Αίθουσα ΣύνταξηςΠολιτισμός

«Η Μητέρα» του Μπόνγκ Τζουν-Χο στις προβολές της Εξαύδα

Με την ταινία «Η Μητέρα» (Mother, Νότια Κορέα, 2009, 129’) του Μπόνγκ Τζουν-Χο ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στη μητρότητα, στο πλαίσιο των κινηματογραφικών προβολών του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Εξαύδα».

Ο 27χρονος Ντο-τζουν μένει με τη μητέρα του στο παράπηγμα δίπλα στην αποθήκη της με τα βότανα. Από αυτό ζουν: από τα ματζούνια, το βότανα και την παράνομη πρακτική της στον βελονισμό. Ο Ντο-τζουν δεν είναι ένας συνηθισμένος 27χρονος. Το μυαλό του μοιάζει να μην έχει αναπτυχθεί ποτέ από τα παιδικά του χρόνια. Απλοϊκός, αφελής και με προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, μοιάζει με μεγαλόσωμο κουτάβι, που θα πεταχτεί στη μέση του δρόμου και θα κινδυνέψει – αν δεν τον προσέχει συνεχώς το άγρυπνο βλέμμα της μητέρας. Μιας μητέρας που όμως τον έμαθε κάτι: δε θα δεχτεί ποτέ να τον πουν «καθυστερημένο». Θα βγάλει νύχια, θα σηκώσει ανάστημα, θα αντεπιτεθεί σε όποιον τολμήσει. Όταν μία μέρα η μικρή τους γειτονιά ξυπνά με το σοκ της δολοφονίας μίας έφηβης μαθήτριας, η αστυνομία συλλαμβάνει τον Ντο-τζουν. Εκείνος περιφερόταν άσκοπα το προηγούμενο βράδυ, εκείνος είναι ο αλαφροΐσκιωτος της περιοχής, εκείνος θα το έκανε. Εκείνος ομολογεί. Στην πραγματικότητα δεν ξέρει, δε θυμάται. Και τότε η Μητέρα ξεκινά μία μοναχική, σφοδρή, ορμητική, λυσσασμένη πορεία για να αποδείξει την αθωότητά του. Θα βρει τον πραγματικό δολοφόνο. Ο Μπονγκ Τζουν-χο αναμειγνύει μαεστρικά αστυνομικό θρίλερ, φιλμ νουάρ, οικογενειακό δράμα και κοινωνική σάτιρα για να συνθέσει μια από τις πιο αντισυμβατικές ιστορίες μητρικής αγάπης που έχουν αποτυπωθεί στην οθόνη.
Πρωταγωνιστούν οι Κιμ Χιέ-τζά και Γουόν Μπιν.
«Η Μητέρα» θα προβληθεί την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Απριλίου στο θεατράκι της «Εξαύδα» (Κουντουριώτου 31) με ώρα έναρξης στις 8.15 το βράδυ. Οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Το επόμενο αφιέρωμα θα ξεκινήσει την Κυριακή 12 Μαΐου και οι ταινίες θα ξεκινάνε στις 9.15το βράδυ πλέον, επειδή θα έχει μεγαλώσει η μέρα. Θα είναι ένα αφιέρωμα τεσσάρων ταινιών στην κωμωδία.

Σχετικά άρθρα

«Μνήμες εγκλήματος» από την Εξαύδα