Η Επιτροπή γνωμοδότησε για τα τρία έργα αρνητικά, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της υπηρεσίας. Μάλιστα, τα δύο από αυτά τα έργα βρίσκονται στο ίδιο σημείο και, σύμφωνα με τη ΜΠΕ, έχουν τον ίδιο υποσταθμό, οπότε εύλογα υποθέτει κανείς πως πρόκειται για κατάτμηση του ίδιου έργου, με συνολική ισχύ που αγγίζει τα 150 MW.
Οι κυριότερες παρατηρήσεις της αρνητικής εισήγησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχουν ανεμολογικά δεδομένα, που να τεκμηριώνουν το υψηλό δυναμικό της εν λόγω περιοχής, ενώ δε συνίσταται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στις κορυφογραμμές των ορεινών όγκων της Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας που γειτνιάζουν με ζώνες τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, στις περιοχές αυτές υπάρχει έντονη οικοτουριστική ανάπτυξη από ορειβατικούς, περιπατητικούς, φυσιολατρικούς συλλόγους και τα συνοδά έργα θα είναι σε τέτοια έκταση, που θα περιορίζουν αυτές τις δραστηριότητες, ενώ από τη μελέτη προκύπτει ότι κατά τους θερινούς μήνες είναι πιθανό να μη λειτουργεί καν ο σταθμός, οπότε δε θα έχει μεγάλο αποτύπωμα.
«Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου έχει ως “συνοδό” ένα έγγραφο, που έχουν υποβάλλει περιβαλλοντικές οργανώσεις, το οποίο αφορά επιπλέον λόγους απόρριψης της υπό διαβούλευση Μ.Π.Ε.. Θεωρώ ότι η υπηρεσιακή εισήγηση θα πρέπει συμπληρωθεί με τους επιπλέον όρους, τους οποίους έχουμε από το υπόμνημα των πολιτών», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Γοργόλης.
Στη συνεδρίαση παρενέβη και ο νομικός σύμβουλος Δημήτρης Δράκος, σημειώνοντας πως οι Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις σε περιοχές Natura θεωρούνται άκυρες, καθώς δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, ενώ ζήτησε η απόφαση να αναπεμφθεί στο περιφερειακό συμβούλιο για επικύρωση.
Τον αγώνα των κατοίκων και του Δήμου Ζηρού εξήραν τα μέλη της Επιτροπής από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, συντασσόμενοι με την αρνητική εισήγηση της υπηρεσίας. Εκ μέρους της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», ο Θοδωρής Κορωναίος σημείωσε πως έγινε σημαντική δουλειά για την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων, ενώ τόνισε πως γενικότερα η περιοχή οδηγείται σε υποβάθμιση και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αναστροφή της τάσης αυτής. «Η υπόθεση δυστυχώς δε θα σταματήσει εδώ», πρόσθεσε, από την ίδια παράταξη ο Άρης Σπέγγος, παρομοιάζοντας τις ανεξέλεγκτες αδειοδοτήσεις ΑΠΕ σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα με «επιδρομή ακρίδων». Μάλιστα, δήλωσε ότι ανεξάρτητα από την όποια θέση της παράταξης μελλοντικά, ο ίδιος θα καταψηφίζει όλες τις σχετικές προτάσεις έργων που δεν προέρχονται από ενεργειακές κοινότητες.
Τη στάση των κατοίκων εξήρε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, καλώντας τους να δείξουν εμπιστοσύνη στο περιφερειακό συμβούλιο. «Θα είμαστε όπου πρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για φαραωνικά έργα, που «βαφτίζονται πράσινα», έκανε λόγο εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου» η Τίνα Ζέκα. «Θα είμαστε δίπλα με αγωνιστικό τρόπο, με κάθε μέσο και τίμημα, ώστε να αποτρέψουμε το έργο», τόνισε, απευθυνόμενη προς τους κατοίκους, την Επιτροπή Αγώνα και τον Δήμο Ζηρού, που εκπροσωπήθηκε δια του δημάρχου Νίκου Καλαντζή. Τη στήριξή του στον αγώνα των κατοίκων και για το ζήτημα αυτό αλλά και για τη συντελούμενη συρρίκνωση των υπηρεσιών, εξέφρασε και ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» Ζώης Γαλατάς.
Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση, με την ίδια περίπου επιχειρηματολογία και για την κατασκευή και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην περιοχή Πλαίσιο Θεσπρωτίας, ισχύος 58,5 MW, ενώ αποσύρθηκε η ΜΠΕ για μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 0,68 MW, στην Πλατανούσα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, κατόπιν αιτήματος του φορέα υλοποίησης.
Τέλος, η Επιτροπή κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε θετικά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΑΗΕ), ισχύος 200 MW και των συνοδών του έργων, στη θέση «Άραχθος 1», από την εταιρεία «Ενεργειακή Αρβανίκου ΕΠΕ». Θετικά τάχθηκαν η παράταξη της πλειοψηφίας και οι «Ορίζοντες Ηπείρου», ενώ αρνητικά η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», λόγω της αρνητικής στάσης της τοπικής κοινωνίας, και οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «ΑΡ.ΠΗ.» θέτοντας και ζητήματα ασφάλειας της εγκατάστασης.
Θετικές γνωμοδοτήσεις και προγραμματικές συμβάσεις
Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου φακέλου των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για Ε.Π.Ο. υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 36.900 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση στη θέση «Μουσιάς» της Τ.Κ. Βίγλας Δήμου Αρταίων και Ε.Π.Ο. υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 45.200 ορνιθίων κρεατοαπραγωγής, αποτελούμενη από τρεις επιμέρους πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, 15.180, 16.120 και 13.900 ορνίθια κρεατοπαραγωγής αντίστοιχα, στην Τ.Κ. Δροσοχωρίου Δήμου Ιωαννιτών. Επίσης, στην εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 79.980 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Παλιομάννα» της Τ.Κ. Καμαρίνας Πρέβεζας.
Επίσης, θετικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις για τις ΜΠΕ των έργων της παράκαμψης Ηγουμενίτσας και την, υπό όρους, οριοθέτηση και διευθέτηση τμήματος υδατορέματος, θέση «Λιούμπα» της Τ.Κ. Καλπακίου του Δήμου Πωγωνίου.
Η Επιτροπή ενέκρινε, τέλος, τη σύναψη των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Δήμου Ζηρού για ασφαλτοστρώσεις, βελτιώσεις, συντηρήσεις οδικών τμημάτων σε περιοχές του Δήμου Ζηρού (202.550 ευρώ), μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Δωδώνης για άμεση αποκατάσταση κατολίσθησης για την προστασία του επαρχιακού οδικού δικτύου και ιδιοκτησιών στο Σιστρούνι (130.000 ευρώ) και μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την υλοποίηση επειγουσών εργασιών κατασκευής δεξαμενής υδροδότησης Βαθυπέδου, χωρητικότητας 50 m3, (55.000 ευρώ) και τη βελτίωση δημοτικού δρόμου προσπέλασης του κέντρου του οικισμού Ποτιστικών από την 3η Επαρχιακή οδό μέσω Πλάκας (115.000 ευρώ).