Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Στοχευμένη τουριστική προβολή, καθώς και προώθηση και διεκδίκηση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, παρείχε η παρουσία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, μαζί με τους φορείς του τουρισμού, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus 2024, στη Λευκωσία.

Η αποστολή της Περιφέρειας Ηπείρου εστίασε στην προβολή, την ενημέρωση του κοινού και τη φιλοξενία φορέων και επιχειρηματιών της Ηπείρου, που ενδιαφέρονταν να προωθήσουν τα ιδιαίτερα στοιχεία τους.
Το ενδιαφέρον των Κυπρίων για την ορεινή και παραθαλάσσια Ήπειρο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, καθώς ήδη υπάρχει αεροπορική σύνδεση με το Άκτιο, όπως διατυπώθηκε από εκπροσώπους αρχών και φορέων της Κύπρου, που επισκέφθηκαν το περίπτερο της Ηπείρου.
Τη στοχευμένη και συντονισμένη προβολή της Περιφέρειας Ηπείρου τα τελευταία χρόνια αλλά και τις ομορφιές της σε θάλασσα και βουνό, τις εναλλακτικές δραστηριότητες και τον θρησκευτικό τουρισμό, στοιχεία που αναζητούν οι κύπριοι ταξιδιώτες και υπάρχουν στην Ήπειρο σε υπερθετικό βαθμό, όπως είπαν, εξήραν ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Κώστας Κουμής, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου και ο διευθυντής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Κύπρο Πέτρος Σαγάνας.
Με τέσσερις στόχους συμμετείχε στην έκθεση, στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών. Συγκεκριμένα στόχευσε στην προσπάθεια αεροπορικής επανασύνδεσης Λάρνακας – Ιωαννίνων, στην περαιτέρω διείσδυση – προώθηση του νέου εμπλουτισμένου τουριστικού προϊόντος του προορισμού «Ιωάννινα», στην ενίσχυση της διπλωματίας πόλεων, σε θέματα τουρισμού και του πολιτισμού με τις αδελφοποιημένες πόλεις της Αγίας Νάπας και Λεμεσού, και στην κοινή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και project με τους δήμους Λεμεσού και Αγίας Νάπας, καθώς και ακαδημαϊκούς – εκπαιδευτικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς.
Για τον λόγο αυτό υπήρξαν προγραμματισμένες συναντήσεις με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη της Κύπρου, όπως με τον κ. Κουμή, ο οποίος μάλιστα είναι θερμός υποστηρικτής του προορισμού των Ιωαννίνων και συμμετείχε στη πρώτη πτήση που έγινε από την Λάρνακα στα Ιωάννινα με της εταιρεία ΤUS το 2017, με γενικούς διευθυντές του Υπουργείου Τουρισμού & Παιδείας της Κύπρου, με τη διευθύντρια Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του αεροδρομίου της Λάρνακας Μαρία Κουρουπή, με τον προϊστάμενο υπηρεσίας ΕΟΤ Κύπρου Π. Σαγανά, με τουριστικούς οργανισμούς και γραφεία της Κύπρου. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες συναντήσεις με τους δημάρχους Λεμεσού Νίκο Νικολαΐδη και Αγίας Νάπας Χρίστο Ζανέττου για θέματα αναβάθμισης της συνεργασίας, της δικτύωσης και της ανταλλαγής και υιοθέτησης καλών πρακτικών.
Τα αποτελέσματα των συναντήσεων αξιολογούνται από τη δημοτική αρχή με ιδιαιτέρως θετικό πρόσημο, γιατί το ενδιαφέρον της αγοράς της Κύπρου για τον προορισμό «Ιωάννινα» και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αποδείχτηκε πολύ υψηλό, όπως διαφάνηκε και από τη μεγάλη επισκεψιμότητα του περιπτέρου της Ηπείρου. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Δήμο Ιωαννιτών, στις στοχευμένες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση, ενδιαφέρον και πρόθεση να δρομολογηθούν σημαντικά υποστηρικτικά εργαλεία και πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της διασύνδεσης της Κύπρου με την περιοχή μας.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ηλίας Γκαρτζονίκας και η διευθύντρια τμήματος Τουρισμού Ιουλία Μαρκούλα, ενώ τον Δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Εμπορίου, Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού Χρήστος Τάτσης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Πολιτιστικών Θεσμών και  Εκδηλώσεων Μηνάς Πασχόπουλος, ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Μπαμπασίκας, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα Διπλωματίας Πόλεων, Τουριστικής & Επιχειρηματικής ανάπτυξης Στέφανος Ζέρβας και οι υπάλληλοι του Τμήματος Τουρισμού Ε. Μπασογιάννη και Αιμ. Νέος.
Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου φιλοξενήθηκαν ακόμη η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων δια του Γ.Γ. Θεόδωρου Βαντόλα, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και επιχειρήσεις τουρισμού της Ηπείρου.
Μάλιστα, η Αδελφότητα Ηπειρωτών Κύπρου και Φίλων «Η Ολυμπιάς», προσκεκλημένη της Περιφέρειας Ηπείρου, με πολυπληθή παρουσία απόδημων, παρουσίασε ένα μουσικό παραδοσιακό πρόγραμμα μπροστά από το περίπτερο της Ηπείρου, αποσπώντας το ενδιαφέρον αλλά και το χειροκρότημα των επισκεπτών της. Η Περιφέρεια Ηπείρου ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο Χρήστο Παππά, το Δ.Σ. και όλα τα μέλη της Αδελφότητας για τη σημαντική υποστήριξή τους.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου