ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στόχος η αύξηση του ρυθμού παραγωγής προστατευτικών μασκών

Έτοιμες να παραδοθούν στους γιατρούς και νοσηλευτές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, είναι οι πρώτες προστατευτικές ασπίδες, που εκτυπώνονται στα εργαστήρια του τμήματος Πληροφορικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Προς το παρόν παράγονται οκτώ μάσκες ημερησίως σε κάθε έναν από τους δύο εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης που διαθέτει το τμήμα, με προοπτική να αυξηθεί η ποσότητα αλλά και η ποιότητα της κατασκευής.Μετά από αρκετές ημέρες αναζήτησης στοιχείων και προδιαγραφών στον παγκόσμιο ιστό αλλά και απευθείας από τους γιατρούς, η «μαζική» παραγωγή ξεκίνησε τις τελευταίες τρεις ημέρες περίπου. Οι προστατευτικές μάσκες είναι εύκολες στη χρήση τους, ενώ μπορούν να καθαριστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί ή να αντικατασταθεί η μεμβράνη με μια καινούρια.

Οι ερευνητές καθηγητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές και άλλοι συνεργαζόμενοι, μετά από πολύωρες τηλεδιασκέψεις, κατέληξαν σε συγκεκριμένες προδιαγραφές και πλέον, εξ αποστάσεως, ακόμη και με τη χρήση καμερών, παρακολουθούν τη διαδικασία εκτύπωσης που γίνεται όλο το 24ωρο, όπως περιέγραψαν ο κοσμήτορας της Σχολής και πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών Ευριπίδης Γλαβάς, ο επίκουρος καθηγητής Αλέξανδρος Τζάλλας και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Μάρκος Τσίπουρας.

Ήδη η ανταπόκριση από την πλευρά του υγειονομικού προσωπικού είναι εξαιρετικά θετική. «Μιλάμε για ανθρώπους που ξέρουμε προσωπικά, όλοι θέλουν να πάρουν τις πρώτες μάσκες. Εμείς βέβαια θα τις δώσουμε κεντρικά στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια θα μοιραστούν όπου πρέπει», σημείωσε ο κ. Γλαβάς.

Μετά την έρευνα, τον σχεδιασμό και την εκτύπωση, η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η προμήθεια των υλικών, η οποία γίνεται πλέον μόνο μέσω του διαδικτύου, ενώ η προσπάθεια τώρα επικεντρώνεται στη μείωση των ωρών εκτύπωσης.«Η προσπάθεια είναι να αλλάξουμε κάποιες παραμέτρους και την κεφαλή στον εκτυπωτή για να μειώσουμε σε 16 με 18 ώρες την οκτάδα, δηλαδή να μπορούμε να εκτυπώνουμε σχεδόν 20 την ημέρα ανά εκτυπωτή», ανέφεραν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Γλαβά, στόχος είναι και η εκτύπωση και άλλων αναλώσιμων, όπως βαλβίδες αναπνευστήρων. «Ψάχνουμε, δεν έχουμε λύση ακόμη, αλλά προσπαθούμε και ίσως σε μια-δύο εβδομάδες να έχουμε και τέτοιες λύσεις, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα. Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε και αυτό», σημείωσε.

Πάντως, όλοι εκφράζουν την χαρά και την ικανοποίησή τους που μπορούν να προσφέρουν σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό. «Είναι πολύ ευχάριστο που μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτούς», σημείωσε ο κ. Τζάλλας, ενώ από την μεριά του ο κ. Γλαβάς ανέφερε πως πρόκειται για κάτι που δεν είχε φανταστεί ότι θα κάνει όλα αυτά τα χρόνια της ακαδημαϊκής του πορείας. «Κάνουμε κάτι χειροπιαστό γι’ αυτό που μέχρι τώρα το βλέπαμε στην τηλεόραση. Βρήκαμε να κάνουμε κάτι που μας δίνει μια προοπτική και μια χαρά, και πιστεύω ότι θα βοηθήσουμε το νοσοκομείο και ίσως, μετά τη βασική παραγωγή που θα πάει εδώ, και τα άλλα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας, ανάλογα με τις ανάγκες. Πιστεύω σύντομα θα έχουμε αρκετές μάσκες ώστε να καλυφθούμε στα Γιάννενα», σημείωσε ο κ. Γλαβάς.

«Τελευταία κάνουμε πολλά πράγματα που δεν κάναμε πριν. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι και άνθρωποι που δεν είναι μέλη της ομάδας, επικοινωνούν και μας ρωτούν πώς πάμε, πότε θα είναι έτοιμες οι μάσκες, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι κάτι δημιουργικό που μας βγάζει από τη “μιζέρια” αυτών των ημερών», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Τσίπουρας.

Συνεισφέρουν πολλοί στο εγχείρημα

Η ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού αυτές τις δύσκολες ημέρες αλλά και αυτές που πρόκειται να έρθουν, είναι μια προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν πολλοί, όπως ανέφεραν τα μέλη του εργαστηρίου, αλλά και τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε διοίκηση του πανεπιστημίου.

«Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνει ότι προχώρησε στην τρισδιάστατη εκτύπωση μασκών προσώπου, αξιοποιώντας μία αρχική ιδέα του εικαστικού και τοπογράφου μηχανικού Δημήτρη Ζήνα, ο οποίος εκπονεί το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο, με σκοπό τη θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του πρύτανη καθηγητή Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και του αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητή Μηνά Πασχόπουλου με την πολύτιμη αρωγή περιφέρειας Ηπείρου,του δήμου Ιωαννιτών και σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα καθηγητών, υποψηφίων διδακτόρων και φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την προσπάθεια αυτή ενισχύει η καθοριστική συμβολή της τοπικής εταιρείας ανάπτυξης βιομηχανικών προϊόντωνTimApDesignStudio, η οποία παρέχει την τεχνογνωσία της και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό της στις υπηρεσίες του πανεπιστημίου για την παραγωγή επαρκούς αριθμού προστατευτικών μασκών.

«Αξιοποιώντας τους πόρους και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων του Ιδρύματος, οι πρώτες εκτυπώσεις στη βέλτιστη ποιότητα παραγωγής και υγιεινής έχουν ήδη ολοκληρωθεί και από σήμερα ξεκινάει η σταδιακή παράδοση του υλικού για την υποστήριξη του έργου του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η δυναμική αυτή διαδικασία υπό την πίεση του χρόνου, απαιτεί συνεχή ενημέρωση και βελτίωση των παραμέτρων της εκτύπωσης και των σχεδίων των υλικών, με σκοπό να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος και να αυξηθεί ο ρυθμός παραγωγής», αναφέρουν οι πρυτανικές αρχές που εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες σε όλους τους φορείς, οι οποίοι ενώθηκαν κάτω από τον κοινό σκοπό και συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αξιέπαινη αυτή προσπάθεια, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και ανταπόδοσης στο έργο που επιτελείται στο Νοσοκομείο της πόλης μας.

«Σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που διανύουμε, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παραμένει ανοικτό στην κοινωνία και συνεχίζει με κοινωνική ευαισθησία να συνδράμει με το εξειδικευμένο έργο της αξιόλογης επιστημονικής κοινότητας του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών