ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Λείπουν εργαζόμενοι και στα ξενοδοχεία της Ηπείρου

Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία των περισσότερων περιφερειών της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Ήπειρο το 2022, σε σχέση με το 2021, με τις επιπτώσεις να επιδρούν δυσμενώς στην ποιότητα και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα ξενοδοχεία, κάτι που αποτυπώνεται στους δείκτες ποιοτικής αξιολόγησης των υπηρεσιών των ξενοδοχείων από τους τουρίστες.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων για την απασχόληση και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία, στην αιχμή της θερινής σεζόν 2022 καταγράφηκαν 60.225 κενές θέσεις σε σύνολο 262.981 θέσεων εργασίας.
Από το σύνολο των θέσεων εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος, το 27% αντιστοιχεί σε θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου και ακολουθεί η Κρήτη με 20%, τα Ιόνια Νησιά με 12% και η Κεντρική Μακεδονία με 10%. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές αντιστοιχεί ποσοστό μικρότερο από 10% του συνόλου, με την εικόνα των θέσεων που καλύφθηκαν, αλλά και αυτών που παρέμεναν κενές να είναι αντίστοιχη.
Το υψηλότερο ποσοστό ελλείψεων αφορά τα ξενοδοχεία στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας (42%), της Θεσσαλίας (34%), της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (32%) και της Δυτικής Μακεδονίας (31%). Το χαμηλότερο ποσοστό ελλείψεων παρατηρείται στην Αττική (15%), την Δυτική Ελλάδα (20%) και το Νότιο Αιγαίο (20%), με την Περιφέρεια Ηπείρου να βρίσκεται κάπου ανάμεσα, με τις ελλείψεις να φτάνουν το 2022 το 23%.
Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, με βάση τα οργανογράμματα που δηλώνουν τα ίδια τα ξενοδοχεία, υπήρχαν στην αιχμή της θερινής σεζόν 7.392 θέσεις εργασίας. Από αυτές καλύφθηκαν οι 5.482 και παρέμειναν κενές 1.621, ποσοστό δηλαδή 22%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που αφορούν την κατανομή των θέσεων εργασίας και των ελλείψεων με βάσει την ειδικότητα, με 38 ειδικότητες να περιλαμβάνονται στην μελέτη.
Η ειδικότητα της καμαριέρας παρουσιάζει το μεγαλύτερο πλήθος θέσεων εργασίας βάσει οργανογράμματος και ταυτόχρονα τις μεγαλύτερες ελλείψεις, καθώς οι θέσεις καμαριέρας που δεν καλύφθηκαν, ήταν 7.360, δηλαδή το 12% του συνόλου των θέσεων που δεν καλύφθηκαν, από όλες τις ειδικότητες.
Οι επτά πρώτες ειδικότητες ως προς το πλήθος των θέσεων εργασίας είναι καμαριέρα, σερβιτόρος, receptionist, βοηθός σερβιτόρου, λαντζέρης, barista, τεχνική υποστήριξη και αντιστοιχούν συνολικά στο 52% του συνόλου των θέσεων εργασίας, στο 54% του συνόλου των θέσεων εργασίας που καλύφθηκαν και στο 46% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν. Για κάθε 100 θέσεις που προβλέπονται στα οργανογράμματα, παρέμειναν κενές οι 23 (δηλαδή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις). Από το σύνολο των 10.133 ξενοδοχείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, 4.090 (40%) εμφανίζουν έλλειψη σε τουλάχιστον μια θέση καμαριέρας, 2.681 (26%) σε θέση receptionist και 2.609 (26%) σε θέση σερβιτόρου, ενώ σε περισσότερα από το 10% των ξενοδοχείων υπάρχει τουλάχιστον μια έλλειψη για 20 από τις 38 ειδικότητες που εξετάζονται.

Σχετικά άρθρα

Αφήνει ικανοποιημένους τους επισκέπτες

Ξενοδοχεία και ανθρώπινοι τύποι

Νίκος Μπιλανάκης

Έρχονται περισσότεροι, ξοδεύουν όλο και λιγότερα