ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φως στο γενετικό υπόβαθρο της covid -19 με τη βοήθεια της Μελέτης Υγείας Ηπείρου

Έναν κρίκο στην αλυσίδα διεθνούς μελέτης για τον εντοπισμό ατόμων με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από covid-19 ή να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα, με στόχο την ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών θεραπειών, αποτελεί η Μελέτη Υγείας Ηπείρου.

Μάλιστα, πρόκειται για τη μοναδική ελληνική μελέτη, η οποία συμμετέχει στον παγκόσμιο συνασπισμό 81 μελετών από 35 χώρες, που αναζητά γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσηση και τις επιπλοκές από την covid -19.

«Προσπαθούμε να απαντήσουμε γιατί συγκεκριμένα άτομα νοσούν σοβαρά ή έχουν παρατεταμένα (π.χ. για πολλούς μήνες μετά τη νόσηση) συμπτώματα της νόσου, ενώ άλλα άτομα, με τα ίδια γενικά χαρακτηριστικά, νοσούν ήπια ή ασυμπτωματικά, και εάν συγκεκριμένα γονίδια μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό. Έχουμε ήδη συμμετάσχει στην ανεύρεση πλειάδας γονιδίων, που σχετίζονται με τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, τη σοβαρή νόσηση και το σύνδρομο των παρατεταμένων συμπτωμάτων, και κάποια από τα γονίδια αυτά φαίνεται να είναι διαφορετικά για κάθε μία από τις προαναφερόμενες εκβάσεις (π.χ. μόλυνση και σοβαρή νόσηση). Η δράση των περισσοτέρων από αυτά τα γονίδια εντοπίζεται στο ανώτερο, μέσο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Οι πληροφορίες αυτές είναι εξαιρετικά χρήσιμες, γιατί θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε άτομα με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά ή να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα και να αναπτύξουμε νέες αποτελεσματικές θεραπείες», αναφέρουν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι της Μελέτης Υγείας Ηπείρου αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τσιλίδης και παθολόγος της «Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων» Βασίλης Τζοβάρας.

Και καταλήγουν: «Ευελπιστούμε στη συμμετοχή σας στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου και την υποστήριξη της σπουδαίας αυτής προσπάθειας, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σημαντική γνώση για την πρόληψη, θεραπεία και πρόγνωση νοσημάτων που ταλανίζουν τον ελληνικό και παγκόσμιο πληθυσμό».

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από 3 Μαΐου

Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου από τις 3 Μαΐου θα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα δέχεται συμμετοχές σε ειδικό χώρο, που έχει διαμορφωθεί στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού στην ιστοσελίδα https://ehs.med.uoi.gr/booking/ ή να καλούν (πρωινές ώρες) στο τηλέφωνο 6984726498.

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και με την απαιτούμενη χρονική διάρκεια ανάμεσα στα ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με ένα τηλεφώνημα ή με ένα κλικ να συμμετάσχουν με ασφάλεια σε μια πρωτοποριακή επιδημιολογική μελέτη.

Στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 έως 70 ετών, μόνιμοι κάτοικοι στην Περιφέρεια Ηπείρου. Όσοι συμμετάσχουν, θα λάβουν μία δωρεάν και λεπτομερή αναφορά της κατάστασης της υγείας τους και τα αποτελέσματα μίας πλήρους λιπομέτρησης.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι πρώτοι 50 νέοι συμμετέχοντες θα λάβουν δωρεάν είσοδο στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, ευγενική προσφορά της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. (μέλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς).

Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου αποτελεί συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου και τα νεότερα αποτελέσματά της

Στην Κόνιτσα η Μελέτη Υγείας Ηπείρου