Aιολικό πάρκο στην Αυστραλία
Τρίτη άποψη

H αιολική ενέργεια παγκόσμια

«Αυτό είναι το τρίτο από μια σειρά τριών άρθρων στα οποία θα παρουσιαστεί περιληπτικά η πραγματικότητα της εξέλιξης των αιολικών πάρκων μέχρι σήμερα και τη μελλοντική τους εξέλιξη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκόσμια». Γράφει ο Κων/νος Χ. Γκαράκης, Ενεργειακός Μηχανικός, MSc, MA, MBA, Eπισκέπτης Καθηγητής Τμήματος Μηχ/γων Μηχανικών Παν. Δυτ. Αττικής.

Αντιδρώντες σε αιολικά πάρκα υποστηρίζουνε ότι οι εγκαταστάσεις έργων αιολικής ενέργειας (αιολικά πάρκα) δεν προχωρούν, δεν είναι βιώσιμα, είναι πανάκριβα, είναι επιδοτούμενα, παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο και ότι στο εξωτερικό μία-μία οι χώρες εγκαταλείπουν αυτές τις εγκαταστάσεις και ότι γενικότερα δεν έχουν μέλλον. Επιπλέον δίνουν και ψευδή στοιχεία για μεμονωμένες χώρες.

Ποια είναι η πραγματικότητα που επιμελώς αποκρύπτουν;

Αυτό είναι το τρίτο από μια σειρά τριών άρθρων στα οποία θα παρουσιαστεί περιληπτικά η πραγματικότητα της εξέλιξης των αιολικών πάρκων μέχρι σήμερα και τη μελλοντική τους εξέλιξη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκόσμια.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το παρόν και το μέλλον της αιολικής ενέργειας παγκόσμια μέσα από αξιόπιστες πηγές πληροφοριών.

Σύμφωνα με το Global Wind Energy Council (https://gwec.net) [1] το 2020 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της παγκόσμιας αιολικής βιομηχανίας με νέα εγκατεστημένη ισχύ των 93GW (93.000MW) με αύξηση 53% σε σχέση με το 2019.

Μέσω τεχνολογικών καινοτομιών και οικονομιών κλίμακας, η παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί σε μέγεθος την τελευταία δεκαετία και έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο ανταγωνιστικές από πλευράς κόστους πηγές ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Το 2020, η αύξηση ρεκόρ οφείλεται στην αύξηση των εγκαταστάσεων στην Κίνα και τις ΗΠΑ – τις δύο μεγαλύτερες αγορές αιολικής ενέργειας στον κόσμο – οι οποίες μαζί εγκατέστησαν σχεδόν το 75% των νέων εγκαταστάσεων το 2020 και αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της συνολικής αιολικής ενέργειας στον κόσμο χωρητικότητα.

Η σημερινή συνολική εγκατεστημένη ισχύς των 744 GW (744.000MW), συμβάλλουν στην αποφυγή έκλυσης 1,1 δισεκατομμυρίων τόνων CO2, ισοδύναμες με την έκλυση της Νότιας Αμερικής.

Σύμφωνα με το World Wind Energy Association [2] και τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν  στις 24 Μαρτίου 2021 η συνολική εγκατεστημένη αιολική ισχύς στην υφήλιο είναι 744.000 MW καλύπτοντας το 7% της ετήσιας συνολικής καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Oι νέες εγκαταστάσεις ήταν 93.000 MW, θεαματικά αυξημένες από το 2019 και την 3ετία 2016-8.

Πρωταθλήτριες χώρες στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ αιολικών πάρκων είναι:

  1. Κίνα – 290.000MW
  2. ΗΠΑ – 122.328 MW
  3. Γερμανία – 62.784 ΜW
  4. Ινδία – 38.625 MW
  5. Ισπανία – 27.446 MW

Όσο αναφορά τις νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων το 2020 τις πέντε πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν:

  1. Kίνα – 52.000 MW
  2. ΗΠΑ – 16.895 MW
  3. Βραζιλία – 2.558 MW
  4. Ισπανία – 1.638 ΜW
  5. Γερμανία – 1.427 MW

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η συνολική εγκατεστημένη  αιολική ισχύ και η νέα εγκατεστημένη ισχύ παγκόσμια. 

Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζεται η νέα εγκατεστημένη  αιολική ισχύ στην ξηρά  για το 2020  αλλά και συνολικά.

Πρώτη θέση στην συνολική εγκατεστημένη ισχύ στην ξηρά καταλαμβάνει η Κίνα, ΗΠΑ, Γερμανία, Ινδία, Ισπανία.

Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζεται η νέα εγκατεστημένη  αιολική ισχύ στην θάλασσα για το 2020  αλλά και συνολικά.

Πρώτη θέση στην συνολική εγκατεστημένη ισχύ στην θάλασσα καταλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Γερμανία και τη Ολλανδία. 

Β. Το μέλλον της αιολικής ενέργειας παγκόσμια

Στα παρακάτω σχήματα αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις της IRENA (International Renewable Energy Association) [3] για την εγκατεστημένη ανά έτος ισχύς με ορίζοντα το 2050.

Εκτιμάται αύξηση της ισχύος σε αιολικά πάρκα (στη ξηρά)  το 2030 κατά παραπάνω από 3 φορές σε σχέση με το 2018 και 10 φορές το 2050.

Εκτιμάται ότι η Ασία θα κυριαρχήσει στην παγκόσμια αιολική ισχύ (στη ξηρά) ως το 2050 ακολουθούμενη από Β. Αμερική και Ευρώπη.

Οι ΑΠΕ αλλά και ιδιαίτερα τα αιολικά πάρκα έχουν ευοίωνο μέλλον και ισχυρές προοπτικές να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία τους σε όλη την υφήλιο. 

Συμπερασματικά, μετά την παράθεση όλων αυτών των στατιστικών στοιχείων από αξιόπιστες πηγές εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι η αιολική ενέργεια είναι ανταγωνιστική, ταχέως αναπτυσσόμενη και αποτελεί τη λύση για ασφαλή, αξιόπιστη και οικονομική ενεργειακή πηγή παγκόσμια.

Αν ήταν αλήθεια όλα αυτά που αναφέρουν οι αντιδρώντες στην Ελλάδα, περί περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων κ.τ.λ., θα μπορούσε να υπάρξει όλη αυτή η ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο;

Η πραγματικότητα της πρωταγωνιστικής θέσης στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην μεγαλύτερη κομμουνιστική χώρα του κόσμου, την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αντικρούει κάθε επιχείρημα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στα: www.eletaen.gr , www.ask4wind.gr , ενώ για την Ευρώπη στο site www.windeurope.org  και ειδικά στατιστικά της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη στο πιο κάτω link  αλλά και παγκόσμια εδώ. 

Βιβλιογραφία

  1. https://gwec.net/global-wind-report-2021/
  2. https://wwindea.org/worldwide-wind-capacity-reaches-744-gigawatts/
  3. https://www.irena.org/publications/2019/Oct/Future-of-wind

Σχετικά άρθρα

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

Δεν πείθεται από τη φραστική αντίθεση στα αιολικά πάρκα

Αποστόλης Τζελέτας

Να μπει φρένο στα «φαραωνικά» αιολικά πάρκα