Δεξιά ο σέρβος γκολκίπερ του ΠΑΣ Ράντισιτς απέναντι στον Κούδα, σε αγώνα ΠΑΟΚ – ΠΑΣ τη σεζόν 1980-81
Αθλητικά

Οι Γιουγκοσλάβοι που διέπρεψαν στα Γιάννινα

Η μεταγραφή του Ντούσαν Πάντελιτς είχε καλή αποδοχή από τον φίλαθλο κόσμο των Ιωαννίνων, όχι μόνο γιατί προέρχεται από μια χώρα που έχει παράδοση στο ποδόσφαιρο όπως η Σερβία, αλλά γιατί αρκετοί παίκτες από χώρες της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, που φόρεσαν στο παρελθόν τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα, άφησαν καλές εντυπώσεις. Αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε ορισμένους απ’ αυτούς.

Η μεταγραφή του Ντούσαν Πάντελιτς είχε καλή αποδοχή από τον φίλαθλο κόσμο των Ιωαννίνων, όχι μόνο γιατί προέρχεται από μια χώρα που έχει παράδοση στο ποδόσφαιρο όπως η Σερβία, αλλά γιατί αρκετοί παίκτες από χώρες της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, που φόρεσαν στο παρελθόν τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα, άφησαν καλές εντυπώσεις. Βέβαια, πέρασαν και παίκτες που δεν έδειξαν πολλά πράγματα, ειδικά σε εποχές που η ομάδα ήταν στις μικρές κατηγορίες, αλλά γενικά η παρουσία των Γιουγκοσλάβων έχει θετικό πρόσημο. Αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε ορισμένους απ’ αυτούς.
Ο τερματοφύλακας της Μπέογκραντ Ντράγκαν Ράντισιτς ήταν ο πρώτος παίκτης από τη Γιουγκοσλαβία, που ήρθε τον Δεκέμβριο του 1979 στα Γιάννινα. Ήταν η μετά Λίσα εποχή και ο Γκμοχ είχε ζητήσει την απόκτηση ενός καλού γκολκίπερ, καθώς ο πολωνός κόουτς έλεγε ότι το χτίσιμο των ομάδων ξεκινά από την άμυνα και τον τερματοφύλακα. Ο Ράντισιτς μεταγράφηκε στον ΠΑΣ από τη Μπέογκραντ και ήταν πραγματικά γκολκίπερ μεγάλης κλάσης, ισάξιος του Λίσα. Ο Γκμοχ τον είχε «πεθάνει» στην προπόνηση, ακόμη και… οδοντιατρικό έλεγχο του έκανε, μέχρι να ανάψει το πράσινο φως στη διοίκηση του Κώστα Αναστασίου για να πέσουν οι υπογραφές. Από τον ΠΑΣ αποχώρησε το καλοκαίρι του 1981 για οικογενειακούς λόγους.
Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής ήταν και ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς, που στα νεώτερα χρόνια κάθισε και στον πάγκο του ΠΑΣ. Ήρθε στα Γιάννινα από την Παρτιζάν Βελιγραδίου τον Δεκέμβριο του 1981. Και αυτός δικαίωσε τη φήμη της ποδοσφαιρικής σχολής των «πλάβι». Στην Ελλάδα οι περισσότεροι φίλαθλοι τον γνωρίζουν ως προπονητή, καθώς δούλεψε σε πολλές ομάδες, όπως ΠΑΣ Γιάννινα, Καλαμάτα, Παναργειακός, ΠΑΟΚ, Ναυπακτιακός, Απόλλων Αθηνών, Ολυμπιακός Βόλου, Απόλλων Καλαμαριάς, Ατρόμητος και άλλες. Ήταν όμως και καλός ποδοσφαιριστής.
Παίκτης με πολύ καλά στοιχεία ήταν και ο Σέρβος Μπράνιμι Κάνταρ, που ήρθε το καλοκαίρι του 1980 στα Γιάννινα, αλλά έμεινε μόνο για έναν χρόνο, καθώς δε βρήκε θέση στην ενδεκάδα. Το ίδιο καλός παίκτης ήταν και ο Κροάτης Ιβάντα, που τον έφερε στον ΠΑΣ το 1979 ο Αλέφαντος, αλλά στον ΠΑΣ δεν μπόρεσε να δέσει. Σπουδαία καριέρα είχε κάνει στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ.
Στη δεκαετία του ’80 σπουδαία μεταγραφή ήταν του Σάντρο Μανέφσκι από τη Βαρντάρ Σκοπίων. Ήρθε στα Γιάννινα Δεκέμβριο του 1983 για να δώσει λύσει στο επιθετικό πρόβλημα. Υπήρξε σπουδαίος φορ και από τους παίκτες που ξεχώριζαν για τον επαγγελματισμό. Στον ΠΑΣ έμεινε μέχρι το 1987, έχοντας 95 συμμετοχές και 23 γκολ στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Σήμερα ζει στα Σκόπια και είναι δικηγόρος.
Στη δεκαετία του ’90 έλαμψε το άστρο των Ζντένκο Μουφ και Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Δεν έπαιξαν με τον ΠΑΣ στη μεγάλη κατηγορία, παρά μόνο στη Β’ Εθνική. Τους έφερε στα Γιάννινα το καλοκαίρι του 1993 ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς, που είχε αναλάβει και την τεχνική ηγεσία της ομάδας, από τη Ραντίνσκι του Μπέογκραντ. Συμπαίκτες στην πατρίδα τους, συμπαίκτες και στον ΠΑΣ. Έπαιξαν μόνο έναν χρόνο (σεζόν 1993-94) στη Β’ Εθνική, αλλά ακόμη έχουν φίλους και θαυμαστές στα Γιάννινα. Ήταν από τα πρώτα είδωλα του κόσμου, αφού είχε βασιλέψει η μεγάλη ομάδα των Αργεντινών. Ο Μουφ ήταν σέντερ φορ και ο Μιλόγεβιτς λίμπερο. Όπως ακούγονταν κάποτε στο Καραϊσκάκη το «Υβ, Υβ, Υβ…» για τον Τριαντάφυλλο, έτσι ακούγονταν και στα Γιάννινα το «Μουφ, Μουφ, Μουφ…». Ο Μουφ πέρασε άλλες δύο φορές από τον ΠΑΣ, αλλά δεν είχε την αίγλη της χρονιάς που πρωτοήρθε στον ΠΑΣ. Στην Ελλάδα αγωνίστηκε σε Καλαμάτα, Πανελευσινιακό αλλά σημαντική καριέρα έκανε στο Μεξικό. Ο Μιλόγεβιτς, μετά τον ΠΑΣ, έπαιξε σε Καλαμάτα, Παναθηναϊκό, Ηρακλή, ενώ τώρα είναι προπονητής στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, μετά την εξαιρετική δουλειά που έκανε στον Πανιώνιο. Καλός σέντερ φορ ήταν και ο Ζέλικο Σίμοβιτς, που αποκτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1994, για να καλύψει στην επίθεση το κενό του Μουφ, που είχε μεταγραφεί στην Καλαμάτα.
Στα νεώτερα χρόνια και στην τελευταία δεκαετία, από τις χώρες της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, ο Μπράνα Ίλιτς είχε σημαντική παρουσία και είναι ένας από τους πιο καλούς Σέρβους που φόρεσαν την κυανόλευκη φανέλα. Με πέρασμα από την Παρτιζάν Βελιγραδίου, τον απέκτησε ο ΠΑΣ το καλοκαίρι του 2012 από την ομάδα Ακτόμπε Λέτο. Με τη φανέλα του «Άγιαξ της Ηπείρου» αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας σε 127 παιχνίδια, σημειώνοντας 26 γκολ. Μετά από μια πετυχημένη τετραετία, αποχώρησε για τον Άρη το καλοκαίρι του 2016. Ο Ίλιτς σήμερα αγωνίζεται στην Ουγγρική Κισβάρντα, με συμπαίκτες τους Μπέριο και Τσουκαλά, με τους οποίους συνυπήρξε και στον ΠΑΣ.
Πλην των παραπάνω, πέρασαν και άλλοι ικανοί Γιουγκοσλάβοι παίκτες, αλλά δεν «κόλλησαν» τόσο πολύ με την ομάδα όσο οι παραπάνω. Στο υπάρχον ρόστερ του ΠΑΣ ξεχωρίζει η παρουσία του Κροάτη Σάντι Κριζμάν, που όσο περνά ο καιρός γίνεται ακόμα καλύτερος και εξελίσσεται σε μια πολύ σπουδαία μονάδα για τον ΠΑΣ. Από το καλοκαίρι του 2016 είναι στον ΠΑΣ ο νεαρός Σέρβος Ένες Ντόλοβατς, που δεν είχε μέχρι τώρα την εξέλιξη που περίμεναν. Στην παρέα προστέθηκε και ο Ντούσαν Πάντελιτς, μεταγραφή που ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή. Έχει στις πλάτες του και το βάρος της κληρονομιάς των… προγόνων του, καθώς πρέπει να δικαιώσει αυτό που πιστεύει ο κόσμος, ότι οι Γιουγκοσλάβοι παίκτες ξέρουν μπάλα.

Ποιοι παίκτες αγωνίστηκαν στον ΠΑΣ

Οι παίκτες που φόρεσαν την κυανόλευκη φανέλα από χώρες του πρώην Ομοσπονδιακού κράτους της Γιουγκοσλαβίας είναι:
ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΣΓΟΒΙΝΗ: Ντούρο.
ΚΡΟΑΤΙΑ: Ιβάντα, Άντιτς, Μαϊστόροβιτς, Κριζμάν.
ΣΕΡΒΙΑ: Ράντισιτς, Μιλόγεβιτς, Κάνταρ, Κοκότοβιτς, Γιάκσιτς, Ζλατανόφσκι, Μουφ, Σίμοβιτς, Ντραγκίσεβιτς, Τζούρτζεβιτς, Μπάμπιτς, Γκρόστανιτς, Σπάσιτς, Μένταν, Βιντόγεβιτς, Μίλιανιτς, Σάριτς, Ίλιτς, Ντόλοβατς.
ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Κρζίσνικ, Στρούνα, Σίσιτς.
ΣΚΟΠΙΑ: Τσικάρσκι, Γκόσεφ, Μανέφσκι, Γκαβαλόφσκι, Μποτσέφσκι.

Σχετικά άρθρα

Η ποδοσφαιροποίηση του γυναικείου μπάσκετ

Ηπειρωτικός Αγών

Οι αξέχαστες βραδιές με Όντ και Άλκμααρ

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Χάνει την χρονιά στον ΠΑΣ ο Σεργκελασβίλι

Ηπειρωτικός Αγών