Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Και πρόταση για υφυπουργείο Ορεινότητας

Με διαπιστώσεις και προτάσεις για την αναγέννηση των ορεινών περιοχών συνοδεύτηκε η πρώτη συνεδρίαση της νεοσύστατης Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα.

Τα μέλη της Υποεπιτροπής ενημερώθηκαν από τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητή της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Ιωάννη Χατζηγεωργίου, τον διευθυντή του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.), καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ Δημήτρη Καλιαμπάκο, τον πρόεδρο Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ορεινών Δήμων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη και τη δήμαρχο Μετσόβου Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ.
Αντικείμενο της υποεπιτροπής είναι η μελέτη των προβλημάτων των περιοχών αυτών, η υποβολή προτάσεων για τη βιώσιμη οικονομική τους ανάπτυξη, την προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής παράδοσης.
Την ανάγκη να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια εκεί που πάντα ήταν όρθια, στα βουνά της, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής στην εναρκτήρια ομιλία του, ζητώντας από τα μέλη της νέας Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών της Βουλής και τους συνεργαζόμενους με αυτούς αυτοδιοικητικούς και πανεπιστημιακούς φορείς να «πειθαναγκάσουν» την Πολιτεία με ιδέες και προτάσεις, που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην τήρηση της συνταγματικής επιταγής για ανάγκη μέριμνας του Κράτους για τις ορεινές περιοχές της χώρας.
«Η Υποεπιτροπή μας έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση. Υπάρχει η γνώση, υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχει η θεσμική κατοχύρωση, υπάρχει το Σύνταγμα. Πρέπει να δικαιωθεί αυτή η προσπάθεια όχι ως προσπάθεια συντάξεως εκθέσεων ή προτάσεων, αλλά ως προσπάθεια -αν μου επιτρέπεται η έκφραση- πειθαναγκασμού της Διοίκησης μέσω επιχειρημάτων για την πειστική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, που τόσο ξεχωριστές είναι και που τόσο ανάγκη το έχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, χρειάζεται ένας ειδικός σχεδιασμός, με συγκεκριμένη στόχευση, για τις ορεινές περιοχές και ριζικές παρεμβάσεις, που θα ανακόψουν την ερήμωση στα χωριά και θα διαμορφώσουν συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης. Μάλιστα, ο ίδιος πρότεινε την σύσταση Υφυπουργείου Ορεινότητας, αντίστοιχο με το Υφυπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να δίνονται λύσεις σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας πολλών υπουργείων, αλλά και να αναδειχθούν λύσεις σε ζητήματα ενίσχυσης και αντιστροφής της μείωσης του πληθυσμού στις ορεινές περιοχές.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος