ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Με σημαντική διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και αύξηση τόσο στα κρούσματα όσο και στις νοσηλείες, συνοδεύθηκαν τα φετινά Χριστούγεννα, επαναφέροντας μνήμες από την περίοδο της πανδημίας.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων «επανήλθε» χθες για να συζητήσει την επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, και ακόμη και αν δεν προχώρησε σε λήψη μέτρων, η ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα παραμένει.

Οι νέες εισαγωγές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο την Τετάρτη καθώς εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας 306 άτομα με κορωνοϊό ενώ ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει ξεπεράσει τους 1.600.

Από το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου έως και την Τετάρτη έγιναν 1.168 νέες εισαγωγές, αυξάνοντας την πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, με δεδομένο πως παράλληλα με τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται και οι υπόλοιπες λοιμώξεις.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, μέλη της επιτροπής ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά συστήνεται σε χώρους με συγχρωτισμό. Σχετικά με τα νοσοκομεία, η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση. Εξάλλου, υπάχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία και οι επιτροπές λοιμώξεων μπορούν να επαναφέρουν τη χρήση της ανάλογα, με την επιδημιολογική κατάσταση, είτε στο νοσοκομείο, είτε τη γενικότερη. Το μέτρο θα αφορά εργαζόμενους στα νοσοκομεία, νοσηλευόμενους και επισκέπτες.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες, ήταν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της covid-19 με το ενισχυμένο εμβόλιο. Μάλιστα, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.

Σχετικά με τις εορταστικές συγκεντρώσεις, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, την διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.

Αύξηση της θετικότητας στα tests

Η αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα πάντως αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που γίνονται από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, με την θετικότητα στην Ήπειρο να βρίσκεται κοντά στο 20%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου 24ωρου.

Ενδεικτικά, η θετικότητα στα rapid tests που διενεργήθηκαν στα Γιάννενα, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου ανήλθε σε ποσοστό 19,55%, καθώς εντοπίστηκαν 61 θετικά σε σύνολο 312 δειγμάτων.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους άλλους νομούς, ενώ θετικό είναι πως τα μικρότερα ποσοστά θετικότητας καταγράφονται στα tests που διενεργήθηκαν στα δύο νοσοκομεία της πόλης. Συγκεκριμένα, σε 284 tests στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» βρέθηκαν έξι θετικά και σε 472 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο επίσης έξι, ποσοστά 2,11% και 1,27% αντίστοιχα.

Και λοιπές λοιμώξεις

Ταυτόχρονα με τον κορωνοϊό, έντονη είναι και η κυκλοφορία των ιών της γρίπης. Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση σε θετικότητα γρίπης, με το ποσοστό των θετικών τεστ να ανέρχεται σε 18,3%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 18%.

Στη λίστα, όμως, με τους ιούς που αποτελούν απειλή την τρέχουσα περίοδο συμπεριλαμβάνεται και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) που επίσης και όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφει «σημαντική αύξηση της θετικότητας». Μάλιστα, και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αναπνευστικοί ιοί στοχεύουν και τον παιδικό πληθυσμό, γεγονός που αντανακλάται στα παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές.

Σχετικά άρθρα

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση

Covid-19: Παραμένει υψηλός ο αριθμός θανάτων και διασωληνώσεων

Γεωργία Χαλάτση