ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έτοιμος να αναλάβει δικαιώματα και υποχρεώσεις δηλώνει ο ΦοΔΣΑ

Σε μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών, το διοικητικό συμβούλιο του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου αποφάσισε να καταθέσει το αίτημα, ώστε να περιέλθει σε αυτόν το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση σύμπραξης ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης, που έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι.

Και μπορεί σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση αυτή, που ήρθε ως απόρροια της πρόσφατης τροπολογίας που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, «φωτογραφίζοντας» κατά κάποιο τρόπο την περίπτωση της Ηπείρου, να είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, αυτό δε συνέβη όμως, αφού δε λείπουν οι προβληματισμοί για την επόμενη ημέρα, που εκφράστηκαν και από όσους ψήφισαν θετικά και από όσους όχι.

«Το έργο της Μονάδας είναι δικό μας, δεν είναι ούτε της περιφέρειας, ούτε του αναδόχου», σημείωσε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα, δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, που είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα τη δυσαρέσκεια τους για την «αποξένωση» του Φορέα από το έργο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρακολουθεί τη λειτουργία αλλά και να δίνει τις κατευθύνσεις για εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και δράσεις μείωσης του υπολείμματος.

Τόνισε δε πως σε οικονομικό επίπεδο, η μονάδα θα ενταχθεί στον κανονισμό τιμολόγησης που συντάσσει ο Φορέας κάθε χρόνο, ενώ σε λειτουργικό θα μπορέσουν έτσι να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

«Για την επόμενη ημέρα είμαι αισιόδοξος και νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Υπάρχει μια προβληματική κατάσταση, μπορούμε να κάνουμε ενέργειες για να βελτιωθεί», σημείωσε και προσέδωσε μεγάλη σημασία στο ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας είναι δίπλα στον Φορέα. «Μπορεί να μας καθοδηγήσει, είναι θεματοφύλακας και εγγυητής», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας γνωστό πως υπήρξαν δύο συναντήσεις με τον Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκο, στην μια εκ των οποίων συμμετείχε και εκπρόσωπος του ΙΦΣ.

Απαντώντας στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που τέθηκαν από δημάρχους για τα 3 εκ. ευρώ που επιδικάστηκαν από την διαιτησία στην περιφέρεια Ηπείρου και τα οποία θα περιέλθουν ως χρέος στον Φορέα, ο κ. Καλαντζής σημείωσε πως θα εξαντληθεί κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να μην καταβληθούν και, εφόσον υπάρχουν οφειλές, θα υπάρξει προσπάθεια να ενταχθεί το ποσό στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων των δήμων, αφού πρώτα γίνει η κατανομή. Τόνισε δε πως για το θέμα αυτό υπάρχει θετική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αρνητική στάση, που εκφράστηκε με καταψήφιση του αιτήματος, ή με «παρών» και «λευκή» ψήφο, κράτησαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών αντιδήμαρχοι Βασίλης Βλέτσας, Βαγγέλης Πήχας και Γιώργος Αρλέτος, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, οι δήμαρχοι Πωγωνίου και Ζαγορίου Κ. Καψάλης και Γ. Σουκουβέλος, οι δήμαρχοι Μετσόβου Κ. Τζαφέας και Γ. Καραϊσκάκη Π. Μίγδος, ο δήμαρχος Κόνιτσας Ν. Εξάρχου και οι εκπρόσωποι του δήμου Πρέβεζας.

Οι προβληματισμοί που τέθηκαν από όσους δεν ψήφισαν υπερ της κατάθεσης του αιτήματος, είχαν κυρίως να κάνουν με το γεγονός πως θεωρούν ότι είναι αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα των δήμων η διαχείριση των απορριμμάτων, οπότε δεν έπρεπε να τεθεί το δίλημμα «ναι ή όχι», αλλά να γίνει επί της ουσίας συζήτηση και με την περιφερειακή αρχή και με τον γενικό γραμματέα για το πώς θα γίνει ομαλά η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων.

Βέβαια, τόσο ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Β. Βλέτσας όσο και ο Μ. Πλιάκος έδειξαν και δυσπιστία ως προς την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας περιορισμού του κόστους της διαχείρισης.

«Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την επάρκεια του Φορέα. Δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν, οι προτάσεις μας ήταν ρεαλιστικές αλλά δεν υιοθετήθηκαν με αποτέλεσμα να επιχειρείται ακόμη και σήμερα η μεταφορά του υπολείμματος και όχι η λειτουργία των ΣΜΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων η θέση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων, που ζήτησε καταγραφή όλων των διαδικαστικών, δικαστικών, οικονομικών εκκρεμοτήτων και ρητή δέσμευση ότι δε θα μεταφερθούν οικονομικές εκκρεμότητες στους δήμους.

«Είμαι σίγουρος ότι θα εμφανιστούν ξανά από τα συρτάρια οι συμβάσεις των 30 εκ. ευρώ. Θα κληθούμε να διπλασιάσουμε τα τέλη λόγω κόστους. Ζητώ από όλους να καταγράψουμε το κόστος και σε ένα χρόνο να το ξαναδούμε», σημείωσε ο κ. Πλιάκος.

«Την αρμοδιότητα θα την πάρουμε, γιατί μας επείγει;», σημείωσε ο Κ. Καψάλης, διαφωνώντας με τον τρόπο που τίθεται το ζήτημα, ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε καI ο δήμαρχος Ζαγορίου.

Για αδιέξοδο που δημιουργήθηκε και εξαιτίας της στάσης της διοίκησης έκανε λόγο ο δήμαρχος Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, ενώ αντίθετα ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο οποίος επέρριψε ευθύνες και στην ηγεσία του ΦΟΔΣΑ και στην περιφερειακή αρχή για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ έκανε λόγο και για «τοξικό κλίμα» εντός του δήμου Ιωαννιτών.

Υπέρ της εισήγησης τάχθηκαν επίσης ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, η δήμαρχος Ν. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση και ο δήμαρχος Δωδώνης και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης.

Την απόφαση αυτή χαιρέτισε, κάνοντας λόγο για μια κορυφαία πολιτική απόφαση, ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» στον δήμο Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας. «Η απόφαση δεν αφορά την παρούσα διοίκηση αλλά το μέλλον της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Μπέγκας, ενώ με ανακοίνωσή της η παράταξη χαρακτηρίζει «θλιβερή» την στάση των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής του δήμου Ιωαννιτών «οι οποίοι ως χαμαιλέοντες και ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι που νίπτουν τας χείρας τους, αντί να εκφράσουν μια ξεκάθαρη άποψη για το θέμα της ημερήσιας διάταξης, περίμεναν να δουν πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί για να ψηφίσουν στο τέλος λευκό».

Σχετικά άρθρα

«Πρέσινγκ» Ριζόπουλου για διόδια και απορρίμματα

Διαχείριση απορριμμάτων – Συζήτηση με εισήγηση και στοιχεία ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

Βήματα μπροστά με αμοιβαίες υποχωρήσεις