αμόλυβδης λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, προσθέτοντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές, που έχουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και στο πασχαλινό τραπέζι αλλά και στις μετακινήσεις.

Η μέση τιμή στα Γιάννενα κυμαίνεται γύρω στο 1,96 ευρώ, ενώ σε πιο απομακρυσμένα από το κέντρο πρατήρια μπορεί να ξεπερνά και τα 2 ευρώ, μια εικόνα βέβαια που αποτυπώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Από τις αρχές του έτους η αύξηση της τιμής δεν είναι μεγάλη, καθώς σήμερα, μετά από αρκετές αυξομειώσεις, ανέρχεται περίπου στα 1,3 λεπτά του ευρώ, ωστόσο, φαίνεται πως η τιμή της αμόλυβδης έχει παγιωθεί σε υψηλά επίπεδα. Οι τιμές των καυσίμων επηρεάζονται αφενός από τις διεθνείς εξελίξεις, την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και την τιμή διυλιστηρίου, αφετέρου από την υψηλή φορολογία των καυσίμων στη χώρα.

Το βέβαια είναι πως, παρά τις μικρές αποκλίσεις από πρατήριο σε πρατήριο, η τιμή δεν διαμορφώνεται από τους πρατηριούχους, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Θανάσης Παπαδόπουλος, καθώς ισχύει το πλαφόν στο κέρδος των πρατηρίων.

Αντίθετα με την αμόλυβδη πάντως, μείωση παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου κίνησης, ενώ και το πετρέλαιο θέρμανσης, στην «εκπνοή» της περιόδου διάθεσής του κυμαίνεται στα Γιάννενα στο 1,30-1,32 ευρώ. Μάλιστα, για όσους θέλουν να έχουν απόθεμα για την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να σπεύσουν, καθώς τη Μεγάλη Τρίτη σταματά η διάθεσή του από τα πρατήρια.