Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Με λαμπρότητα και παρουσία σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας -και όχι μόνο- υποδέχθηκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για πρώτη φορά στην εξηντάχρονη πορεία του, την Ολυμπιακή Φλόγα, ως ένας σταθμός της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας «Παρίσι 2024», που ξεκίνησε με την τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία.

Μετά τη διανυκτέρευση της Φλόγας στην Πλατεία Μαβίλη, η Ανέτα Κυρίδου τη μετέφερε το πρωί στην είσοδο του Κάστρου, στη συμβολή των οδών Δ. Φιλοσόφου και Γλυκηδών, και στη συνέχεια με όχημα ο βωμός μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην εξωτερική είσοδο του οποίου την υποδέχθηκαν οι πρυτανικές αρχές.
Η φοιτήτρια Έλενα Παπασταματοπούλου, μέλος της Εθνικής ομάδας para taekwondo, παρέλαβε την Ολυμπιακή Δάδα και διένυσε τη διαδρομή εντός της πανεπιστημιούπολης έως το Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», όπου και τελέστηκε η αφή του βωμού, υπό τα χειροκροτήματα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, μαθητών και πολιτών.
Ακολούθησε η έπαρση των σημαιών των Ολυμπιακών Αγώνων, της Γαλλίας και της Ελλάδας και η ανάκρουση των εθνικών ύμνων από μουσικό σχήμα και χορωδία φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Αισθανόμαστε πως η τιμή που μας περιποιεί η Ολυμπιακή Επιτροπή, συμπεριλαμβάνοντας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στους σταθμούς της ιερής αυτής λαμπαδηδρομίας, είναι μια τιμή προς την ηπειρωτική γη και τις πνευματικές παρακαταθήκες που αυτή έχει προσφέρει μέχρι σήμερα. Γιατί το άναμμα της φλόγας σε κάθε τόπο συμβολίζει κάτι ιδιαίτερο. Εδώ, κάτω από τον ίσκιο των μεγάλων βουνών που περιβάλλουν το ιερό της Δωδώνης, στους κόλπους της λίμνης που αγκαλιάζει τη Μονή Φιλανθρωπινών, η Ολυμπιακή Δάδα φορτίζεται από την ιδέα της ευγενούς άμιλλας, που οδηγεί στην πρόοδο και την ειρήνη, την οικουμενικότητα της ενότητας και της συμπερίληψης. Αντλώντας έμπνευση από τους αθλητές και τις αθλήτριες των Ολυμπιακών Αγώνων, βάζουμε ψηλά τον πήχη των ακαδημαϊκών επιδόσεων. Αγωνιζόμαστε για μια τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα στέκεται στο ύψος της μεγάλης παράδοσης των γραμμάτων που καλλιέργησε η Ήπειρος. Αγωνιζόμαστε να εκπληρώσουμε την αποστολή μας για μια παιδεία δημόσια και συμπεριληπτική, σε όλες τις βαθμίδες. Αγωνιζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις συλλογικές προσδοκίες για μια καλύτερη κοινωνία του μέλλοντος. Προασπίζουμε τις αρχές της ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, της επιστημονικής δεοντολογίας, της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, της διαφάνειας και της αμοιβαίας λογοδοσίας, της αμεροληψίας, της αξιοκρατίας, της ίσης μεταχείρισης και της αποφυγής κάθε είδους διακρίσεων. Στον νεότερο κόσμο, οι αρχές αυτές απορρέουν από τις ανθρώπινες αξίες, που ιστορικά υπερασπίστηκε ο γαλλικός λαός. Η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφότητα είναι αναπόσπαστο μέρος του φωτός που γιορτάζουμε σήμερα εδώ, περνώντας το ολυμπιακό σύμβολο από χέρι σε χέρι. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σήμερα δίνει το χέρι στη Γαλλία και όχι μόνο συμβολικά. Μια ευτυχής συγκυρία μας φέρνει εδώ και μερικούς μήνες να συνεργαζόμαστε στην οικοδόμηση μιας ακαδημαϊκής συμμαχίας που παίρνει σιγά – σιγά σάρκα και οστά, μέσα από συγκεκριμένες κοινές δράσεις και έργα. Η συνέργειά μας με τα γαλλικά ιδρύματα επιβεβαιώνουν την πολιτισμική μας συγγένεια και ανανεώνει την πίστη μας σε μια Ευρώπη με κοινά ιδανικά όπως ειρήνη, πρόοδος, αδελφοσύνη. Η ανάφλεξη της Φλόγας στην Ήπειρο, ας είναι λοιπόν ευχή και πίστη μαζί για την ανάφλεξη των ολυμπιακών Ιδανικών στις δύο χώρες και στον κόσμο όλο. Είμαστε υπερήφανοι που και στον φοιτητικό πληθυσμό μας καμαρώνουμε Ολυμπιονίκες», σημείωσε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Άννα Μπατιστάτου, ευχόμενη στους φοιτητές και φοιτήτριες που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες «καλή επιτυχία».
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της τελετής ακούστηκαν συνθήματα κατά της Ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Θανάση Βασιλειάδη, ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, να επισημαίνει το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων για εκεχειρία, τονίζοντας πως η ειρήνη είναι το πολυτιμότερο αγαθό.
«Η Φλόγα μεταφέρει διαχρονικά τα μηνύματα της αγάπης, της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών. Μηνύματα που είναι όσο ποτέ επίκαιρα σε μια εποχή που οι πόλεμοι και οι έχθρες ταράσσουν την ανθρωπότητα. Το μήνυμα της εκεχειρίας, το οποίο τα παλιά χρόνια ήταν αυτό που σταματούσε τα πάντα, για να απολαύσουν οι άνθρωποι μια ήρεμη περίοδο, σήμερα προσπαθούμε να το επαναλάβουμε. Το αν το πετυχαίνουμε ή όχι, είναι άλλο θέμα. Εμείς όμως θα πρέπει να επιμένουμε συνεχώς και να περνάμε τα δικά μας μηνύματα. Γιατί αυτή η χώρα ξέρει να αγωνίζεται και ξέρει να περνάει διαχρονικά μηνύματα. Για μας, η ειρήνη είναι το πολυτιμότερο αγαθό», τόνισε.
«Ραντεβού» στο Παρίσι έδωσε με τους παριστάμενους ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας Jean-Luc Lavaud ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Paris 2024», που αντάλλαξε δώρα με τις πρυτανικές αρχές.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, υπό την επιμέλεια του Αντώνη Βερβέρη, ενώ η Ολυμπιακή Φλόγα αναχώρησε από τον χώρο του Πανεπιστημίου, για να συνεχίσει το ταξίδι της στην Ηγουμενίτσα, με τον λαμπαδηδρόμο, φοιτητή και χρυσό πανελληνιονίκη στο άθλημα του τζούντο Άρη Ζάραγκα.

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Τα Γιάννενα θα φωτίσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα