ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ξέσπασε «πόλεμος» για τη μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου

Αντιδράσεις συναντά η επιλογή του δήμου Ιωαννιτών να λειτουργήσει το Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ιωαννίνων στο κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου Περιβλέπτου από την επόμενη σχολική χρονιά, μετά τη διαπίστωση ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη από τον νόμο άδεια καταλληλότητας του κτιρίου.

Οι αντιδράσεις εγείρονται τόσο από την πλευρά των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων, μέσω ανακοίνωσης του προεδρείου του 15μελούς συμβουλίου, όσο και του Συλλόγου Διδασκόντων και του διευθυντή του σχολείου, ενώ για σήμερα Τρίτη, στις 10 το πρωί, έχει προγραμματιστεί και μουσική πορεία στο κέντρο της πόλης, με σταθμούς στο δημαρχείο, τη Μητρόπολη και τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η συζήτηση για τη μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου ξεκίνησε από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, όταν η σημερινή δημοτική αρχή ενημερώθηκε για το πόρισμα της Επιτροπής Καταλληλότητας, η οποία διαπιστώνει «αδυναμία άδειας καταλληλότητας αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες».
Ο δήμος επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, που είναι η Μητρόπολη, και έλαβε την απάντηση ότι αδυνατεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Έτσι ξεκίνησε τη διαδικασία ανεύρεσης λύσης, με προοπτική αυτή να συμφωνηθεί και να μπει σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος 2020), ενώ τονίζεται ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα αλλαγής στέγης εν μέσω της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.
Στο πλαίσιο αυτό και με ενημέρωση της διεύθυνσης του σχολείου για όλες τις ενέργειες του δήμου, έγινε αυτοψία στις εγκαταστάσεις της Περιβλέπτου, που από την πλευρά του δήμου προκρίνονται ως η βέλτιστη λύση.

Βλέπουν κίνδυνο αποδυνάμωσης

Για «απόφαση– τελεσίγραφο» κάνουν λόγο ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο διευθυντής του σχολείου, δηλώνοντας ότι αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα και δε λαμβάνονται καθόλου υπόψιν ούτε τα πραγματικά δεδομένα, ούτε οι πραγματικές ανάγκες του σχολείου, ούτε οι αγωνίες και το άγχος των μαθητών και των γονέων, αλλά ούτε οι συνέπειες που προκαλεί.
Οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι η μοναδικότητα του μας απαιτεί τη λειτουργία του εντός του αστικού ιστού της πόλης, ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλους και ιδίως στους μαθητές της πόλης, που αποτελούν και τον κύριο όγκο. «Είναι αυταπόδεικτο (υπάρχει η εμπειρία των Δολιανών) ότι η όποια απομάκρυνσή του λειτουργεί εις βάρος της ομαλής λειτουργίας του και συμβάλλει καθοριστικά στη μη βιωσιμότητά του και εντέλει στο κλείσιμό του. Τα αποτελέσματα της απόφασής σας, είναι ήδη εμφανή αφού αρκετοί γονείς προσέρχονται και δηλώνουν ότι δε θέλουν να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο Μουσικό Σχολείο και ότι από το Σεπτέμβριο θα ζητήσουν μετεγγραφή σε άλλο σχολείο. Παρόμοιες σκέψεις ασφαλώς, είναι βέβαιο ότι θα κάνουν και οι γονείς που θα επιθυμούσαν να φοιτήσουν στο σχολείο μας τα παιδιά τους από την επόμενη σχολική χρονιά», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Ενστάσεις εκφράζουν και ως προς την καταλληλότητα των δύο κτιρίων της Περιβλέπτου, καθώς βρίσκονται σε απόσταση 60-70 μέτρα το ένα από το άλλο, απόσταση την οποία θα πρέπει οι μαθητές να τη διανύουν, μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, δύο και τρεις φορές ημερησίως, προκειμένου να μεταβαίνουν από το ένα κτίριο στο άλλο και να διδάσκονται σύμφωνα με το πρόγραμμα τα γενικά μαθήματα και μουσικά μαθήματα και αντιστρόφως. Μάλιστα, επικαλούνται και τη μη έγκαιρη προσέλευση των μαθητών στις τάξεις, καθώς τα διαλείμματα είναι πεντάλεπτα και δεν υπάρχει ο χρόνος της μετακίνησης, ενώ θέτουν ζήτημα και ασφάλειας, αφού οι εφημερεύοντες καθηγητές είναι αδύνατο να εποπτεύουν συνεχώς τον χώρο όπου θα κινούνται οι μαθητές ευρισκόμενοι στο δρόμο εκτός του αύλειου χώρου του βασικού κτιρίου. Ακόμη, επισημαίνουν τη δυσκολία των γονιών να προσέρχονται στο σχολείο προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών, αλλά και το πώς θα γίνεται η μεταφορά των μαθητών με μαθησιακά και άλλα προβλήματα, που φοιτούν σε τμήματα ένταξης, στο σπίτι τους ή στο νοσοκομείο σε περίπτωση που αρρωστήσουν (π.χ. επιληπτικό επεισόδιο).
Τέλος, αναφέρουν ότι ενδεχόμενη μετεγκατάσταση του σχολείου στην Περίβλεπτο θα γίνει αφορμή να μεταφερθεί το εξεταστικό κέντρο, που σήμερα έχει οριστεί να είναι το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων για τους μαθητές όλης της Ηπείρου, σε άλλη πόλη (πιθανότατα στην Άρτα).
Ερωτήματα για το αν το σχολικό συγκρότημα της Περιβλέπτου πληροί τις προϋποθέσεις και έχει εκείνες τις υποδομές για να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες των ειδικών μουσικών μαθημάτων, θέτουν και οι μαθητές, προβάλλοντας και αυτοί από την πλευρά τους ανησυχίες για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις (μαθητική διαρροή) αν το σχολείο μετακινηθεί εκτός πόλεως, ενώ διερωτώνται αν είναι τα μέσα της σχολικής χρονιάς ο καταλληλότερος χρόνος για να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση.

