ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Τρενάρει» τις αποφάσεις η κυβέρνηση

Το Σάββατο το αργότερο αναμένονται οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της αγοράς, αν και πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση τόσο για τους λοιμωξιολόγους, όσο και για την κυβέρνηση, αφού θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δε θα δημιουργηθεί μια νέα «έκρηξη» διασποράς.

Όπως είναι γνωστό, παρά τον ένα και πλέον μήνα ισχύος του lockdown, η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων είναι αργή, ενώ, όπως εξάλλου ανέμεναν και οι ειδικοί, δε μειώνεται ο αριθμός των θανάτων και διασωληνωμένων.Αποτέλεσμα είναι να καθυστερούν και οι αποφάσεις για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.Όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «αύριο ή μεθαύριο, το αργότερο το Σάββατο θα έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις για το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων», ενώ είχε προηγηθεί σύσκεψη το πρωί για την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε από την πλευρά του πως αν τα εμπορικά ανοίξουν, θα είναι τελευταία, και παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο. Όπως εξήγησε ο κ.Παπαθανάσης, θα προηγηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων που έχουν μικρή κινητικότητα, τα κομμωτήρια και τα κουρεία.Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως ό,τι ανοίξει, θα ανοίξει με μεγάλη προσοχή, ενώ ανέφερε πως όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα αλλάξει και η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Προβληματισμός από τους ειδικούς

Οι ειδικοί, σχεδόν στην πλειοψηφία τους, θεωρούν ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα μικρά και τα μεγάλα καταστήματα μαζί, καθώς οι εικόνες συνωστισμού είναι δεδομένες, που σημαίνει ότι θα υπάρξει νέα αύξηση των κρουσμάτων και μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ.

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος, με δεδομένη την κόπωση των πολιτών, που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά και το γεγονός πως ήδη οι μετακινήσεις είναι αυξημένες και δεν έχουν καμία σχέση με αυτές κατά την πρώτη καραντίνα.

Το βασικότερο «αγκάθι» ωστόσο είναι η συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα και η αργή αποκλιμάκωση.Μάλιστα, για μη ικανοποιητική μείωση των κρουσμάτων μίλησε και ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξηγώντας πως η επιδημία δεν έχει ακόμα τιθασευτεί, παρά τη μείωση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από πολύ μεγάλη συζήτηση για τη μείωση των τεστ.

Η αύξηση της κινητικότητας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων και υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί το άνοιγμα των καταστημάτων.«Αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής, κι επισήμανε ξανά ότι δεδομένου πως και η κατάσταση στην αγορά είναι οριακή «πρέπει να έχουμε το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας».

Την εκτίμηση ότι την άλλη εβδομάδα θα οδηγηθούμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, εξέφρασε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος αντίθετα, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος και του εμπορίου και της εστίασης.

Ειδικότερα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι μέσα στην εβδομάδα θα πέσουμε κάτω από χίλια κρούσματα και πρόσθεσε πως μια εβδομάδα μετά «μπορούμε να ανοίξουμε την αγορά και μάλιστα μπορούμε να ανοίξουμε ακόμη και την εστίαση, γιατί αυτό θα μειώσει τον συνωστισμό, καθώς η εστίαση θα βοηθήσει να μην συνωστίζεται ο κόσμος στα καταστήματα».

Αναζητείται «χρυσή τομή» για τις εκκλησίες

Σχετικά με την λειτουργία των εκκλησιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι κοντά στο να βρεθεί μια χρυσή τομή, μετά την επικοινωνία που είχαν.

Θέμα της συζήτησης ήταν το άνοιγμα των ναών κατά τα πρότυπα του περασμένου Πάσχα.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση