ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Θα περάσει και το 2024 για να δούμε το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη να τοποθετεί χρονικά την έγκριση του Σχεδίου στο τέλος του έτους.

Απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς Μερόπης Τζούφη σχετικά με την ανάγκη θεσμοθέτησης του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδας, αλλά και γενικότερα, της ανάγκης λήψης μέτρων προστασίας του οικοσυστήματος, ο κ. Σκυλακάκης επικαλέστηκε την δυσκολία της περίπτωσης των Ιωαννίνων και τον μεγάλο φόρτο εργασίας της Διεύθυνσης Φυσικού Περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας για να αιτιολογήσει τις καθυστερήσεις, τις οποίος και ο ίδιος παραδέχθηκε.

Παράλληλα όμως δεν έδωσε καμία απάντηση σχετικά με την ενδεχόμενη αλλαγή των ορίων της λίμνης, μια συζήτηση που άνοιξε από την υφυπουργό σήμερα, βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, ούτε για την χρηματοδότηση έργων και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της λίμνης, σύμφωνα και με το μάστερ πλαν του πρώην Φορέα, αλλά και τις προτάσεις του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κάποιες εκ των οποίων ανέφερε η κ. Τζούφη.

Μάλιστα, η βουλευτής Ιωαννίνων στην ερώτησή της καταλόγισε αδιαφορία στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και υποσχέσεις του πρώην υφυπουργού Γ. Αμυρά, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε στο συρτάρι το Π.Δ. και τις ειδικές μελέτες, επέλεξε να καταργήσει τους Φορείς Διαχείρισης, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια συμμετοχής και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα, που καθορίζει μεταξύ άλλων χρήσεις γης, παραμένει στο συρτάρι. Η μόνη εξέλιξη ήταν οι ανέξοδες δηλώσεις του πρώην υφυπουργού, που δεσμεύονταν για τις αρχές του 2023», σημείωσε η κ. Τζούφη στην πρωτολογία της και κατέληξε: «Η κοινωνία των Ιωαννίνων παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις. Θα υπάρξει η πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί η έκδοση του Π.Δ. και να θωρακιστεί νομικά και θεσμικά η λίμνη Παμβώτιδα;».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε πως έχουν ανατεθεί 23 Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για 466 περιοχές του δικτύου Natura 2000, βάσει των οποίων εγκρίνονται τα Προεδρικά Διατάγματα.

«Στα Ιωάννινα πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη περιοχή γιατί υπάρχουν εκτεταμένες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και πρόκειται για μια πόλη, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της, μέσα σε περιοχή Natura και για μια λίμνη με αυξημένες ανάγκες προστασίας. Έχουμε παραλάβει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και αναρτήθηκε σε διαβούλευση την άνοιξη του 2023. Το σχετικό τεύχος πήγε στην Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας και η τελική έγκριση θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες», σημείωσε, διευκρινίζοντας στην δευτερολογία του πως αυτό θα γίνει στο τέλος του έτους, καθώς υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση των υπηρεσιών αφού εκκρεμούν τα σχέδια Π.Δ. για όλες τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.

«Ελπίζω οι υποσχέσεις σας να μην είναι σαν των προκατόχων σας», σημείωσε η κ. Τζούφη στη δευτερολογία της επαναφέροντας ερωτήματα για την ιεράρχηση και χρηματοδότηση απαραίτητων έργων. «Μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων και ψεύτικων υποσχέσεων είναι η ώρα να προστατευθεί η λίμνη Παμβώτιδα», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για έναν τόπο που δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον.

Ούτε στην δευτερολογία του δεσμεύθηκε για χρηματοδότηση έργων ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας πως «οι πόροι δεν έρχονται από τον αέρα, αλλά είναι προϊόν ανάπτυξης», για να συνεχίσει λέγοντας πως κανείς δεν θέλει έργα ΑΠΕ «στην αυλή του». «Στο τέλος της ημέρας, αν όλοι σκέφτονται έτσι, δεν θα υπάρχει καμία αυλή για να τα βάλουμε. Δεν υπάρχει κανένας στην Ελλάδα που να μη θεωρεί ότι ζει σε μοναδικού κάλλους περιβάλλον και δικαίως. Είναι ευλογημένη αυτή η χώρα. Όμως ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε χρήματα για να προστατέψουμε τη λίμνη Παμβώτιδα και για άλλα 100 θέματα, όπως οι καταστροφές που με μαθηματική βεβαιότητα έρχονται από την κλιματική κρίση μέχρι τις ανθρωπογενείς καταστροφές», σημείωσε, μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως χρειάζεται μέτρο ανάμεσα στις απαιτήσεις της προστασίας του περιβάλλοντος και στις αυξημένες απαιτήσεις που θέλουν κάποιες απόψεις. «Οι κυβερνήσεις κρίνονται από την δυνατότητά τους να γεφυρώνουν αυτά τα πράγματα», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Παρέμβαση Μ. Τζούφη για τα προβλήματα περίθαλψης των στρατιωτικών