ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βήματα μπροστά με αμοιβαίες υποχωρήσεις

Με στόχο μια ομαλή μετάβαση αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια Ηπείρου στον περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και με διακύβευμα την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες, όλες οι πλευρές φαίνεται να έβαλαν νερό στο κρασί τους, κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου.

Η αποδέσμευση της Περιφέρειας από τη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται προ των πυλών, ωστόσο δεν αποτελεί μια εύκολη -γραφειοκρατικά, οικονομικά και νομικά- διαδικασία. Αυτό που τουλάχιστον ξεκαθαρίστηκε, έστω σε προφορικό επίπεδο, καθώς απομένει να αποδειχθεί και στην πράξη, είναι αφενός η βούληση της Περιφέρειας να συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση, αφετέρου η ετοιμότητα του Φορέα να αναλάβει ένα δύσκολο έργο. Βέβαια θα χρειαστούν πολλές ακόμη συναντήσεις, κυρίως σε επίπεδο υπηρεσιακό και νομικό, τόσο μεταξύ των δύο πλευρών, όσο και μεταξύ αυτών και των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς και μεταξύ του Φορέα, της Περιφέρειας και όλων των δήμων, τουλάχιστον για την δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, που φαίνεται πως θα προχωρήσει από κοινού, με προγραμματική σύμβαση, προκειμένου να εξευρεθεί το απαραίτητο προσωπικό.
Στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκ μέρους της Περιφέρειας συμμετείχαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Σιαράβας και ο εκτελεστικός γραμματέας Δημήτρης Σιώλος. Από την πλευρά της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, παραβρέθηκαν κυρίως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα, ενώ απουσίαζαν αρκετοί δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων από τους υπόλοιπους τρεις νομούς της Ηπείρου. Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Ζηρού Ν. Καλαντζής, ο αντιπρόεδρος του Φορέα Θ. Μπέγκας, οι δήμαρχοι Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος, Γ. Καραϊσκάκη Π. Μίγδος, Μετσόβου Κ. Τζαφέας, Κόνιτσας Ν. Εξάρχου και Σουλίου Γ. Καραγιάννης, ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας Ι. Δαρδαμάνης και οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Β. Πήχας και Γ. Αρλέτος.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, φειδωλοί στις δηλώσεις τους ήταν ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος του Φορέα, αφήνοντας να εννοηθεί πως συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία για μια ομαλή μετάβαση των αρμοδιοτήτων, ωστόσο θα φανεί στην πράξη πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό.
«Έγινε συζήτηση πρώτα για το εργοστάσιο, για το οποίο η Περιφέρεια θα δώσει τη χρήση όσων είχε στην αρμοδιότητά της στον ΦΟΔΣΑ, καθώς ως εγκατάσταση έχει παραχωρηθεί στον ανάδοχο που σήμερα το λειτουργεί. Επίσης συζητήσαμε και αποφασίσαμε ομόφωνα για τους ΣΜΑ να βρούμε λύσεις σε όλα τα θέματα για τα οποία υπάρχουν εκκρεμότητες. Θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ΥΓΟΣ και το ΕΠΕΡΡΑΑ και με συζήτηση με το αρμόδιο υπουργείο. Ως Περιφέρεια θέλουμε να αποδεσμευτούμε από τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες και χωρίς βάρη για τους δημότες», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Από την πλευρά του ο κ. Καλαντζής σημείωσε ότι τα περισσότερα ζητήματα κατά τη γνώμη του είναι υπηρεσιακά και συμφωνήθηκαν τα βήματα για τη μεταβίβαση της Μονάδας, για τη μεταφορά του υπολείμματος και τους ΣΜΑ. «Είπαμε κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν και με τις προγραμματικές συμβάσεις και με το προσωπικό. Δεν υπάρχει μόνο ένα σενάριο, ένας τυφλοσούρτης, υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις. Θα συνεργαστούμε και με το υπουργείο, θα γίνει μια επίσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως δεσμεύθηκε ο περιφερειάρχης, για να επικαιροποιήσουμε και αυτά που είπαμε σήμερα. Εγώ είμαι πάντα αισιόδοξος και σε αυτή τη φάση είμαι αισιόδοξος, αρκεί αυτά που είπαμε να τηρηθούν και πιστεύω ότι θα τηρηθούν και από αύριο το πρωί θα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζης.
Πρόσθεσε δε πως οι υποδομές των ΣΜΑ, καθώς είναι συγχρηματοδοτούμενες, θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023. «Αυτά πρέπει να μπουν σε λειτουργία άμεσα. Και αν καίγεται η Περιφέρεια μια φορά για να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ, οι δήμοι, και ειδικά οι απομακρυσμένοι καταλαβαίνεται, πόσο πολύ καιγόμαστε», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος