ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Γυναίκα πρόσφυγας» στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Γυναίκα πρόσφυγας» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η παράσταση περιλαμβάνει ανθολογία σημαντικών τραγουδιών της παράδοσής μας από το πλούσιο ρεπερτόριο της εμβληματικής τραγουδίστριας Μαρίκας Παπαγκίκα, ενός από τα πιο άξια τέκνα της ελληνικής διασποράς, σε συνδυασμό με θεατρική απόδοση πρωτότυπων κειμένων, που αναφέρονται στην προσωπικότητα, την πορεία και το έργο της.
Το τραγούδι της εκφράζει την ψυχή της καθολικής Ρωμιοσύνης της εποχής της και η ζωή και η δημιουργική της πορεία έχουν αποκτήσει διαστάσεις πραγματικού θρύλου. Η επίδοσή της ήταν θαυμαστή στα δημοφιλέστερα είδη μουσικής των αρχών του 20ου αι. δημοτικά, πρώιμα ρεμπέτικα, ελαφρά και άσματα της σχολής τη Σμύρνης. Οι ερμηνείες της είναι όλες συγκλονιστικές, καθηλωτικές, πρωτότυπες, μελωδικότατες, με τεχνική ιδιότυπη, εντελώς προσωπικής επινόησης, και με υψηλή δραματική χροιά, που τις καθιστά υποδείγματα άρτιας τραγικής τέχνης, η οποία έρχεται από τα βάθη του ιστορικού χρόνου χωρίς κάποιο γνωστό προηγούμενο -ή και επόμενο- στη δισκογραφία του ελληνόφωνου κόσμου.
Γεννημένη στην Κω, ακολουθεί τους γονείς της που μεταναστεύουν στην Αίγυπτο το 1913. Εκεί παντρεύεται τον μουσικό Κώστα Παπαγκίκα και κάνει τις πρώτες καλλιτεχνικές εμφανίσεις της. Δύο χρόνια μετά ταξιδεύει στην Αμερική όπου εγκαθίσταται και ζει ως το τέλος της ζωής της το 1943. Στη Νέα Υόρκη αρχίζει η μεγάλη καριέρα αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας. Γίνεται σύντομα διάσημη, διευθύνει κέντρα διασκεδάσεως τύπου καφέ-αμάν της εποχής και ηχογραφεί πάνω από 200 τραγούδια ελαφρά, σμυρναίικα, δημοτικά και ρεμπέτικα. Η φήμη της εξαπλώνεται και τα τραγούδια της αγαπιούνται μέσα απ’ τους δίσκους της, που φτάνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καθιστώντας την πρεσβευτή της ελληνικής μουσικής και ανοίγοντας τον δρόμο της στη μουσική βιομηχανία.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση και ενορχήστρωση της παράστασης έχει αναλάβει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης. Τα τραγούδια θα αποδώσει η ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, την οποία αποτελούν οι Φίλιππος Ρέτσιος (πιάνο), Κώστας Γεδίκης (ούτι, μαντολίνο), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο), Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρες), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Περικλής Κατσώτης (κρουστά) και Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι). Στο τραγούδι η Ασπασία Στρατηγού και στην αφήγηση η Νεφέλη Μαϊστράλη. Επιμέλεια κειμένων Θωμάς Κοροβίνης, σκηνοθετική επιμέλεια Θανάσης Ζερίτης.
Η παράσταση ανεβαίνει με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Διάρκεια παράστασης 70’. Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μόνο με το αντίτιμο εισιτηρίου σε κάθε αρχαιολογικό χώρο. Για τη είσοδο στον Αρχαιολογικό Χώρο Γιτάνων ισχύει αντίτιμο εισιτηρίου 3 ευρώ (κανονικό) και 2 ευρώ (μειωμένο). Οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου και όσοι απαλλάσσονται από την καταβολή εισιτηρίου παρακαλούνται να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr.

Σχετικά άρθρα

Η Καμεράτα του Πανεπιστημίου στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Αρχαίο θέατρο Γιτάνων – Ημερίδα για τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης

«Αχιλλεύς» στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων στις 4 Σεπτεμβρίου