ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Την υποχρέωση ενίσχυσης των εθνικών συστημάτων υγείας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό και να προετοιμάζονται για τυχόν νέες εξάρσεις, χωρίς να παρακωλύονται οι υπόλοιπες λειτουργίες τους, αλλά και η λειτουργία της κοινωνίας, σημαίνει το «τέλος» της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την πανδημία.

Αυτή είναι η επιστημονική ανάγνωση της είδησης για το «τέλος» της πανδημίας, που κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τρία χρόνια μετά το «ξέσπασμα» του κορωνοϊού, τον Μάρτιο του 2020. Εξάλλου, ο ΠΟΥ δεν «κηρύσσει» πανδημίες, αλλά χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο για να περιγράψει το ξέσπασμα αυτό, όταν ο ιός είχε εξαπλωθεί σε κάθε ήπειρο, εκτός από την Ανταρκτική.
Σύμφωνα με την προ ολίγων ημερών ανακοίνωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η COVID-19 δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται παγκόσμια έκτακτη ανάγκη. Ωστόσο, για περισσότερα από τρία χρόνια, ο ιός προκάλεσε περίπου 764 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως και 6.870.000 θανάτους.
Για μια ανακοίνωση «ορόσημο» έκανε λόγο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εύη Ντζάνη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος Tv1», και επισήμανε πως οι λόγοι που οδήγησαν τον ΠΟΥ στην απόφαση αυτή, ήταν η καταγραφή λιγότερων θανάτων, λιγότερων σοβαρών νοσηλειών και μιας ηπιότερης παραλλαγής του ιού, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο διάστημα κατά το οποίο ολόκληρος ο κόσμος βρέθηκε σε συνθήκες «συναγερμού». «Η επείγουσα κατάσταση για τρία χρόνια είναι πολύ μεγάλη από τη φύση της, “τρώει” ενέργεια από το σύστημα υγείας», σημείωσε.
Παρόλα αυτά, όπως πρόσθεσε, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την δημόσια υγεία και ένα νόσημα που βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κοινότητα για αρκετό καιρό, και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή τόσο από ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, όσο και από εκείνους με προσωρινή ευαλωτότητα, όπως πχ. άτομα που διαγνώστηκαν με καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες.
«Αφήνουμε στο παρελθόν τα οριζόντια μέτρα, αλλά εναπόκειται στον κάθε πολίτη να προστατέψει τον εαυτό του. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προστατευτικοί εμείς για τον εαυτό μας και γι’ αυτούς που είναι γύρω μας στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσου και διαθέσιμα, σε συνεννόηση με τον προσωπικό γιατρό, πρέπει να χρησιμοποιούμε τη μάσκα, όταν και όπου κρίνουμε απαραίτητο, και μπορούμε να κάνουμε χρήση και των τεστ.
Για την πολιτεία, βέβαια, η λήξη της επείγουσας κατάστασης σηματοδοτεί την ενίσχυση των δομών πρόληψης, ώστε το νόσημα αυτό να ενταχθεί στο σύστημα υγείας όπως όλα τα υπόλοιπα που αντιμετωπίζονται καθημερινά, χωρίς οι πόροι του συστήματα να κατευθύνονται αποκλειστικά εκεί, όπως συνέβη κατά την περίοδο της επείγουσας κατάστασης.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Covid-19: Παραμένει υψηλός ο αριθμός θανάτων και διασωληνώσεων

Γεωργία Χαλάτση