ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Αρχαίο θέατρο Γιτάνων – Ημερίδα για τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης

Μια αναλυτική παρουσίαση των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου των Γιτάνων, που ολοκληρώθηκαν, με το μνημείο να έχει ήδη αποδοθεί στο κοινό, θα γίνει σε ημερίδα που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 10.30 το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

H αρχαία πόλη των Γιτάνων, που σήμερα αποτελεί οργανωμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Θεσπρωτίας, σε μικρή απόσταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το θέατρο οικοδομήθηκε τον 3ο αι. π.Χ. σε πλεονεκτική θέση, έξω από το τείχος, δίπλα στον πλωτό κατά την αρχαιότητα ποταμό Θύαμι και σε συνάφεια με τα υπόλοιπα δημόσια οικοδομήματα καθώς εξυπηρετούσε, πέραν της διδασκαλίας του αρχαίου δράματος, πολιτικές συγκεντρώσεις του Κοινού των Ηπειρωτών. Είχε χωρητικότητα περίπου 4.000 θεατών.
Η αποκατάσταση των κεντρικών κερκίδων του θεάτρου και η στερέωση της δυτικής οχύρωσης επάνω από την απόληξη του κοίλου αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας «Βασικές υποδομές και εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαίου θεάτρου Γιτάνων – Α΄ Φάση», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία για την πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου από τον προϊστάμενο της ΕΦ.Α. Θεσπρωτίας Ι. Χουλιαρά.
Για το έργο που εκτελέστηκε, θα μιλήσουν οι αρχαιολόγοι Β. Λάμπρου και Αντ. Τζωρτζάτου, ο συντηρητής αρχαιοτήτων Στ. Σακκάς και η προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΕΦ.Α. Θεσπρωτίας και επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης του έργου Γ. Πλιάκου, η οποία θα αναφερθεί και στην επανάχρηση και τις προοπτικές.

Σχετικά άρθρα

Η Καμεράτα του Πανεπιστημίου στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

«Γυναίκα πρόσφυγας» στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Ηπειρωτικός Αγών

«Αχιλλεύς» στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων στις 4 Σεπτεμβρίου