ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και ανοδική τάση αποτυπώνεται αφενός στα τεστ που διενεργούν οι ΚΟΜΥ στα Γιάννενα, αφετέρου στους ελέγχους που διενεργεί το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα λύματα του λεκανοπεδίου.

Ο κορωνοϊός «επιμένει» και στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας είναι η υποπαραλλαγή Έρις, η οποία δε φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση, ωστόσο μπορεί να είναι επικίνδυνη για ευάλωτα άτομα του πληθυσμού.

«Υπάρχει μια ποικιλομορφία του ιού, που προκαλεί έξαρση στη νοσηρότητα. Αυτό θα θέλαμε να είχε κατασταλεί. Δηλαδή, ο ιός να συνεχίζει να μεταλλάσσεται, αλλά να μην είναι αισθητός στο κλινικό περιβάλλον, κάτι που όμως εξακολουθεί να ισχύει», σημείωσε η καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευαγγελία Ντζάνη, σημειώνοντας πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η επιστημονική κοινότητα παραμένουν σε επαγρύπνηση.

Μάλιστα, με έγγραφό της, που έφτασε σε όλα τα Εργαστήρια αναφοράς για τον κορωνοϊό, η Κομισιόν ζητά την καταγραφή της «Έριδας», αναδεικνύοντας πως βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, που απαιτεί κινητοποίηση των επιστημονικών δομών καταγραφής του ιού.

Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, που αφορά την εβδομάδα 7 έως 13 Αυγούστου, ο αριθμός των εισαγωγών για covid-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 71% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες,  ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14 και καταγράφηκαν 20 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 61-98 έτη).

Παράλληλα, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα, όπου η αύξηση έφτασε το 55%.

Σύμφωνα με την κ. Ντζάνη, παρατηρούνται εξάρσεις και η φάση που βρισκόμαστε τώρα σε ό,τι αφορά στα λύματα, είναι αντίστοιχη με την περίοδο της λήξης του σχολικού έτους αλλά και της αρχής του, το περασμένο φθινόπωρο.

Η αύξηση αποτυπώνεται και στα τεστ που γίνονται στην κοινότητα, που ξεπερνούν ακόμη και τα 1000 κάποιες ημέρες στα Γιάννενα, σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη δημόσιας υγείας Αγνή Νάκου. Αυτό φάνηκε κυρίως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, γεγονός που αποδίδεται στις κοινωνικές εκδηλώσεις και στη μεγάλη κινητικότητα λόγω του τουρισμού.

 

Εν αναμονή επικαιροποιημένου εμβολίου

Οι υπηρεσίες παραμένουν σε ετοιμότητα και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οδηγίες για τα εμβόλια ή τυχόν νέα μέτρα ενόψει του φθινοπώρου.  Στο θέμα των εμβολιασμών αναφέρθηκε και η Ντζάνη, σημειώνοντας πως αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αναμένεται το φθινόπωρο επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα παρέχει προστασία και κατά της Έριδας. Ωστόσο, υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα για το αν κάποιος θα πρέπει να περιμένει ή να κάνει το υπάρχον εμβόλιο. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Ντζάνη, θα πρέπει ο καθένας να το συζητήσει με τον γιατρό του και να πράξει ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που διατρέχει. «Κάποιος που έχει πολλαπλούς παράγοντες κινδύνους, καλό είναι να κάνει τη συζήτηση αυτή με τον θεράποντα γιατρό του», σημείωσε η κ. Ντζάνη, προσθέτοντας πως, ακόμη και αν μια υποπαραλλαγή είναι ήπια, ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού είναι ευάλωτο και θα πρέπει να ωφεληθεί από τη θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ληφθεί άμεσα μετά τη διάγνωση.

Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή και μέτρα προστασίας, ενώ συστάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό αναμένονται το φθινόπωρο από την Εθνική Αρχή Εμβολιασμού.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Μειωμένο ωράριο λόγω καύσωνα

Ηπειρωτικός Αγών

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση