ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπαίνει μπροστά το σχέδιο για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

Βήματα για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας κάνει τις τελευταίες εβδομάδες η δημοτική αρχή, δείχνοντας έμπρακτη διάθεση να αξιοποιήσει τη μελέτη που προέκυψε από τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του agon.gr, η δημοτική αρχή και υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους μελετητές και φαίνεται πως έχει βρεθεί η χρυσή τομή για να «ξεπαγώσει» το σχέδιο ανάπλασης, με αρκετές ωστόσο αλλαγές σε σχέση με όσα έχουν παρουσιαστεί.
Η πρώτη αλλαγή που έχει υποδειχθεί, έχει να κάνει με τα όρια του έργου. Με δεδομένο πως ο χώρος μπροστά από το διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου έχει αναπλαστεί μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, από την αρχή είχε εκφραστεί προβληματισμός αν μπορεί να γίνει ανάπλαση πάνω στην ανάπλαση. Έτσι, απόφαση του δήμου είναι να γίνει ανάπλαση στον χώρο που ορίζεται σήμερα ως πλατεία.
Μία δεύτερη υπόδειξη αφορά τη σύνδεση της πλατεία με το Πάρκο «Κ. Μπέγκα», το οποίο ουσιαστικά είναι αποκομμένο σήμερα. Στόχος είναι η λειτουργική σύνδεση της πλατείας με το Πάρκο, με τρόπους που θα υποδείξουν οι μελετητές, ενώ έχει δοθεί κατεύθυνση για να εξασφαλιστεί πρόσβαση και για ΑμεΑ.
Η τρίτη παράμετρος που επιβάλλει αλλαγές, συναρτάται με τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που προγραμματίζονται. Ως γνωστόν ο δήμος έχει ήδη δρομολογήσει την κατασκευή ενός κυκλικού κόμβου στο ύψος του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ σχεδιάζεται μια ευρεία παρέμβαση στις οδούς Πυρσινέλλα και Χαριλάου Τρικούπη. Όπως είναι σαφές, τα κυκλοφοριακά δεδομένα θα αλλάξουν άρδην και επηρεάζουν το έργο της πλατείας.
Τέλος, έχει δοθεί κατεύθυνση για πύκνωση του πρασίνου στο μέτρο του δυνατού, αλλά και για ενίσχυση του υδάτινου στοιχείου.

Σχετικά άρθρα

Μετ’ εμποδίων οι εργασίες στην κεντρική πλατεία

Γεωργία Χαλάτση

Αφετηρία μιας μεγάλης ανάπλασης τα σχέδια για τη Δημοτική Αγορά

Επαναφέρει την ανάγκη σημειακών αλλαγών στην οριοθέτηση