ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διεργασίες για ένα συλλογικό όργανο εκπροσώπησης

Στη συγκρότηση ενός νέου συνδικαλιστικού οργάνου, με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων που αναδείχθηκαν σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, προχωρούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων, με στόχο να εξελιχθεί σε ένα εθνικό και -γιατί όχι- ευρύτερο όργανο διεκδίκησης και προάσπισης των συμφερόντων των παραγωγών.

Η σύσκεψη, κατά την οποία έγινε η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της πίεσης που ασκήθηκε το προηγούμενο διάστημα, αλλά αναλύθηκαν και οι μεγάλες προκλήσεις του επόμενου διαστήματος, είχε ως αποτέλεσμα την έκφραση της βούλησης όλων να υπάρξει ένα σύλλογος, που θα συντονίζει και θα διεκδικεί, ενόψει και της αναδιαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ, που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του αγροτικού κινήματος.

«Το πρόβλημα στη χώρα είναι πως δεν έχει ένα στρατηγικό σχέδιο», σημείωσε ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» Χάρης Λιούρης, προσθέτοντας πως οι παραγωγοί δε συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση της ΚΑΠ, που τους αφορά άμεσα, γιατί δεν είναι οργανωμένοι στον βαθμό που θα έπρεπε. «Από εδώ και πέρα, όσο πιο οργανωμένοι είμαστε, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στις αποφάσεις», τόνισε.

Η αναγκαιότητα οργάνωσης προέκυψε από τα προβλήματα αλλά και από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών. «Όλοι μας, όταν βλέπαμε στη τηλεόραση τον αγώνα των συναδέλφων μας σe Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία Πολωνία, λέγαμε “μπράβο, είναι οργανωμένοι”. Ήρθε ο καιρός να φτάσουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο οργάνωσης», τόνισε από την πλευρά του ο κτηνοτρόφος Μιχάλης Τζίμας.

Ζητούμενο είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση, ανεξαρτήτως κομματικών και ιδεολογικών τοποθετήσεων, όπως τόνισε ο αγροτοκτηνοτρόφος Μίλτος Μπούκας, σημειώνοντας πως ο πρωτογενής τομέας είναι «στην εντατική». «Είδαμε ότι είναι αναγκαίο συνδικαλιστικά κάπως να ενωθούμε για να έχουμε ένα καλύτερο βήμα και οργάνωσε ώστε να μας ακούσουν καλύτερο», σημείωσε προσθέτοντας πως είναι κάτι που θα επιχειρηθεί. «Είναι η στιγμή που αυτό πρέπει να γίνει. Όλες τις ημέρες των μπλόκων δεν υπήρξε “κομματικός χρωματισμός”. Δεν μιλάμε για κόμματα, μιλάμε για την επιβίωσή μας. Δεν χωράει καμία σημαία, να σταθούμε στις δουλειές και τον τόπο μας είναι ο στόχος», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Αγροτική εξέγερση πυροδότησε ο Γ. Στύλιος

Νέα έκκληση για τήρηση των μέτρων μετά τις συρροές

Γεωργία Χαλάτση

Να μετατεθεί για ένα χρόνο η αναδιάρθρωση

Ηπειρωτικός Αγών