ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» το Π.Δ. για την Παμβώτιδα

Ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης και η Υπηρεσία Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναλαμβάνουν αποφασιστικές αρμοδιότητες με το Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή της λίμνης ως Περιφερειακό Πάρκο.

Αιφνιδιάζοντας μάλλον τις τοπικές αρχές και μετά από αναμονή ετών, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος έθεσε το απόγευμα της Παρασκευής σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), Π.Ε. Ιωαννίνων ως Περιφερειακό Πάρκο, και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης», με τη διοίκηση και διαχείριση να ανήκει στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει ένα μήνα, οπότε οι φορείς θα μπορούν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις και απόψεις τους μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

Το Π.Δ. χωρίζει την προστατευόμενη περιοχή, συνολικής έκτασης 336.634.241,98 τ.μ., σε τέσσερις ζώνες, με επιμέρους υποκατηγοριοποιήσεις. Η Ζώνη Α είναι η χερσαία και υδάτινη περιοχή: νήσου Ιωαννίνων, λίμνης Παμβώτιδας, παραλίμνιων εκτάσεων και εποχικών υγροτόπων, χαρακτηρίζεται ως Περιοχή «Προστασίας της Φύσης» και διακρίνεται σε επτά υπο-ζώνες: την υδάτινη περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας, την σημαντική για τα προστατευόμενα είδη υγροτοπική περιοχή καλαμιώνων, τη νήσο Ιωαννίνων, τις αποκομμένες από τη λίμνη παραλίμνιες και λιμναίες περιοχές εξαιτίας της κατασκευής αναχωμάτων, την παραλίμνια περιοχή των πηγών του Μιτσικελίου, την παραλίμνια υψηλής παραγωγικότητας αγροτική περιοχή και τις περιοχές που περιλαμβάνουν τους εποχικούς υγρότοπους – καταβόθρες (Μπάφρας – Πεδινής – Αμπελιάς – Σερβιανών (Βρέλλη) – Κουτσελιού (Καστρίτσα) – Μπενίκοβα – ΡοδοτοπίουΙ – ΡοδοτοπίουΙΙ-ΡοδοτοπίουΙΙΙ – Λαψίστας).

Η Ζώνη B περιλαμβάνει τη χερσαία και υδάτινη περιοχή: δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, υψηλής παραγωγικότητας αγροτική περιοχή πηγών Κρύας, Τούμπας, Σεντενίκου, τάφρου Λαμψίστας, περιαστικής περιοχής με οικιστική ανάπτυξη και αγροτικό τοπίο

Η Ζώνη Γ περιλαμβάνει τη χερσαία έκταση εντός περιοχών Ζώνης Ειδικής Προστασίας και περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Συγκεκριμένα, τις Ζ.Ε.Π. «Ευρύτερη περιοχή πόλης Ιωαννίνων», «Κεντρικό Ζαγόρι και Ανατολικό, «Ευρύτερη περιοχή Αθαμανικών Όρεων», το Τμήμα της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (Ε.Ζ.Δ.) με την επωνυμία «Όρος Μιτσικέλι» και το αισθητικό δάσος Ιωαννίνων.

Η Ζώνη Δ χαρακτηρίζεται ως «Περιφερειακή Ζώνη Προστασίας» και αποτελείται από την περιφερειακή περιοχή που δεν συμπεριλαμβάνεται στις υπόλοιπες ζώνες.

Οι χρήσεις γης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία έχει ο καθορισμός των χρήσεων γης, ο οποίος εξειδικεύεται για κάθε ζώνη και περιλαμβάνει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε καθεμία από αυτές.

Σε ότι αφορά την πρώτη ζώνη επιτρέπεται η επιστημονική έρευνα που σχετίζεται με την παρακολούθηση, προστασία, αποκατάσταση και διαχείριση των ειδών ή / και οικοτόπων, καθώς και των στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. η επίσκεψη με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης και την αναψυχή, η εκτέλεση των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων διευθέτησης της ροής υδάτων, η χρήση, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των νομίμως υφιστάμενων έργων και δραστηριοτήτων όπως επίσης και η ανακατασκευή των παλιών ξύλινων προβλητών, με την αντίστοιχη σύμφωνη γνώμη ή/και αιτιολόγηση από την Υπηρεσία Υδάτων ή τον Φορέα Διαχείρισης.

Μεταξύ άλλων, το Π.Δ. σε πολλά σημεία της προστατευόμενης περιοχής προκρίνει την κατεύθυνση δημιουργίας υποδομών για την εξυπηρέτηση του αθλητισμού, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της παρατήρησης της φύσης και της αναψυχής, όπως βελτίωση μονοπατιών, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, στέγαστρα – παρατηρητήρια, πινακίδες πληροφόρησης, υπαίθριοι χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Στο σχέδιο Π.Δ. περιλαμβάνεται επίσης πληθώρα διατάξεων σχετικά με τις χρήσεις γης σε όλες τις ζώνες και τις υποκατηγορίες αυτών, που αφορούν χωροταξικά και αγροτικά-παραγωγικά ζητήματα.

Δείτε όλο το υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα εδώ

Σχετικά άρθρα

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας

Η δημόσια διαβούλευση έκλεισε, ο διάλογος συνεχίζεται

Επιζητά τη συμμετοχή στη διαβούλευση η Energean

Γεωργία Χαλάτση