Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Με την εκτέλεση εργασιών ελαφριάς συντήρησης συνδέεται η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας στον βόρειο κλάδο της σήραγγας «Μαλακάσι Α’» της Εγνατίας Οδού, καθώς από τους ελέγχους, που προηγήθηκαν, δε διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα στατικότητας.

Ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στα Γιάννενα, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της «Εγνατία Οδός ΑΕ» Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Κωνσταντίνο Κουτσούκο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η διέλευση από την Εγνατία Οδό είναι απόλυτα ασφαλής, κάτι που προκύπτει από όλους τους ελέγχους.
«Η σήραγγα στατικά δεν έχει κανένα, κανένα, κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν μερικά σημειακά προβλήματα», τόνισε ο κ. Ταχιάος και έκανε λόγο για προβλήματα αποφλοίωσης, λόγω των νερών, που δε στραγγίζουν καλά, και του αλατιού για τον αποχιονισμό, που καταλήγει στα χαμηλά σημεία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει μια σήραγγα, που έχει δημιουργηθεί σε μια συμπαγή βραχόμαζα, όπως η συγκεκριμένη. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν κάποιες μικρές παρεμβάσεις, κάποιες επενδύσεις όπως ανέφερε συγκεκριμένα, και στη συνέχεια θα αποδοθεί στην κυκλοφορία. «Ήταν μια ευκαιρία, εφόσον την κλείσαμε για έλεγχο, να κάνουμε και μια μικρή συντήρηση», ανέφερε, λέγοντας ότι δε θα χρειαστεί να κλείσει εκ νέου μετά το Πάσχα.
Όμως, τόσο η συγκεκριμένη σήραγγα όσο και οι υπόλοιπες σε βάθος χρόνου θα χρειαστεί να κλείσουν για να ελεγχθούν και να γίνουν εργασίες βαριάς συντήρησης, όπως θα υπάρχουν παρεμβάσεις και στα οδοστρώματα και στις γέφυρες. «Στο πλαίσιο της παραχώρησης, όλες οι σήραγγες θα τύχουν αναβάθμισης και θα περάσουν στην κατηγορία 1», πρόσθεσε,

Με το γάντι

Ο υφυπουργός Υποδομών επανέλαβε ότι οι ενέργειες που έγιναν, ήταν επιβεβλημένες μετά την ανησυχία, που προκάλεσαν οι αναφορές του Αλ. Καχριμάνη για κίνδυνο κατάρρευσης μιας σήραγγας, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται πολλές σχολικές εκδρομές.
Από τις δηλώσεις του δεν έλειψαν και κάποιες λεπτές αιχμές κατά του περιφερειάρχη, λέγοντας ότι υπήρξε μια υπερβολή στην παρουσίαση του προβλήματος, δικαιολογώντας τον, όμως, στη λογική ότι γνώριζε πως είναι μια σήραγγα με μεγάλη παλαιότητα. Σε μια αποστροφή του λόγου του στη συνέχεια, χαρακτήρισε «καψόνι» από τον κ. Καχριμάνη αυτό που υπέστη τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Απολογητικός, σε έναν βαθμό, ήταν ο περιφερειάρχης, επιμένοντας ότι η αναφορά του στην Περιφερειακή Επιτροπή έγινε σε ιδιωτική συζήτηση.
«Αν εγώ είπα μια κουβέντα παραπάνω, την είπα στην αγωνία μου ότι, όπως είπε και ο υπουργός, το έργο χρειάζεται βαριά συντήρηση. Έτυχε και πέρναγα, και όταν την είδα σαρακογαφωμενη, μπήκε στο μυαλό μου αυτό το πρόβλημα. Δεν είχα σκοπό να δημιουργήσω το τεράστιο θέμα, που δημιουργήθηκε», ανέφερε.

Έλλειμμα ενημέρωσης

Απαντώντας σε ερώτηση για την απουσία ενημέρωσης από την πλευρά της «Εγνατία Οδός ΑΕ», ο υφυπουργός απάντησε ότι ανακοίνωση δε βγήκε, γιατί ήθελαν να είναι ακριβείς σε αυτά που θα πουν, και παρείχε πλήρη κάλυψη, λέγοντας ότι ανακοίνωση βγήκε από το Υπουργείο, το οποίο προΐσταται της εταιρείας.
Βέβαια, με το τέλος της συνέντευξης τύπου και όταν του επισημάνθηκε ότι ανακοίνωση για την παράταση της διακοπής της κυκλοφορίας δεν εξέδωσε ούτε το Υπουργείο ούτε η εταιρεία, παρά μόνο η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, αναγνώρισε ότι υπάρχει μια αβλεψία, σε αντίθεση με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Εγνατία Οδός ΑΕ», που ήταν επιθετικοί προς τους δημοσιογράφους, καλώντας τους να αναγνωρίσουν ότι ημέρα Κυριακή είναι στα Γιάννενα και 35 άτομα εργάζονται στη σήραγγα.
Ως επιχείρημα, μάλιστα, για τη μη έκδοση ανακοίνωσης, χρησιμοποίησαν το ότι και στην περίπτωση των εργασιών που εκτελούνται στη σήραγγα Κατερίνης, ανακοίνωση δεν εξέδωσε ο «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», άλλα η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας.
Μπαίνοντας, πάντως, κάποιος στην ιστοσελίδα της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» βλέπει να τρέχει σε κρόουλ η συγκεκριμένη ενημέρωση, σε αντίθεση με την ιστοσελίδα της «Εγνατία Οδός ΑΕ», που δεν έχει αναρτηθεί καμία ενημέρωση για την παράταση της διακοπής της κυκλοφορίας και υποτίθεται ότι η αποκατάσταση έχει γίνει από την Παρασκευή.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος