Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Πλήθος προτάσεων για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος

Προτάσεις αλλά και προβλήματα των επιμέρους επαγγελματικών κλάδων, που σχετίζονται με τον τουρισμό, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών και στόχο τη δημιουργία και προώθηση ενός εμπλουτισμένου τουριστικού προϊόντος για την πόλη και ευρύτερα.

Την ανάγκη συνεργασίας όλων για την προβολή του προορισμού, αλλά και για την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, τόνισαν στην έναρξη της σύσκεψης ο αντιδήμαρχος Χρήστος Τάτσης και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Στέφανος Ζέρβας.
«Πρέπει να χτίσουμε την επόμενη ημέρα, οριοθετώντας ρεαλιστικούς στόχους και εφαρμόζοντας τις κατάλληλες για την περιοχή μας ενέργειες, ώστε να μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να επιδείξουμε δημιουργικό επαγγελματισμό, επικεντρωμένο στην ποιότητα του προϊόντος και των προσφερόμενων υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Τάτσης.
Την εμπλοκή όλων σε αυτή την προσπάθεια, καθώς μια «κακή εικόνα» μπορεί να έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή, ζήτησε ο κ. Ζέρβας, από την πλευρά του.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Κώστας Κυρίτσης, που συμμετείχε στην σύσκεψη με το μέλος της διοίκησης Αλέξανδρο Γοργόλη, τόνισε αφενός την ανάγκη εκπόνησης μιας ολοκληρωμένης μελέτης για τον τουρισμό της περιοχής, καθώς επίσης και τη δημιουργία ενός φορέα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, που θα αποτυπώνεται και σε οικονομική συνεισφορά προς την κατεύθυνση της προβολής και προώθησης του προορισμού. Ταυτόχρονα, ζήτησε την «ενσωμάτωση» και των τοπικών προϊόντων, με την εντονότερη παρουσία τους στα καταστήματα εστίασης.
Σειρά προτάσεων και αιτημάτων προς τον Δήμο Ιωαννιτών κατέθεσε εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων ο γραμματέας της Θεόδωρος Βαντόλας. Μεταξύ άλλων, ζήτησε τη μείωση του κόστους χρήσης νερού για τις επιχειρήσεις, τη δημιουργία μητρώου για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τον προγραμματισμό εκδηλώσεων αλλά και παρουσίας σε εκθέσεις, την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με τη στάση και στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων, αλλά και τη χρήση mini bus. Ταυτόχρονα, επανέλαβε προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την ένταξη του Κάστρου στην UNESCO, τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου χώρου πολιτισμού, τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για τη «θωράκιση» και των τουριστικών επιχειρήσεων από την αύξηση του κόστους ενέργειας.
Τόσο ο κ. Βαντόλας όσο και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ξενοφών Μπήτσικας ζήτησαν να δημιουργηθεί ένα καλεντάρι εκδηλώσεων, ώστε να ενημερώνουν με τη σειρά τους επισκέπτες και φοιτητές. Παράλληλα, σημείωσε πως πολλά ερευνητικά έργα, που έχουν υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Δήμου, έχουν «χαθεί» μετά τη λήξη τους, καθώς δεν υπάρχει η συνέχεια που θα μπορούσε.
Στην έλλειψη προσωπικού, μεταξύ των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εστίαση, απέδωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Δημήτρης Τάτσης το γεγονός πως αρκετά καταστήματα παραμένουν κλειστά σε περιόδους γιορτών και αργιών, κάτι που επεσήμανε ο κ. Ζέρβας, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στην καθαριότητα, αλλά και στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στο Κάστρο, λόγω των αυστηρών περιορισμών της αρχαιολογίας.
Ψηφιακό υλικό για την προβολή της πόλης στα τάμπλετς που διαθέτουν τα ΤΑΞΙ, ζήτησε ο πρόεδρος του Σωματείου ΤΑΞΙ νομού Ιωαννίνων «Νεομάρτυς Γεώργιος» Μιχάλης Ψήνας, σημειώνοντας επίσης θέματα που έχουν να κάνουν με τη σήμανση και την καθαριότητα στις πιάτσες των ταξί.