Αθλητικά

Στα μονοπάτια της Β’ Εθνικής που θα βαδίσει ο ΠΑΣ!

Από τα σαλόνια στα...αλώνια ο "Άγιαξ της Ηπείρου" και σε ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα με έντονη οσμή παρασκηνίου και με πάγια έσοδα μόνον 163.000 ευρώ

Με το που θα τελειώσουν οι δύο αγώνες της Σούπερ Λιγκ, θα ξεπροβάλει και στα Γιάννινα η αυλαία της Β’ Εθνικής και θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την άγονη γραμμή. Το πότε θα ξαναδούν οι Γιαννιώτες τον αγαπημένο τους ΠΑΣ στη μεγάλη κατηγορία, δεν το ξέρει κανείς. Μπορεί άμεσα μπορεί και μετά από χρόνια. Στο παρελθόν άλλες φορές επέστρεψε άμεσα στην Α’ Εθνική, όπως το 1985, το 2002, το 2011 και το 2020 και άλλες φορές μετά από ορισμένα χρόνια ή και δεκαετίες. Η ομάδα που πριν από 8 χρόνια αγωνίστηκε στην Ευρώπη, που πριν από τρία χρόνια έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και πριν από δύο χρόνια ήταν στα πλέι οφ ως καλύτερη επαρχιακή ομάδα, τη νέα σεζόν θα φτάσει μέχρι και το…Νέο Κεραμίδι Πιερίας, ένα χωριό 700 κατοίκων λίγα χιλιόμετρα βόρεια από την Κατερίνη! Προς Θεού, δεν υποτιμούμε τον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου που είναι εν δυνάμει πρωταθλητής του 2ου ομίλου και ανεβαίνει στη Β’ Εθνική, τουναντίον τον συγχαίρουμε για τον άθλο που πέτυχε, αλλά η αναφορά έχει να κάνει με το κόντεμα του ΠΑΣ.
Ας…ξανασυστηθούμε πάλι με τη νέα κατηγορία, τη Β’ Εθνική. Τα τελευταία χρόνια και μετά την αναδιάρθρωση του 2019 που επιχείρησε ανεπιτυχώς η τότε Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής ή Σούπερ Λιγκ 2, γίνεται με 2 ομίλους, με πλέι οφ και πλέι άουτ, ανεβαίνοντας οι πρωταθλήτριες ομάδες των ομίλων στη Σούπερ Λιγκ (Α’ εθνική) και υποβιβάζονται 4 από τον νότιο όμιλο και τρεις από τον βόρειο. Υποβιβάστηκε από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ο Τηλκυκράτης Λευκάδας, ενώ απομένουν ακόμα 4 αγωνιστικές πριν το τέλος, τόσο στα πλέι οφ όσο και στα πλέι άουτ. Η κατάσταση ακόμα δεν ξεκαθάρισε, γίνεται μεγάλη μάχη παραμονής, καθώς από φέτος αποφασίστηκε να υποβιβάζονται και οι ομάδες Β’ που έχουν στη δεύτερη κατηγορία οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ. Μετά και την 6η αγωνιστική στη ζώνη του υποβιβασμού στον βόρειο όμιλο είναι Καμπανιακός, Κοζάνη, Αιολικός Μυτιλήνης και οριακά πάνω από τη γραμμή η Αναγέννηση Καρδίτσας. Στον νότιο όμιλο στην καυτή ζώνη είναι Παναθηναϊκός Β’, Γιούχτας Χανίων, Ολυμπιακός Β’ και οριακά πάνω από τη γραμμή η Παναχαϊκή.
Όσον αφορά την κορυφή, ο Λεβαδειακός του ιστορικού του προέδρου Γιάννη Κομπότη, εξασφάλισε και μαθηματικά την επιστροφή στη Σούπερ Λιγκ, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τη Λάρισα και τη Νίκη Βόλου. Στον νότιο όμιλο έχει σαφέστατο προβάδισμα η Καλλιθέα με 34 βαθμούς, ενώ την ακολουθούν Χανιά με 28 και Ιωνικός με 27 βαθμούς. Έχουν εξασφαλίσει θέση για τη νέα σεζόν οι ομάδες Λάρισα, Νίκη Βόλου, Μακεδονικός Θεσσαλονίκης, ΑΕΚ Β’ Χανιά, Ιωνικός, Ηλιούπολη, Καλαμάτα, Ηρακλής, ΠΑΟΚ Β’, Διαγόρας. Από τη Γ’ Εθνική εξασφάλισαν πρόωρα την άνοδο η Καβάλα από τον 1ο όμιλο, ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου Πιερίας από τον 2ο όμιλο και ο Πανιώνιος από τον 8ο όμιλο.
Στη Β’ Εθνική από το 2021 και μετά αγωνίζονται και οι ομάδες Β’ των μεγάλων ομάδων Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Στα προηγούμενα δύο χρόνια δεν υποβιβάζονταν, αλλά από φέτος ισχύει και γι’ αυτές ο υποβιβασμός. Στις ομάδες Β’ μπορούν να χρησιμοποιούν τρεις παίκτες μόνο άνω των 23 ετών από την πρώτη επαγγελματική ομάδα και απεριόριστους κάτω από αυτό το ηλικιακό όριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός να μην κατεβάσουν ομάδες Β’ στο νέο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής.

ΤΑ ΠΑΓΙΑ ΕΣΟΔΑ ΕΙΝΑΙ 163.000 ΕΥΡΩ!

Όσον αφορά τα τηλεοπτικά και τις επιχορηγήσεις, σύμφωνα με όσα μας είπε χθες διοικητικό στέλεχος ΠΑΕ Β’ Εθνικής, η επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ λόγω συμμετοχής των ομάδων στο Στοίχημα είναι περίπου 133.000 ευρώ και τα τηλεοπτικά δικαιώματα 30.000 ευρώ. Δηλαδή τα πάγια έσοδα μιας ΠΑΕ Β’ Εθνικής είναι περίπου 163.000 ευρώ, σε αντίθεση με τη Σούπερ Λιγκ που κυμαίνονται μεταξύ 4 και 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο επίσημος τηλεοπτικός πάροχος είναι το κανάλι action 24 που έδειχνε έναν έως δύο αγώνες το Σαββατοκύριακο. Υπήρχε και μια άλλη εταιρία με μεταδόσεις αγώνων μέσω διαδικτύου με συνδρομές που εισέπραττε η λίγκα της Β’ Εθνικής, αλλά η εταιρία αυτή ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σταμάτησε τις μεταδόσεις γιατί δεν εισέπραξε από τη διοργανώτρια αρχή τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί. Ανέκαθεν τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Β’ Εθνικής είχε η ΕΡΤ, αλλά από πέρυσι, λόγω των όσων ακούστηκαν και γράφτηκαν για την καθαρότητα των αγώνων αυτής της κατηγορίας, η δημόσια τηλεόραση αποφάσισε να μην ασχοληθεί με αυτή την κατηγορία. Ο ΠΑΣ, στην προηγούμενη παρουσία του στη Β’ Εθνική, τη σεζόν 2019-20, δεν είχε διακόψει τη συνεργασία με τη NOVA, παίρνοντας ένα κομμάτι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ασχέτως αν οι μεταδόσεις γινόταν από την ΕΡΤ, αλλά τώρα αυτό φαντάζει κομμάτι δύσκολο. καθώς είναι διαφορετικά και τα οικονομικά δεδομένα. Η σύμβαση του action 24 είναι ετήσια. Αν θα συνεχίσει ή όχι τις μεταδόσεις και τη νέα σεζόν είναι άγνωστο.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΔΑ

Γενικά το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής είναι υποβαθμισμένο, με έντονη οσμή παρασκηνίου. Έχει δική της λίγκα, που ονομάζεται Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 και Β Εθνικής Κατηγορίας, η οποία με το νόμο 4809/2021 μετονομάστηκε σε Ε.Ε.Π. Α2 Εθνικής Super League 2, με πρόεδρο τον Πέτρο Μαρτσούκο. Κατά κανόνα οι αγώνες γίνονται Σαββατοκύριακο, ορισμένες φορές Παρασκευή και Δευτέρα και πάντοτε απόγευμα ή μεσημέρι, καθώς δεν έχουν όλα τα γήπεδα ηλεκτροφωτισμό. Δεν υπάρχει VAR και έχουν υπάρξει τραγικές αποφάσεις διαιτητών, που ορισμένες σκανδάλισαν την κοινή γνώμη. Στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα, κάθε ομάδας της κατηγορίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα τριών (3) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες ή που έχουν την ελληνική ιθαγένεια (ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο). Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός μη κοινοτικών ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα κάθε ομάδας είναι τέσσερις (4) ποδοσφαιριστές. Οι ΠΑΕ Β’ Εθνικής είναι υποχρεωτικό να έχουν μόνον ομάδα Νέων Κ19 που θα συμμετέχει σε δικό της ξεχωριστό πρωτάθλημα. Προαιρετικά μπορούν να έχουν και ομάδα Κ17 που θα αγωνίζεται στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Και στους αγώνες Β’ Εθνικής ισχύουν οι διατάξεις του ΚΑΠ και του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, όπως ακριβώς και για τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι τη νέα σεζόν 2024-25 το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής θα γίνει σε ένα όμιλο των 18 ομάδων και θα ανεβαίνουν στη Σούπερ Λιγκ οι δύο πρώτες ομάδες. Όμως επίσημα δεν ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο και αναμένουμε ανακοινώσεις.
Σας δώσαμε μια πρώτη εικόνα από το τι θα συναντήσει ο ΠΑΣ Γιάννινα τη νέα σεζόν 2024-25 στον χώρο της Β’ Εθνικής. Δυστυχώς είχε στα χέρια του τη μεγάλη κατηγορία και την έχασε από άστοχες κινήσεις των υπευθύνων του. Με δύο τρεις καλές μεταγραφές θα μπορούσε να αποφύγει τον υποβιβασμό. Τώρα είναι πλέον αργά και καλείται να συμμετάσχει σε ένα περίεργο και υποβαθμισμένο πρωτάθλημα που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη Σούπερ Λιγκ.

Από την έντυπη έκδοση του “Ηπειρωτικού Αγώνα”

Σχετικά άρθρα

Το παρελθόν δείχνει το…μέλλον στον ΠΑΣ Γιάννινα

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επίσημη ένταξη του ΠΑΣ στη Β’ Εθνική

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Ο πιο φτηνός και προβλέψιμος υποβιβασμός στην Ιστορία του ΠΑΣ