Αμφισβητούν την ανάγκη μεταστέγασης

Από την ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων και του διευθυντή του σχολείου προκύπτει ευθεία αμφισβήτηση των λόγων που επικαλείται η δημοτική αρχή για τη μεταστέγαση του σχολείου, δηλαδή της αδυναμία εξασφάλισης άδειας καταλληλότητας, κάνοντας λόγο από την πλευρά τους για προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, λόγω της μη καταβολής μισθώματος στον εκμισθωτή-ιδιοκτήτη.
Ένας άλλος πιθανός λόγος μετακίνησης, που προβάλλεται από την πλευρά των μαθητών, έχει να κάνει με φήμες ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου (Μητρόπολη Ιωαννίνων) σκοπεύει να μεταφέρει σε αυτό το Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς, με τον δήμο Ιωαννιτών να απαντά ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν έχει εκδηλώσει καμία πρόθεση μεταφοράς άλλης σχολικής δομής στο συγκεκριμένο συγκρότημα.

Τίθεται ζήτημα επικινδυνότητας;

Ένα λεπτό ζήτημα έχει να κάνει με το αν πραγματικά υπάρχει ζήτημα καταλληλότητας, άρα και επικινδυνότητας του κτιρίου, που σήμερα στεγάζονται οι μαθητές, με τον δήμο Ιωαννιτών να ξεκαθαρίζει, πάντως, στην ανακοίνωσή του ότι η αδυναμία εξασφάλισης της άδειας δε σημαίνει ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο ή επικίνδυνο, ωστόσο η έκδοσή της είναι απαραίτητη και προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία.
Οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο, επισημαίνουν πως οι λόγοι που επικαλέστηκε η δημοτική αρχή είναι η έλλειψη στατικής επάρκειας του κτιρίου και οι φόβοι για πιθανή κατάρρευσή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές, σε περίπτωση ενδεχόμενου σεισμού.
Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι μαθητές, αναφέροντας ότι ο διευθυντής του σχολείου τους ενημέρωσε πως η επίκληση της ανάγκης μετακίνησης του Μουσικού Σχολείου έχει να κάνει με την «ακαταλληλότητα» του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται σήμερα, παρότι αυτό έχει συντηρηθεί, ανακαινιστεί και αναδιαμορφωθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Οι μαθητές ζητούν να μάθουν ποιος έχει χαρακτηρίσει το κτίριο «ακατάλληλο» και πότε προέκυψε η «ακαταλληλότητά» του, καθώς και γιατί τα τελευταία τρία χρόνια ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα για να ανακαινιστεί.

Ζητούν νέο σχολείο

Στην επωδό των ανακοινώσεών τους, εκπαιδευτικοί και μαθητές ζητούν την ανέγερση νέου κτιρίου για τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου, σε οικόπεδο εντός των ορίων της πόλης, με τους καθηγητές μάλιστα να επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τον Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, υπάρχουν κονδύλια για ανέγερση σχολικών κτηρίων εφόσον υπάρχει οικόπεδο και η όλη διαδικασία μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα και να ολοκληρωθεί σύντομα.
Εωσότου γίνει αυτό, οι εκπαιδευτικοί ζητούν την εξεύρεση κτιρίου εντός της πόλης, που με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να μπορεί να λειτουργήσει ως Μουσικό Σχολείο σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ενώ οι μαθητές, από την πλευρά τους, ζητούν να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στο παρόν κτίριο.

Περιμένει αντιπρόταση η δημοτική αρχή

Σφόδρα ενοχλημένη από τη στάση των εκπαιδευτικών εμφανίζεται η δημοτική αρχή, όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι ενώ οι διαδικασίες για τη διερεύνηση της μεταστέγασης βρίσκονται σε εξέλιξη, η διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου απέστειλε επιστολή στον δήμαρχο, «με την οποία του καταλογίζει αβάσιμα προθέσεις και σκοπιμότητες, αποκρύπτοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον για λύση όπως αποτυπώθηκε μέχρι σήμερα».
Μάλιστα, γίνεται ευθέως λόγος για υποκίνηση των μαθητών από τους καθηγητές τους, στους οποίους αποδίδει ότι αποκρύπτουν τα πραγματικά γεγονότα ή παραποιούν μέρος αυτών σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, ζητώντας επίμονα την ανεύρεση κτιρίου εντός της πόλης, κάτι όμως που επισημαίνει ότι δεν είναι εφικτό.
Επίσης, απαντώντας στο αίτημα ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου, σημειώνει ότι η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, όταν η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να είναι άμεση.
Παρ΄όλα αυτά, η δημοτική αρχή, θέλοντας να δείξει ότι το μόνο που επιθυμεί, είναι η λύση των προβλημάτων του Μουσικού Σχολείου, τα οποία έχουν αναδείξει τα τελευταία χρόνια οι καθηγητές του και οι μαθητές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δηλώνει πως θα περιμένει την πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση από τους ίδιους, ενώ παράλληλα απευθύνεται στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ζητώντας τη δική της πρόταση τόσο για τη μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου όσο και την αξιοποίηση σχολικών συγκροτημάτων που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη και παραμένουν κλειστά.

Σχετικά άρθρα

Εκτός της επικαιροποιημένης ΒΑΑ τα έργα στο παραλίμνιο μέτωπο

Αποστόλης Τζελέτας

Στην… πρώτη γραμμή οι πρόεδροι των κοινοτήτων

Δημοτικό Συμβούλιο Νέων συγκροτεί ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών