ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Χορευτικά σόλι στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μουσικό θέατρο στο Ιτς Καλέ

Τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υποδέχεται σε χώρους αρμοδιότητάς της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των πανελλαδικών εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το καλοκαίρι 2020 «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Πρόκειται για έναν νέο θεσμό, τον οποίο εγκαινιάζει το υπουργείο το δύσκολο αυτό καλοκαίρι, διοργανώνοντας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνικών οργανισμών και πλήθους καλλιτεχνών.
Η αρχή γίνεται την Παρασκευή 24 Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, όπου θα παρουσιαστούν χορευτικά σόλι στις 12, 1 και 2 το μεσημέρι. Χορογραφία Θανάσης Σολωμός, χορεύει ο Γιάννης Γκάντσιος, μουσική σύνθεση Θεόδωρος Ρέγκλης. Χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του καταξιωμένου Γιώργου Κοτσιφάκη θα παρουσιάσουν μια σειρά από χορευτικά σόλι στον εσωτερικό χώρο του μουσείου. Ως μια συνομιλία κίνησης και ακινησίας, οι χορευτές θα διηγηθούν καινούργιες ιστορίες πάνω σε χορογραφίες των ίδιων αλλά και των Ιωάννας Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη, Χρήστου Παπαδόπουλου και Κωνσταντίνου Ρήγου.
Ακολουθεί ένα περιοδεύον αφιέρωμα στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη, με τίτλο το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουλίου, στην εσωτερική ακρόπολη του Κάστρου (Ιτς Καλέ).
Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, ενός δημιουργού του οποίου το αποτύπωμα στην εγχώρια μουσικοθεατρική ζωή υπήρξε βαθύ, παρά το γεγονός πως το δημιουργικό πεδίο στο οποίο διέπρεψε ήταν το ελαφρό μουσικό θέατρο. Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τον πρωτεργάτη της ελληνικής οπερέτας, παρουσιάζοντας δύο από τα σημαντικότερα έργα του με τη μορφή ζωντανής «ραδιοφωνικής» παράστασης. Το μουσικό θέατρο είναι, άλλωστε, ένα κατεξοχήν θέατρο του ήχου. Έτσι, τηρώντας τις αποστάσεις και δίνοντας μεγαλύτερο χώρο στη φαντασία, τα δύο έργα του Σακελλαρίδη θα παρουσιαστούν εναλλάξ σε έξι αρχαιολογικούς χώρους, επενδύοντας ιδανικά, με τη σπιρτάδα, το χιούμορ και την υπέροχη μουσική τους, τα καλοκαιρινά βράδια. Ένας από αυτούς είναι και το Ιτς Καλέ, όπου την πρώτη ημέρα, στις 8.30 το βράδυ, θα παρουσιαστεί το έργο του «Χαλιμά» (1926) και τη δεύτερη, την ίδια ώρα, το «Θέλω να δω τον Πάπα!» (1920).
Υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο https://digitalculture.gov.gr/2020/07/oli-i-ellada-enas-politismos/

«Τραγουδάμε τους ποιητές μας» στην Άρτα

Μία ξεχωριστή μουσική εμπειρία με ήχους και στίχους που συγκινούν την καρδιά, ταξιδεύουν το νου και ξυπνούν νοσταλγικές αναμνήσεις, πρόκειται να απολαύσει το κοινό της Άρτας την Πέμπτη 23 Ιουλίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο μεσαιωνικό Κάστρο.
Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Στέφανος Κορκολής και η νεαρή ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη θα ερμηνεύσουν τραγούδια κορυφαίων ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζηδάκις, Πλέσσας, Μικρούτσικος, Λοΐζος, Λάγιος, Σπανός, Ξαρχάκος κ.ά.), ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη μελοποιημένα από τον Στέφανο Κορκολή αλλά και γνωστές συνθέσεις σε δική του διασκευή. Τους δύο καλλιτέχνες θα συνοδεύουν επί σκηνής δύο εξαίρετοι μουσικοί, ο Κωστής Πυρένης (κιθάρα, τραγούδι) και ο Βασίλης Δεφίγγος (σαξόφωνο, φλάουτο).
Η συναυλία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν. Μέγιστος αριθμός θεατών 200. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στον σύνδεσμο https://digitalculture.gov.gr/2020/05/melopiimeni-piisi-apo-ton-stefano-korkoli/.

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Πολύτιμη γνώση για το Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης