ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Με στόχο να διατηρηθεί η μνήμη ζωντανή

Μια ειδική εκδήλωση μνήμης, στην οποία οι πολίτες των Ιωαννίνων θα ενώσουν τις φωνές τους με τις φωνές των κατοίκων άλλων πόλεων και χωρών του κόσμου εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού, που οδήγησαν στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη του εικοστού αιώνα, συνδιοργανώνουν η περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, Ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Yossi Amrani, ο γενικός γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βίκτωρ Ελιέζερ και ο δήμαρχος Ιωαννίνων, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής π. υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης, με θέμα «Η σημασία του να είσαι δίκαιος των εθνών: Η ηθική της ευθύνης και η ευθύνη της ηθικής».
Θα ακολουθήσει συναυλία της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη, η οποία θα παρουσιάσει την ενότητα των τραγουδιών της με το γενικό τίτλο «Ο πόνος όλου του Κόσμου», που περιλαμβάνει μελοποιημένα -για πρώτη φορά- ποιήματα του Ρωμανιώτη ποιητή από τα Γιάννενα Γιωσέφ Ελιγιά (1901-1931), γνωστού για την πολυδιάστατη προσφορά του στα ελληνικά γράμματα καθώς και στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό για την ποιότητά του κύκλο τραγουδιών.
Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται, επίσης, μελοποιημένη η ποιητική Γκουέρνικα του 20ου αιώνα, όπως χαρακτηρίζεται η «Φούγκα του Θανάτου», του γερμανόφωνου ρουμάνου ποιητή Πάουλ Τσέλαν (1920–1970), σε μετάφραση Ιωάννας Αβραμίδου, ενός από τους κορυφαίους μεταπολεμικούς ποιητές που επέζησε του Oλοκαυτώματος για να αυτοκτονήσει μερικά χρόνια αργότερα πέφτοντας στον Σηκουάνα ανήμπορος να ξεπεράσει τη φρίκη του Oλοκαυτώματος. Η μουσική αυτή ενότητα είναι μία προσωπική αντίδραση της συνθέτριας και λειτουργεί ως καταγγελία ενάντια στη βία, το ρατσισμό και τη βαρβαρότητα. Ερμηνεύουν ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη. Με τη συνθέτρια Πηγή Λυκούδη στο πιάνο συμπράττουν οι σολίστες μουσικοί Γάσπαρης Μαμμάς στο κλαρινέτο, Δημήτρης Κοντονής στις κιθάρες, Τάσος Γουσέτης στο βιολί, Νίκος Χατζόπουλος στο μπάσο και Άγγελος Κουσάκης στα κρουστά.
Τις ευχαριστίες του προς τον περιφερειάρχη για τις επί χρόνια προσπάθειές του, ώστε η μνήμη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης μας, των Ελληνοεβραίων αλλά και των 6 εκ. Εβραίων που χάθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου, να διατηρηθεί ζωντανή, εξέφρασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης Μωυσής Ελισάφ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της εκδήλωσης και ειδικά στο θέμα της ομιλίας του κ. Γιαννίτση.
Στον αφανισμό των Ρωμανιωτών Εβραίων αλλά και όλων των Εβραίων, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί πολλές φορές να το συλλάβει το ανθρώπινο μυαλό. Όταν επισκέφθηκα το Άουσβιτς, κατάλαβα ότι εκεί ο άνθρωπος είχε χάσει τις αξίες του, είχε γίνει χειρότερος από ζώο στη συμπεριφορά προς τους συνανθρώπους. Είναι ημέρα μνήμης και ημέρα για να πούμε ποτέ ξανά», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Και πρόταση για υφυπουργείο Ορεινότητας

Προαναγγελία εκπόνησης νέας μελέτης για τον πεζο-ποδηλατόδρομο

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας