ΚΑΣΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ,ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙKΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βλέψεις για μελλοντική ένταξη στα μνημεία της UNESCO

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων για τη δημιουργία του Πάρκου Πολιτισμού και τη βελτίωση της προσβασιμότητας, που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάδειξη της μοναδικής Καστροπολιτείας, αλλά και –γιατί όχι; – τη μελλοντική ένταξη στα μνημεία της UNESCO, όπως συμβαίνει με κάστρα σε άλλες βαλκανικές και ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι προϋποθέσεις, που δεν αφορούν την ιστορικότητα ή την πολιτισμική αξία του μνημείου, καθώς αυτά είναι αδιαμφισβήτητα, αρχίζουν να δημιουργούνται μέσα από το πλέγμα των εργασιών που εξελίσσονται σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να μετατρέψουν το Κάστρο σε ένα ανοιχτό, προσβάσιμο Πάρκο Πολιτισμού. Ήδη, εκπονούνται μελέτες αλλά και υλοποιούνται έργα αποκατάστασης στα μνημεία, που βρίσκονται στο εσωτερικό της Βορειοανατολικής Ακρόπολης, στο Τζαμί Ασλάν Πασά, στον Μεντρεσέ, στην Οθωμανική Βιβλιοθήκη και στα Οθωμανικά Λουτρά, ενώ διαμορφώνεται η πλατεία Γλυκήδων και οι οδοί Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή, δημιουργώντας ένα δίκτυο διαδρομών.

Τρία μικρά αναβατόρια

Το μεγάλο έργο της βελτίωσης της προσβασιμότητας, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει και την κατασκευή αναβατόριου, που τελικά δε θα είναι ένα, αλλά δύο-τρία μικρότερα, σε «κομβικά» σημεία. Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, παρότι η αρχική ιδέα ήταν για ένα αναβατόριο, ωστόσο τα βράχια στη βορειανατολική ακρόπολη δεν επέτρεπαν μια τέτοια λύση, που απαιτούσε δύσκολες και χρονοβόρες γεωτεχνικές μελέτες, και οι μελετητές βρήκαν τη λύση των περισσότερων και μικρότερων αναβατόριων, που θα δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να προσεγγίζουν με ευκολία τον χώρο.
Παράλληλα με πολλές εργασίες που φαίνονται, εξελίσσονται και άλλες που δεν είναι ορατές στους επισκέπτες, με την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Βαρβάρα Παπαδοπούλου να επισημαίνει πως βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης και κατάθεσης προς έγκριση η μελέτη για το Τζαμί του Ασλάν Πασά, που διαθέτει και μάστερ πλαν διαχείρισης.
Και στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ σχεδιάζονται παρεμβάσεις, καθώς έχει ολοκληρωθεί μια σειρά μελετών που αφορούν τα τείχη του. «Παλιότερα δεν καταφέραμε να γίνουν εργασίες και να αξιοποιηθούν και οι χώροι που βρίσκονται εντός των τειχών, όπως δωμάτια, αίθρια κοκ. Όλα αυτά θα γίνουν, διότι υπάρχουν σχέδια μεγαλύτερης αξιοποίησης», σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου, η οποία δεν έκρυψε την επιθυμία και τη βούλησή της, κάποια στιγμή, το Κάστρο των Ιωαννίνων να ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
«Υπάρχουν πολλά, όμως, ακόμη να γίνουν, για να πληρούμε προδιαγραφές για ένταξη στην UNESCO, όμως αποτελεί απώτερο σκοπό, γιατί έχουμε τα εχέγγυα. Αν βελτιωθούμε, νομίζω θα καταφέρουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Βέβαια εμείς το ευχόμαστε και το θέλουμε, αλλά θα πρέπει να υιοθετηθεί και προωθηθεί και από το Υπουργείο», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο και πως αναμφισβήτητα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, δημιουργούν τις συνθήκες για ακόμη περισσότερα έργα.

Σχετικά άρθρα

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

«Διά χειρός Καλαρρυτιώτου…»

Λουκία Τζάλλα

Οι προβολείς στη Βορειοανατολική Ακρόπολη

Γεωργία Χαλάτση