ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προτεινόμενα για «έργα της χρονιάς» Πάρκο Τεχνολογίας και Νιάρχου

Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας αλλά και οι προοπτικές που αυτό ανοίγει για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, βρίσκονται στην «κορωνίδα» των έργων προτεραιότητας, που υλοποιεί και προγραμματίζει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Λίγο πριν την εκπνοή του έτους, σε έναν σύντομο απολογισμό, που έκλεισε με την επισήμανση πως το πλήθος των εκτελούμενων έργων είναι τεράστιο για τις υπηρεσίες, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στις βασικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν ή δρομολογήθηκαν στη διάρκεια του 2022.
«Είναι πολλά τα σημεία, που η περιφερειακή αρχή έχει θετικά αποτελέσματα», ανέφερε, ξεκινώντας από το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, το οποίο χαρακτήρισε το ένα «άλμα» για την περιοχή. «Όταν κατασκευαστεί, θα αλλάξει τα δεδομένα όλης της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής, επιτρέποντας σε νέους επιστήμονες, που τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν από την περιοχή για μια καλύτερη τύχη, να επιστρέψουν και να είναι χρήσιμοι στον τόπο μας».
Μάλιστα, το Πάρκο, αλλά και η οδός Νιάρχου, η οποία επίσης αποτελεί ένα έργο υψίστης σημασίας για την Περιφέρεια Ηπείρου, έχουν προταθεί για «έργα της χρονιάς» σε πανελλαδικό διαγωνισμό, στο οποίο παλαιότερα είχε αναδειχθεί πρώτο το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.
Το πρώην κλειστό της Ξιφασκίας δεν μπορούσε να απουσιάζει από τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας και παρόλο που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εγκατάστασή του, ο κ. Καχριμάνης χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» την αξιοποίηση του πρώην Ολυμπιακού ακινήτου, αλλά και τις χρήσεις που μπορεί να έχει η κατασκευή, για αθλοπαιδιές και εκθέσεις, προς όφελος της περιοχής.
Σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Π.Ε. Θεσπρωτίας και όχι μόνο, είναι η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το ΒΙΟΠΑΘΕ, με ίδιους πόρους ύψους 2 εκ. ευρώ, αλλά και στην κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στο Καναλάκι του Δήμου Πάργας, έργο σημαντικό για την περιβαλλοντική θωράκιση της παραλιακής περιοχής.

Οδικά έργα

Ο περιφερειάρχης εξήρε το έργο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, υπογραμμίζοντας ότι, χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις, οι ζημιές από τις έκτακτες καιρικές συνθήκες περιορίστηκαν στις λιγότερες δυνατές, που κοστολογούνται στα 20 εκ. ευρώ, εκ των οποίων η Περιφέρεια έχει λάβει ως ενίσχυση από την πολιτεία 12,5 εκ. ευρώ.
Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας που ξεκίνησε η περιφερειακή αρχή με τη δημοπράτηση κυκλικών κόμβων και άλλων έργων στο σύνολο της Ηπείρου. Μάλιστα, διευκρίνισε πως η απόφαση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης έργων βελτίωσης της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, επιτρέπει στην Περιφέρεια να παρέμβει σε άλλα σημεία με έντονο κυκλοφοριακό φόρτο, όπως στο παραθαλάσσιο «μέτωπο», ενώ ειδική αναφορά έκανε στην κατασκευή του άξονα σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα, τον δρόμο Πηγάδια-Πλάκα και στη κατασκευή της νέας γέφυρας Πλάκας.

Έργα πολιτισμού

Σημαντικές εξελίξεις έφερε το 2022 σε μια σειρά έργων Πολιτισμού, που βρήκαν χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Μεταξύ αυτών, ο περιφερειάρχης προέταξε την ολοκλήρωση της μελέτης για το Τζαμί Καλούτσανης, η οποία παραδόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για να τη δημοπρατήσει, αλλά και την επικείμενη δημοπράτηση του Ιμαρέτ Άρτας.
Επίσης, αναφέρθηκε στην εκπόνηση masterplan για την περιοχή του Σουλίου, αλλά και τη συγκρότηση του φακέλου για ένταξη στα μνημεία της UNESCO, ενώ πολύ καλά πάει και η υπόθεση ένταξης στον κατάλογο Πολιτιστικών Τοπίων UNESCO και του Ζαγορίου.
Για το νέο χρόνο, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης πολλών έργων που χρηματοδοτούνται από τα διασυνοριακά προγράμματα, όπως είναι των Ιαματικών Λουτρών σε Χανόπουλο Άρτας, Πρέβεζα, Κόνιτσα, αλλά και για τα νοσοκομεία.
Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε, επίσης, και σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για τους αγρότες, αλλά και στη δικαστική πλέον διερεύνηση του ζητήματος των παράνομων επιδοτήσεων για την βόσκηση. Τόνισε δε την προώθηση της όλης διαδικασίας μέσω του συστήματος gov.gr. «Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή και έχουμε κάνει τις προτάσεις για να τελειοποιηθεί στο σύστημα με τα Π.Ο.Π. προϊόντα, με το γάλα, το κρέας, το μέλι και γενικά με όλα τα προϊόντα ποιότητας που παράγει η περιοχή μας, ώστε να μη ελληνοποιούνται που είναι σε βάρος των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα», τόνισε.
Τέλος, αναφέρθηκε ακροθιγώς και στο ζήτημα των απορριμμάτων. «Κάναμε το καθήκον μας έναντι των δημοτών μας», σημείωσε και αναφέρθηκε στη συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης που «έδειξε» την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας, μέσω των προγραμματικών συμβάσεων.

Σχετικά άρθρα

Και πρόταση για υφυπουργείο Ορεινότητας

Προαναγγελία εκπόνησης νέας μελέτης για τον πεζο-ποδηλατόδρομο

«Show me the money» λέει η Περιφέρεια στη «ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ»