ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέα έκκληση για τήρηση των μέτρων μετά τις συρροές

Στα κρούσματα του τελευταίου 10ημέρου (28 Ιανουαρίου-8 Φεβρουαρίου) δεν εντοπίζονται μεταλλάξεις του ιού στην περιοχή της Ηπείρου, σύμφωνα με τη ανακοίνωση του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, ωστόσο, ο εντοπισμός μεταλλαγμένων στελεχών τις προηγούμενες ημέρες ήταν η αφορμή για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της περιφέρειας.

Η σύσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και συμμετείχαν οι διοικητές των δύο νοσοκομείων της πόλης Ν. Κατσακιώρης και Σπ. Δερδεμέζης, ο διευθυντής του ΤΕΠ του ΠΓΝΙ Αθ. Κιτσάκος, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, η διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, αν. καθηγήτρια Κ. Γκαρτζονίκα και η συντονίστρια των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο Α. Πανίδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Καχριμάνης, για μια ακόμη φορά, ζήτησε προσοχή από όλους, ενώ τόνισε την ανάγκη περιορισμού των κοινωνικών εκδηλώσεων, καθώς δύο τέτοιες τις τελευταίες ημέρες είχαν σαν αποτέλεσμα τις συρροές που αποτυπώνονται στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, με πολλά από τα κρούσματα να εστιάζονται σε χωριά του Πωγωνίου.

«Ήταν μια χρήσιμη συζήτηση για το πώς θα πάμε καλυτέρα. Ένα θα πω: Προσέχουμε. Έχουν συμβεί πράγματα, τα οποία κόντεψαν να μας βγάλουν από τις προδιαγραφές μας. Δεν μπορεί οι κοινωνικές εκδηλώσεις να διαλύουν τα πάντα. Έγιναν κάποιες εκδηλώσεις, οι οποίες θεωρώ ότι έγιναν ελαφρά τη καρδία και έτσι κλείσαμε το σχολείο στην Πεδινή, υπάρχουν θετικοί στα νοσοκομεία και υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή του Πωγωνίου. Τα λέω πλέον ανοιχτά, γιατί πρέπει να φυλάγεται ο κόσμος. Δε θέλω να δημιουργηθούν άλλα θέματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με ιδιαίτερη προσοχή και συνεχή επαγρύπνηση, παρακολουθεί και η ιατρική κοινότητα της πόλης την σταθερή αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται από τις αρχές του μήνα. Ταυτόχρονα προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο με την ελπίδα αυτό να μην επιβεβαιωθεί.

Η εμπειρία του περασμένου φθινοπώρου στην περιοχή μας με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που έφερε στα όρια τους τις δομές υγείας της πόλης, έρχεται να επιβεβαιώσει το πόσο εύκολα, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση. Πόσω δε όταν εντοπίστηκε και εδώ μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που είναι πιο μεταδοτικό και το τέλος της πανδημίας αργεί παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Για κύματα της πανδημίας που είναι αναμενόμενα, έκανε λόγο ο καθηγητής παθολογίας και συντονιστής των Μονάδων Λοιμωδών Χαράλαμπος Μηλιώνης μιλώντας στο «Ήπειρος TV1.» «Η πανδημία είναι σε ισχύ και εμείς συνεχίζουμε να την αντιμαχόμαστε με ένα επιπλέον όπλο, το εμβόλιο», σημείωσε, επισημαίνοντας την υποδειγματική συνεργασία των δομών υγείας και της περιφέρειας.

«Έχουμε πλέον γνώση και προχωρούμε περισσότερο προετοιμασμένοι και πάντα προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Οι μεταλλάξεις έχουν δείξει ότι είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, που σημαίνει ότι αν μολυνθούν περισσότεροι άνθρωποι, θα χρειαστεί και να νοσηλευτούν περισσότεροι», ανέφερε, προσθέτοντας πως ούτως ή άλλως, όλο αυτό το διάστημα, οι μονάδες covid συνεχίζουν να νοσηλεύουν ασθενείς.

Σχετικά άρθρα

Διεργασίες για ένα συλλογικό όργανο εκπροσώπησης

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Φως στο γενετικό υπόβαθρο της covid -19 με τη βοήθεια της Μελέτης Υγείας Ηπείρου