Μολύβδινο χρηστήριο έλασμα από τη Δωδώνη. Αναγράφεται ερώτημα για κάποιον από τους Θουρίους, αποικία των Αθηναίων στην Κάτω Ιταλία. 4ος αι. π.Χ.
ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Γνωριμία με τα μολύβδινα ελάσματα της Δωδώνης

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μοναδική σπουδαιότητα των μολύβδινων ελασμάτων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διοργανώνει δύο ομιλίες την Κυριακή 26 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.

Τον Νοέμβριο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε πλήρη φάκελο για την ένταξη του συντάγματος των μολύβδινων ελασμάτων από το Ιερό της Δωδώνης στον κατάλογο της Unesco «Μνήμη του Κόσμου».
Τα μολύβδινα ελάσματα είναι λεπτά φύλλα μολύβδου, πάνω στα οποία οι επισκέπτες του Μαντείου της Δωδώνης χάραζαν τα ερωτήματά τους προς τον θεό Δία και τη σύνναό του θεά, Διώνη. Καλύπτουν μία χρονική περίοδο περίπου τριών αιώνων (6ος-μέσα 2ου αι. π.Χ.) και είναι γραμμένα σε ποικίλα αλφάβητα και διαλέκτους.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μοναδική σπουδαιότητα των μολύβδινων ελασμάτων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διοργανώνει δύο ομιλίες την Κυριακή 26 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.
Η πρώτη ομιλία είναι της ομότιμης καθηγήτριας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δρ, Αριάδνης Γκάρτζιου-Τάττη με τίτλο « Εκμαιεύοντας ευνοϊκή χρησμοδοσία από το Μαντείο της Δωδώνης». Οι σωζόμενες επιγραφές των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης παρέχουν αρκετές ενδείξεις σχετικά με τους πιθανούς τρόπους, με τους οποίους οι επισκέπτες του μαντείου επιχείρησαν να καθοδηγήσουν προς όφελός τους τη θεϊκή εύνοια και τις επιπτώσεις της Τύχης και του τυχαίου. Πολύ συχνά η διατύπωση ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, όπου η κάθε δυνατή απάντηση λειτουργεί προς ίδιον όφελος, η εντολή για άμεση ή συγκεκριμένη κληροδοσία με προσχεδιασμένη τη θετική απάντηση, όπως και η συχνή επίκληση της Τύχης, συνθέτουν μία ξεχωριστή εικόνα χειρισμού της μαντικής διαδικασίας, όπου οι ερωτώντες διακινδυνεύουν την πρόβλεψη ρυθμίζοντας μόνοι τους το μέλλον τους.
Η δεύτερη ομιλία θα είναι της αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, δρ. Ελένης Βασιλείου με τίτλο «Τα μολύβδινα ελάσματα της Δωδώνης, υποψήφια για τον κατάλογο “Μνήμη του Κόσμου” της Unesco». Στόχος της ανακοίνωσης είναι η προβολή της σημασίας του συντάγματος των μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης, η μοναδικότητα των οποίων οδήγησε στη σύνταξη της πρότασης ένταξης τους από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στον Κατάλογο της Unesco «Μνήμη του Κόσμου». Χιλιάδες μολύβδινα ελάσματα έχουν εντοπιστεί στο Ιερό της Δωδώνης, τα οποία στην πλειονότητά τους φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Καλύπτουν μία χρονική περίοδο περίπου τριών αιώνων (6ος-μέσα 2ου αι. π.Χ.) και είναι γραμμένα σε ποικίλα αλφάβητα και διαλέκτους. Περιλαμβάνουν ιδιωτικά και δημόσια ερωτήματα των προσκυνητών που επισκέπτονταν το αρχαιότερο Ελληνικό χρηστήριο στη Δωδώνη.
Οι ομιλίες εντάσσονται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων «Κυριακή στο Μουσείο».

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Πολύτιμη γνώση για το Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης