ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πολύτιμη γνώση για το Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης

Με στόχο να συνεχιστούν το 2024 αλλά και τα επόμενα χρόνια, ολοκληρώθηκαν για φέτος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων οι ανασκαφικές έρευνες στο Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης, που πραγματοποιήθηκαν με γενναία χρηματοδότηση από τη Βουλή των Ελλήνων.

Πέρα από τα ευρήματα στον χώρο των ανασκαφών, όπως νομίσματα, κεραμικά κ.ά., σημαντικότερο για τους επιστήμονες, σύμφωνα με την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, είναι πως οι έρευνες αυτές απέδωσαν στοιχεία, που αφορούν τη γεωμετρία και αρχιτεκτονική δομή του κτιρίου, και θα αποτελέσουν τη βάση των μελετών που θα ακολουθήσουν, με απώτερο σκοπό την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου.
Το Βουλευτήριο είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά και μνημειώδη αρχαία οικοδομήματα στο ιερό της Δωδώνης, σύγχρονο του αρχαίου Θεάτρου, που συνδέεται με την κοινωνικοπολιτική ιστορία της Ηπείρου κατά την αρχαιότητα, ως έδρα συνάθροισης της Συμμαχίας και του Κοινού των Ηπειρωτών. Το οικοδόμημα είναι ορθογώνιο, διαστάσεων 43,6×32,5μ. (1.300 τ.μ.), με δύο εισόδους και δωρική στοά στην πρόσοψη. Εσωτερικά, η αίθουσα διαμορφώνεται σε επίπεδο και κεκλιμένο χώρο για εδώλια, ενώ δύο τουλάχιστον σειρές από τρεις ιωνικούς κίονες η καθεμιά, στήριζαν το στεγασμένο τμήμα. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι ισχυροί, ενισχύονται κάθετα με αντηρίδες και σώζονται σε ύψος 4 μ.
Οι πρώτες ανασκαφές υλοποιήθηκαν το 1875 από τον Κωνσταντίνο Καραπάνο, στη συνέχεια από τον Δημήτριο Ευαγγελίδη κατά τα έτη 1929 και 1953 και από τον ηπειρώτη καθηγητή Αρχαιολογίας Σωτήρη Δάκαρη τα έτη 1965-1973. Η τελευταία ανασκαφική διερεύνηση του Βουλευτηρίου πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κατά το έτος 2008.
Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα για τους αρχαιολόγους είναι οι πλίνθοι, που φαίνεται να σχημάτιζαν πλίνθινους κίονες, κάτι που δεν έχουν συναντήσει ξανά, όπως ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.
Οι ανασκαφικές εργασίες του παρελθόντος, αλλά και αυτές που έγιναν τελευταία, δεν απομάκρυναν τον προβληματισμό των αρχαιολόγων για την τεράστια στέγη, που στηριζόταν αρχικά σε δύο σειρές από τρεις ιωνικούς κίονες. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται, αφορούν και αυτό το κομμάτι, όπως ανέφερε η αρχαιολόγος Υπατία Φάκλαρη.
Παράλληλα με τις ανασκαφικές εργασίες, γίνονται και σωστικές, όπως ανέφερε η συντηρήτρια αρχαιοτήτων Μελίνα Νάκα, επισημαίνοντας πως όλα τα ευρήματα από τον χώρο έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας, αναζητώντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση τους, όπως και για το σύνολο του οικοδομήματος.
Φυσικά, στο πλαίσιο των εργασιών έχουν γίνει οι αναγκαίοι καθαρισμοί και αποχωματώσεις, όπως ανέφερε ο αρχαιολόγος Χρήστος Κλείτσας, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα μνημείο, που καταδεικνύει και τη μετάβαση στη Ρωμαϊκή εποχή, και τις αλλαγές που επήλθαν και σε επίπεδο κτιριακό όσο και λειτουργικό.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά τη δεύτερη πυρπόληση του κτιρίου από τους Ρωμαίους (167 π.Χ.), το Βουλευτήριο φαίνεται ότι επισκευάστηκε πρόχειρα και λειτούργησε πιθανώς ως τα χρόνια του Αυγούστου, όσο διήρκεσε και η νομισματοκοπία του νέου Κοινού των Ηπειρωτών (168/148 ως το τέλος του 1ου π.Χ. αι.), ενώ στον 4ο αι. μ.Χ. εγκαταστάθηκε κάποιο εργαστήριο, στο οποίο κατασκευαζόταν η πορφύρα, γιατί κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν άφθονα όστρεα πορφύρας και ποικίλα μικρά εργαλεία, που μπορεί να έχουν σχέση με την επεξεργασία της.
«Δε σκάβουμε μόνο για να βρούμε κάτι, αλλά στήνουμε την υποδομή για την επόμενη φάση στο οικοδόμημα», σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας πως στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι η συνέχιση των εργασιών στο Βουλευτήριο να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο. «Θέλω να πιστεύω πως θα το πετύχουμε», σημείωσε, καθώς η διαδικασία σχεδιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

«Διά χειρός Καλαρρυτιώτου…»

Λουκία Τζάλλα