Από αριστερά: Ρέα Γκλίναβου. Ελένη Παππά, Γιώργος Σιαμέτης, Αγγελίνα Χρηστάκη, Νεφέλη Τσίπη
ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Η ποδοσφαιροποίηση του γυναικείου μπάσκετ

Ο Γιώργος Μάστακας εξηγεί γιατί η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννενα διαφέρει όπως η νύχτα με τη μέρα από ομάδες που χρησιμοποιούν λογική και πρακτικές ποδοσφαιρικού ανταγωνισμού.

Φέτος τα Γιάννενα έχουν για πρώτη φορά μια ομάδα μπάσκετ στην Α1. Πρόκειται για τη γυναικεία ομάδα του ΠΑΣ, η οποία μέσα δύο χρόνια κατάφερε να γεμίζει το Νέο κλειστό γυμναστήριο υπό την καθοδήγηση του έμπειρου προπονητή Γιώργου Σιαμέτη, την εμπνευσμένη διοίκηση του Γιώργου Μάστακα και την υποδειγματική οργάνωση των ακαδημιών από τη Βάσω Στάθη.

«Όταν ανέλαβα τον ΠΑΣ, δεν είχα στο μυαλό μου να φτιάξω μία ομάδα για πρωταθλητισμό, αλλά ένα άψογα οργανωμένο κλαμπ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά ονειρεύτηκα μία ομάδα σημείο αναφοράς για τον ελληνικό αθλητισμό. Να μας περιγράφουν ως παράδειγμα, όπως κάνουν, ας πούμε, με πετυχημένα κλαμπ στο εξωτερικό, που αναδεικνύουν ολοκληρωμένους αθλητές και αθλήτριες», λέει ο Γιώργος Μάστακας.

Κάπως έτσι, ο ΠΑΣ βρέθηκε να έχει γνωστικό ψυχολόγο (την Ευρυδίκη Περδικάρη) και σύντομα θα ανακοινώσει και ειδικό αθλητικό ψυχολόγο. Οι αθλήτριες ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό για να αποκτήσουν την εμπειρία καταξιωμένων κλαμπ, με τα οποία ο ΠΑΣ έχει ειδικές συμφωνίες. Αυτές τις μέρες, στο πανεπιστήμιο του Λιντς στην Αγγλία και στο παγκόσμιας φήμης καμπ του Red Star προπονούνται η Αγγελίνα Χρηστάκη, η Ελένη Παππά, η Ρέα Γκλίναβου και η Νεφέλη Τσίπη μαζί με τον Γ. Σιαμέτη.

Φωτογραφία από το Leeds όπου οι παίκτριες Ρέα Γκλίναβου,Ελένη Παππα, Αγγελίνα Χρηστάκη και Νεφέλη Τσίπη συμμετέχουν με τον προπονητή τους Γιώργο Σιαμέτη

Η Χρηστάκη, η μεγάλη ελπίδα της ομάδας, έχει περάσει στο κορυφαίο καμπ της Αμερικής, το Blue Star 30 Elite Europe Camp. Όλα αυτά γίνονται με έξοδα της διοίκησης, που έχει κινητοποιήσει γιαννιώτες επιχειρηματίες, ώστε να συνεισφέρουν όλοι δυναμικά. Ακόμη και για τις αθλήτριες που δεν μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, η ομάδα χρηματοδοτεί την εναλλακτική λύση της φοίτησης σε ΙΕΚ.

«Όταν μας ανακοινώθηκε ότι υπάρχει διαθέσιμη θέση στην Α1 (η ομάδα έχασε στις αρχές του καλοκαιριού την άνοδο σε αγώνα μπαράζ), δεν ήμουν σίγουρος ότι θα έπρεπε να την πάρουμε. Γιατί η μεγάλη κατηγορία ήταν εκτός του πλάνου μας. Οι υποχρεώσεις για μία αξιοπρεπή και όχι τραυματική συμμετοχή στην Α1, σημαίνουν πόρους, χρόνο και ενέργεια για το πρωτάθλημα. Και αυτά πρέπει να συμβούν χωρίς να πειράξουμε τον κύριο στόχο: το να αποκτήσουν κορίτσια 15 και 16 χρονών εμπειρίες, που θα αλλάξουν τη ζωή τους σε καμπ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», λέει ο Γιώργος Μάστακας.

Το φαινόμενο ΠΑΟΚ

Ένας αστάθμητος παράγοντας, που έκανε τον Γ. Μάστακα διστακτικό, είναι ακριβώς οι ομάδες και οι παράγοντες με ποδοσφαιρική νοοτροπία στη γυναικεία Α1.

«Έμεινα άναυδος όταν έμαθα πως ο ΠΑΟΚ έστειλε τον τεχνικό του διευθυντή για να επικοινωνήσει απευθείας με μία από τις καλύτερες παίκτριες μας, τάζοντας της λαγούς και πετραχήλια. Δε μίλησαν καν σε εμένα, όπως είναι η πρακτική σε όλους τους σοβαρούς συλλόγους. Στον ΠΑΟΚ, όμως, τα κορίτσια 16 και 17 φεύγουν, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις, αφού η ομάδα επενδύει μόνο σε φτασμένες παίκτριες, γιατί κάνει πρωταθλητισμό», λέει ο Γ. Μάστακας.

Γιατί όμως μία παίκτρια να μη δοκιμάσει την τύχη της σε μία μεγαλύτερη ομάδα; «Για εμάς είναι όνειρο τα κορίτσια να ανοίξουν τα φτερά τους και να πάνε σε μεγαλύτερες ομάδες από τον ΠΑΣ. Ο ΠΑΟΚ, όμως, είναι μία ασταθής ομάδα, και το χειρότερο είναι ότι συμπεριφέρονται στις παίκτριες τους στη λογική του ‘αν μου βγει, μου βγήκε, αν όχι ας πάει στην ευχή του θεού’. Έχουν δηλαδή την ποδοσφαιρική νοοτροπία, η οποία με παιδιά 16 χρονών είναι απαράδεκτη».

Πράγματι, το μεγαλύτερο ταλέντο του ΠΑΟΚ, η Λαμπρινη Πολυμένη, έφυγε για τη Λευκάδα, γιατί δεν της έδιναν χρόνο συμμετοχής. Λέει ο Γιώργος Μάστακας: «Μα δεν τους ενδιαφέρει η εξέλιξη της αθλήτριας, αλλά πόσους πόντους θα βάλει. Αν τους βάλει, έχει καλώς, αν όχι, τότε στη Λευκάδα. Αυτά βέβαια δεν τα λένε όταν προσεγγίζουν τις οικογένειες των παιδιών. Τους λένε μόνο για δήθεν μεγάλες ευκαιρίες και χρήματα. Εμείς οικονομικά είμαστε ισχυρότερο σωματείο από τον ΠΑΟΚ, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Το πιο σπουδαίο είναι ότι στον ΠΑΣ, ακόμη και η πρώτη ομάδα λειτουργεί ως ακαδημία, που προσφέρει στις παίκτριες της εκτός από χρήματα, εκπαίδευση και ευκαιρίες προσωπικής εξέλιξης. Αυτή την εκπαίδευση στην κουλτούρα της άμιλλας του επαγγελματικού αθλητισμού και της παιδείας, που έχουμε ανάγκη παντού στην Ελλάδα, προσπαθούμε να δώσουμε».

Σχετικά άρθρα

Συγκινητικός αποχαιρετισμός του Νίκου Γκάλη στον Γιάννη Ιωαννίδη

Μετονομάστηκαν και επίσημα οι Ασφάλειες Μάστακα στα Ιωάννινα σε Howden

Ηπειρωτικός Αγών

Έτοιμος για τα πλέι οφ έδειξε ο Βίκος