ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βολές από παντού για το σχέδιο Π.Δ. της Παμβώτιδας

Κατώτερο των περιστάσεων καθίσταται, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των φορέων, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης Παμβώτιδας, καθώς δεν καταφέρνει να λύσει οριστικά ζητήματα περιβάλλοντος και χωροταξίας, που απασχολούν επί δεκαετίες το λεκανοπέδιο.

Οι ενστάσεις και παρατηρήσεις προέρχονται και από την πλευρά εκείνων που θέτουν ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία του οικοσυστήματος και από εκείνους που επιχειρούν να συμβιβάσουν την προστασία της λίμνης και την ανθρωπογενή δραστηριότητα.
Παρόλο που όλοι θεωρούν ότι το Π.Δ. είναι αναγκαίο για τον καθορισμό των χρήσεων γης, και στη συζήτηση του σχεδίου στο δημοτικό συμβούλιο, αποδείχθηκε ότι μόνο του είναι αδύνατο να λύσει τα συσσωρευμένα από δεκαετίες προβλήματα της έλλειψης σαφούς πλαισίου και σχεδιασμού.
Μετά την περιφέρεια Ηπείρου, στην πρόταση του 2013 «επιστρέφει» και η δημοτική αρχή για το Προεδρικό Διάταγμα, επιμένοντας στον σχεδιασμό και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που είχε γίνει μεταξύ δήμου, περιφέρειας Ηπείρου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της (τότε) διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σε γενικές γραμμές, το νέο σχέδιο ΠΔ για τη λίμνη κινείται σε σωστές κατευθύνσεις, υιοθετεί ορισμένα από τα μέτρα που είχαν προταθεί στην κοινή εισήγηση το 2013, ωστόσο, τα κυριότερα σημεία τριβής δείχνουν να μην έχουν ληφθεί υπόψη.
Το πρώτο από αυτά τα σημεία είναι η απαγόρευση έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στις υποζώνες Β5.1 (παραλίμνια περιοχή Ανατολής – Βρυσούλας – Βοτανικού), Β5.2 (παραλίμνια περιοχή ΚΕΠΑΒΙ) και Β5.3 (παραλίμνια περιοχή Μάτσικα). Πολλοί μάλιστα κάτοικοι του Μάτσικα βρέθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας, όπου συζητήθηκε το θέμα και ζήτησαν «να σταματήσει ο διαχρονικός εμπαιγμός».
«Είναι πραγματικά ακατανόητη η λογική της απαγόρευσης έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, ειδικά στην περιοχή του Μάτσικα, υπενθυμίζοντας πως στην κοινή πρόταση προτείνεται η εκπόνηση ειδικής πολεοδομικής μελέτης, η οποία συμφωνούμε ότι πρέπει να προηγηθεί», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
Η εκπόνηση αυτής της μελέτης προβλέπεται και από το πρόσφατα εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Ηπείρου (ΦΕΚ 286/2018) και από την πρόταση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, το οποίο προέβλεπε την εκπόνηση ειδικής μελέτης που θα καθορίσει τους όρους δόμησης (χαμηλά ύψη, υποχρεωτική στέγη κλπ), ώστε να επιτραπεί η ήπια δόμηση χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Μάλιστα, έως την έγκριση της ειδικής μελέτης, η δημοτική αρχή προτείνει να ισχύουν οι χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης της ΖΟΕ Ιωαννίνων.
Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή Β.5.1. (παραλίμνια περιοχή Κατσικά), στην οποία προτείνεται έως την ολοκλήρωση και έγκριση της ειδικής μελέτης για το Μητροπολιτικό πάρκο, να ισχύουν οι χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης της ΖΟΕ Ιωαννίνων, ενώ αποτελεί επίσης, πάγια θέση του δήμου Ιωαννιτών να εκπονηθεί και για αυτήν την περιοχή Τοπικό Χωρικό Σχέδιο.
Επίσης, ακατανόητη για την δημοτική αρχή είναι η απαγόρευση εκσυγχρονισμού και η δημιουργία νέων πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων στις Ζώνες Β4.1 και Β4.2, στην περιοχή δηλαδή Αμπελιάς-Επισκοπικού-Κόντσικας, σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα.
Ο δήμαρχος τόνισε, επίσης, όπως είχε γίνει και στην συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου, ότι η έλλειψη ειδικής μελέτης (η τελευταία είχε εκπονηθεί το 2001), καθιστά ευάλωτο το Π.Δ. σε προσφυγές στο ΣτΕ.
Παράλληλα δε, τόνισε ότι το ίδιο το σχέδιο αμφισβητεί την περιβαλλοντική ευαισθησία του δήμου. «Με τον τρόπο που διατυπώνεται το νέο σχέδιο ΠΔ, τίθεται σε αμφισβήτηση η περιβαλλοντική ευαισθησία του δήμου. Κατά την άποψή μας, σε ζητήματα που άπτονται του χωρικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού, ο δήμος Ιωαννιτών έχει και πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. Ειδικά στα θέματα προστασίας και διαχείρισης μιας αστικής λίμνης, πάνω στην οποία βασίζουμε όλους τους στρατηγικούς και αναπτυξιακούς σχεδιασμούς μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η αντιπολίτευση

Αρνητική ήταν και η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκο Γκόντα να επισημαίνει ότι το Π.Δ. διαιωνίζει το πρόβλημα του Μάτσικα και η πολιτεία συνεχίζει να εμπαίζει τους κατοίκους και την αυτοδιοίκηση. «Αντί να δίνει λύσεις, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και θεωρούμε ότι θα βάλει ταφόπλακα στην ανάπτυξη της πόλης», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Την ανάγκη το σχέδιο Π.Δ. να φέρνει πνοή νέας αντίληψης και όχι να ενσωματώνει απλά τα νέα δεδομένα και δραστηριότητες, τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή». «Συνολικά θεωρούμε ότι το σχέδιο Π.Δ που έχουμε στα χέρια μας, υπολείπεται των αναγκών και απαιτείται η επανεξέταση του με τις παρατηρήσεις από τους φορείς, χρειάζεται να αποκτήσει φιλοσοφία, ώστε να εμπνεύσει τις αναγκαίες συζητήσεις στη τοπική κοινωνία και να ξεφύγει από την απλή καταγραφή του νομικού πλαισίου. Χρειάζεται να αρθεί στο ύψος ενός υπουργείου, που έχει δώσει σημαντικά θετικά δείγματα γραφής στα θέματα του περιβάλλοντος και οφείλει να τα συνεχίσει», κατέληξε ο Λάζαρος Νάτσης, στην τοποθέτησή του.
Ο κ. Νάτσης αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή των 70 χρόνων και την υλοποίηση του σχεδίου που οδήγησε στα σημερινά –οριακά από οικολογικής άποψης –αποτελέσματα. «Η πληθώρα των παρατηρήσεων από τους φορείς, δείχνει την αγωνία να ξεπεραστούν τα προβλήματα αλλά και να διατηρηθούν “κεκτημένα”, πλέκοντας ένα γόρδιο δεσμό που δεν αρκεί να λυθεί, αλλά πρέπει να έχει σύγχρονη οικολογική αντίληψη, που θα προσδίδει προστιθέμενη αξία σε κάθε προϊόν της περιοχής, αλλά και στη ζωή των δημοτών», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι το Π.Δ. δεν μπορεί να λύσει όλα τα ζητήματα, ούτε «απαλλάσσει» από τις πολιτικές ευθύνες τοπική κοινωνία και δημοτικό συμβούλιο.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας αναφέρθηκε και στον ρόλο του Φορέα Διαχείρισης, σημειώνοντας πως, αν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνήσουν να τον αναδείξουν σε ύψιστο όργανο (σε αντίθεση με την θέση που εκφράστηκε από τη δημοτική αρχή), όλα τα προβλήματα θα λύνονται ευκολότερα και γρηγορότερα. Συνολικά για το σχέδιο, το χαρακτήρισε αρνητικό, λέγοντας ότι έρχεται «από πάνω προς τα κάτω», χωρίς συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασούλας συντάχθηκε με τη στάση της περιφερειακής παράταξης για το θέμα, επισημαίνοντας πως «αιτία για τα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης», ενώ σε ό,τι αφορά τον Μάτσικα, έθεσε ως τη μοναδική ρεαλιστική λύση την αποζημίωση των ιδιοκτητών και την υλοποίηση μέτρων ανάπλασης της περιοχής. «Σταματήστε να χαϊδεύετε αυτιά και να εμπαίζετε τους ανθρώπους», σημείωσε.
Τέλος, ο Βασίλης Καφαράκης από τη ΔΡΑΣΥ τόνισε πως το Π.Δ. δεν «απαντά» στο πώς θα αναταχθεί η λίμνη και το οικοσύστημά της, επισημαίνοντας παράλληλα πως «όχι μόνο δε λέει να φύγουν τα αναχώματα, αλλά επιτρέπει να παραμείνουν όλες οι παραβιάσεις που έγιναν στο όνομα της ανάπτυξης».

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας