ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρότυπος πολυχώρος από μια απλή σχολική αυλή

Η ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, η πλήρης αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου, προς όφελος των μαθητών κατά τις πρωινές ώρες, αλλά και όλων των παιδιών που συγκεντρώνονται εκεί τα απογεύματα, και η ενεργειακή αναβάθμιση,δρομολογούνται με την νέα αρχιτεκτονική μελέτη που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Η αυλή της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας πρόκειται να αλλάξει σημαντικά, δημιουργώντας έναν νέο, σύγχρονο, λειτουργικό χώρο, σε ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα, αλλά και σε ένα σημείο συνάθροισης παιδιών της πόλης.

Η αλλαγή αυτή θα γίνει μέσω του προγράμματος Interreg IPA CBC «Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020», στο πλαίσιο του οποίου εκπονήθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη, που παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων.«Ο βασικός πυρήνας του έργου είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά το σημείο αυτό είναι το πιο κεντρικό σημείο για τους νέους και πρέπει να “δένει” και να εξυπηρετεί και τις ανάγκες του έργου αλλά και τις ανάγκες των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών», ανέφεραν οι μελετητές.

Η αυλή πρόκειται να λειτουργήσει ως ένας «δίαυλος» επικοινωνίας των οδών Δωδώνης και Αράπη, με τη δημιουργία εσωτερικού πεζόδρομου, με ξύλινα στέγαστρα και μια σειρά πολυχρηστικών καθιστικών, ενώ μια ξύλινη πεζογέφυρα θα καταστήσει προσβάσιμη σε όλους την παιδική χαρά που ήδη υπάρχει στο νηπιαγωγείο.

Παράλληλα, πρόκειται να κατασκευαστούν μια ακόμη παιδική χαρά, καθώς και χώροι για αθλοπαιδιές, που θα σηματοδοτηθούν με διαφορετικές διαγραμμίσεις, ένας χώρος φύτευσης, σταθερά στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν για διάφορους σκοπούς, αλλά και προσβάσεις που θα επιτρέπουν τη διέλευση ατόμων με αναπηρία.Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί και χώρος στάθμευσης ποδηλάτων.«Θέλουμε να είναι σημείο συνάντησης και δραστηριοτήτων», επισημάνθηκε στην παρουσίαση.

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων στον εσωτερικό και τον περιβάλλοντα χώρο, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η μελέτη δεν περιορίζεται μόνο στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά παράλληλα στην πλήρη ανάδειξή τους, καθώς τώρα ένα μεγάλο μέρος παραμένει αναξιοποίητο.

Το έργο με τίτλο «G.A.M.E.S -GreeceAlbaniaMobilizationtowardssustainableEnergyforStudents», συνολικού προϋπολογισμού 1.624.750 ευρώ εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2019 από την Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος. Επικεφαλής εταίρος είναι η περιφέρεια Ηπείρου και οι υπόλοιποι εταίροι είναι το Κέντρο Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο Εθνικός Οργανισμός Φυσικών Πόρων της Αλβανίας. Η πρόταση υποβλήθηκε μετά από σχετική συνεργασία, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, της περιφέρειας Ηπείρου με τον δήμο Ιωαννιτών και τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Στην παρουσίαση της μελέτης, που άφησε θετικές εντυπώσεις, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, η αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωσταντίνος Καμπουράκης, η πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών Φιλιώ Νόκα και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς.

Για καινοτόμες ιδέες έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Μάξιμος, τονίζοντας τις συνέργειες, ενώ για «άριστη δουλειά» έκανε λόγο ο κ. Καχριμάνης. Αναφορά στους Ηπειρώτες Ευεργέτες που άφησαν κτίρια σαν αυτό στην πόλη, με μέριμνα και για την μετέπειτα συντήρησή του, έκανε ο κ. Καμπουράκης, ενώ την ευχή να αποτελέσει «πιλότο» για όλα τα σχολεία της πόλης εξέφρασε η κ. Νόκα.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινά και η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο

Μια συμβολή στον διάλογο για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου

Μπαίνει μπροστά το σχέδιο για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

Αποστόλης Τζελέτας