Posts

Εμπειρία επισκέπτη αρχαιολογικού χώρου και προτάσεις

Ο Σπύρος Ζαφείρης επισκέφτηκε πρόσφατα τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Δωδώνης και έφυγε μάλλον με κακές εντυπώσεις. Δεν έμεινε όμως εκεί. Τις μετέφερε στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων μαζί με κάποιες προτάσεις του για την ορθή ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων του τόπου. Την επιστολή του προς τον ΟΔΑΠ δημοσιεύουμε σήμερα, με την ελπίδα να κινητοποιηθούν και οι τοπικοί άρχοντες ενόψει της θερινής πολιτιστικής και τουριστικής περιόδου, που ξεκινά σε λίγους μήνες, αλλά και και πολλών ακόμη που θα έρθουν.

«Προς Δ.Σ. Ο.Δ.Α.Π.

Αξιότιμα μέλη του ΔΣ,

στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα αλλά και της επισκέψεως σε ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους, την Κυριακή 11/4/2021 επισκεφτήκαμε μια παρέα τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Δωδώνης. Ως κάτοικοι Δήμου Ιωαννιτών και επειδή δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν επισκεφτεί τον αρχαιολογικό αυτό χώρο, πήραμε την απόφαση βοηθούντος και του καλού καιρού. Το μετανιώσαμε όμως μετά!

Η πρώτη μας έκπληξη ήταν όταν, πριν ακόμη εισέλθουμε, παρατηρήσαμε ότι μια παρέα τριών επισκεπτών με κατεύθυνση προς την έξοδο του χώρου, είχαν όλοι στα χέρια τους πλαστικά ποτήρια με καφέδες! Τα πλαστικά μπουκάλια με το νερό εύλογα μπορεί κανείς να τα δεχθεί. Απορήσαμε όμως με τους καφέδες. Όταν, αργότερα, προχωρήσαμε στην είσοδο, στο εκδοτήριο δεν υπήρχε κανείς, θεωρήσαμε ότι είναι ελεύθερη η είσοδος και εισήλθαμε στον χώρο. Ο υπάλληλος, ευτυχώς, επέστρεψε έγκαιρα, μας κάλεσε και έτσι εκδώσαμε τα εισιτήριά μας. Η δεύτερη έκπληξη προήλθε από το ύψος των εισιτηρίων. Οκτώ (8) Ευρώ είναι ένα υψηλό κόστος εισιτηρίου και για την εποχή μας αλλά και για το προσφερόμενο «προϊόν». Ρωτήσαμε τον υπάλληλο αν αυτό περιλαμβάνει και ξενάγηση για να πάρουμε αρνητική απάντηση και ότι αυτή κανονίζεται εκ των προτέρων με ιδιώτες ξεναγούς, για όσους ενδιαφέρονται.

Επίσης ρωτήσαμε τον υπάλληλο, από περιέργεια παρά από πρόθεση, αν επιτρέπεται να πάρουμε καφέδες μαζί μας. Απάντησε αρνητικά αλλά δεν έδωσε μια σαφή απάντηση, όταν τον ρωτήσαμε γιατί επιτράπηκε στην παρέα που είχαμε δει νωρίτερα.

Προχωρώντας στο εσωτερικό παρατηρήσαμε άλλη μια παρέα των δύο ατόμων με πλαστικά ποτήρια καφέ και αργότερα, σε άλλη παρέα, έναν επισκέπτη να καπνίζει. Άραγε τι θα έκανε τη γόπα του τσιγάρου τελειώνοντας το κάπνισμα και τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί σε καλοκαιρινή περίοδο, πέρα από τη ρύπανση του χώρου;

Διαβάζω στην ιστοσελίδα του Ο.Δ.Α.Π. ότι ένας από τους «στρατηγικούς σκοπούς» του είναι και «η αύξηση των οικονομικών πόρων που προέρχονται από τις επισκέψεις στους άνω χώρους, την παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας».

Σας προτρέπω να αναθεωρήσετε την τιμολογιακή πολιτική για να πετύχετε τον στόχο αυτό. Πολύ πιο εύκολα τον επιτυγχάνετε με χαμηλότερου κόστους εισιτήρια και προωθητική καμπάνια, παρά έτσι ως έχουν σήμερα τα πράγματα. Περισσότεροι επισκέπτες με το μισό κόστος εισιτηρίου θα αφήσουν περισσότερα χρήματα στο ταμείο. Συνεργαστείτε σε αυτήν την κατεύθυνση και με τις τοπικές κοινωνίες.

Διαβάζω, επίσης, στην ίδια σελίδα, ότι στους σκοπούς του Ο.Δ.Α.Π. είναι και η διάθεση πόρων για «…την ασφάλεια, συντήρηση, διαμόρφωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων, των ιστορικών τόπων, των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου αυτών και κάθε κτίσματος που βρίσκεται μέσα σε αυτούς, και την κατασκευή έργων πρόληψης ζημιών και προφύλαξης εντός αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων και μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου αυτών, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών και εγκαταστάσεων των αρχαιολογικών χώρων, των ιστορικών τόπων και των μουσείων, την ανέγερση, συντήρηση και επισκευή κύριων και βοηθητικών της λειτουργίας των χώρων και μουσείων κτισμάτων, κατασκευών και κτισμάτων εξυπηρέτησης επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων».

Ασφάλεια και προστασία χωρίς φύλαξη των χώρων είναι αδύνατη. Προστατέψτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους και μην τους αφήνετε στην τύχη τους. Αποτελούν πολιτιστική μας κληρονομιά και είμαστε υπεύθυνοι για την παράδοσή τους στις επόμενες γενιές όπως τα παραλάβαμε κι εμείς ή και καλύτερα. Οι χώροι χρειάζονται υπηρεσίες φύλαξης. Κάτι που ένας υπάλληλος, εκδότης εισιτηρίων, δεν μπορεί να κάνει.

Αυτά ως βασικές παρατηρήσεις και προτάσεις με την ελπίδα να βοηθούν στις αποφάσεις σας «…για την αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, των ιστορικών τόπων, των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου αυτών…».

Με εκτίμηση
Σπύρος Κ. Ζαφείρης»

Σχετικά άρθρα

22 χρόνια εργασιών και έπεται συνέχεια

Γεωργία Χαλάτση

Υπεράριθμοι θεατές στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης – Όλα τα λάθη έγιναν σωστά

Τιτίκα Τζάλλα

«Σφήκες» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης – Σοκαρισμένοι ναι, προσβεβλημένοι καθόλου

Τιτίκα Τζάλλα