Αισύμη Έβρου
Τρίτη άποψη

Η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα

«Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά τριών άρθρων στα οποία θα παρουσιαστεί περιληπτικά η πραγματικότητα της εξέλιξης των αιολικών πάρκων μέχρι σήμερα και τη μελλοντική τους εξέλιξη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκόσμια». Γράφει ο Κων/νος Χ. Γκαράκης, Ενεργειακός Μηχανικός, MSc, MA, MBA, Eπισκέπτης Καθηγητής Τμήματος Μηχ/γων Μηχανικών Παν. Δυτ. Αττικής

Αντιδρώντες σε αιολικά πάρκα υποστηρίζουνε ότι οι εγκαταστάσεις έργων αιολικής ενέργειας (αιολικά πάρκα) δεν προχωρούν, δεν είναι βιώσιμα, παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο και ότι στο εξωτερικό μία-μία οι χώρες εγκαταλείπουν αυτές τις εγκαταστάσεις και ότι γενικότερα δεν έχουν μέλλον. Επίσης ότι υπάρχουν τόσο μεγάλες αντιδράσεις στην Ελλάδα που δεν έχουν κανένα μέλλον.

Ποια είναι η πραγματικότητα που επιμελώς αποκρύπτουν;

Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά τριών άρθρων στα οποία θα παρουσιαστεί περιληπτικά η πραγματικότητα της εξέλιξης των αιολικών πάρκων μέχρι σήμερα και τη μελλοντική τους εξέλιξη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκόσμια.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το παρόν και το μέλλον της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Α.  Το παρόν της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα

Τα πρώτα αιολικά πάρκα υλοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1980 από τη ΔΕΗ και από το 1999 ως σήμερα η συνολική ισχύς τους αυξήθηκε κατά 385% σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία [1]. Από τα 107 MW του 1999 η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα έφτασε τα 4.114 MW.

Στα παρακάτω σχήματα παρουσιάζεται η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών πάρκων στην Ελλάδα ανά περιφέρεια.

Πρωταθλήτρια στις εγκαταστάσεις αιολικών είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 1678 ΜW, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει μόλις 92 ΜW. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ [2] από το Δελτίο ΕΛΑΠΕ του Δεκεμβρίου 2020 το 2020 εγκαταστάθηκαν 498MW αιολικών πάρκων.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται ειδικότερα η εγκατεστημένη ισχύς και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ανά μήνα και συνολικά  από αιολικά πάρκα στη χώρα για το 2020, από το ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΑΠΕ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 του ΔΑΠΕΕΠ [2] (4119ΜW εγκατεστημένης ισχύος σύμφωνα με ΔΑΠΕΕΠ).

Η ενεργειακή τους παραγωγή ήταν ίση με 9.323.000.000 kWh, καλύπτοντας τις ετήσιες ηλεκτρικές ανάγκες 2.500.000 νοικοκυριών (ΕΛΣΤΑΤ ηλεκτρική κατανάλωση μέσου νοικοκυριού 3750 kWh).

Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζεται στο ενεργειακό μείγμα της χώρας για το 2019 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ [3].

Το 2019 τα αιολικά πάρκα κάλυψαν το 15,2% της ηλεκτρικής κατανάλωσης της χώρας.

Β. Το μέλλον της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ η υπόθεση διείσδυσης για το έτος 2021 είναι 1.601 MW και η κατανομή της διείσδυσης είναι 640 MW για τα Αιολικά, 932 MW για τα Φωτοβολταϊκά, 10 MW για τα ΜΥΗΣ, 15 MW για τη Βιομάζα και 2 MW για τα ΣΗΘΥΑ.

Ως εθνικός στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας τίθεται η επίτευξη μεριδίου συμμετοχής των ΑΠΕ τουλάχιστον στο 35% για το 2030 σύμφωνα με το ψηφισμένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΦΕΚ Β/4893/2019).

Είναι προφανές ότι ο βασικός πυλώνας για την επίτευξη του κεντρικού στόχου για τις ΑΠΕ είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος υποτομέας να αποτελεί την κύρια προτεραιότητα πολιτικής και να έχει και την υψηλότερη απαίτηση για την έγκαιρη και αποδοτική εφαρμογή των σχεδιαζόμενων μέτρων.

Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου προϋποθέτει την πολύ μεγάλη αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή, η οποία για τις περισσότερες τεχνολογίες προβλέπεται να οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό της σημερινής εγκατεστημένης ισχύος τους. 

Σχετικά με την εξέλιξη των ποσοστών συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση παρουσιάζεται η πρόβλεψη για την εξέλιξη αυτών των μεριδίων, σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία, στον παρακάτω πίνακα.

Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζεται η εκτιμώμενη εξέλιξη στην εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ (1GW=1000MW, 1TWh=1.000GWh=1.000.000MWh).

Oπότε είναι εμφανές ότι οι εγκαταστάσεις των Αιολικών πάρκων θα πρέπει να φθάσουν τουλάχιστον  στα 7.000 MW απο τα  4.200 που είναι περίπου σήμερα (2021). 

Οι ΑΠΕ αλλά και ιδιαίτερα τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα έχουν ευοίωνο μέλλον και ισχυρές προοπτικές να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία τους. 

Συμπερασματικά, μετά την παράθεση όλων αυτών των στατιστικών στοιχείων από αξιόπιστες πηγές εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι η αιολική ενέργεια είναι ανταγωνιστική, ταχέως αναπτυσσόμενη στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στα: www.eletaen.gr , www.ask4wind.gr , ενώ για την Ευρώπη στο site www.windeurope.org  και ειδικά στατιστικά της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη στο πιο κάτω link  αλλά και στον κόσμο.

Βιβλιογραφία:

  1. Οι αιολικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα – 2020. https://eletaen.gr/wp-content/uploads/2021/01/2021-01-26-2020-HWEA-Statistics-Greece.pdf
  2. Δελτίο ΕΛΑΠΕ – 12.2020. https://www.dapeep.gr/wp-content/uploads/ELAPE/2020/08_DEC_2020_DELTIO_ELAPE_v1.0_21.03.2021.pdf?_t=1616415229
  3. Ενεργειακό μείγμα – ΔΑΠΕΕΠ. https://www.dapeep.gr/viosimi-anaptixi/energeiako-meigma/

 

Σχετικά άρθρα

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

Δεν πείθεται από τη φραστική αντίθεση στα αιολικά πάρκα

Αποστόλης Τζελέτας

Να μπει φρένο στα «φαραωνικά» αιολικά πάρκα