Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

«Show me the money» λέει η Περιφέρεια στη «ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ»

«Show me the money» αποφάσισε να πει η Περιφερειακή Επιτροπή στη «ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ», την εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον για το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας, χωρίς, ωστόσο, να συμμετέχει στη διεθνή διαγωνιστική διαδικασίας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η απόφαση για τη ματαίωση της άγονης διαγωνιστικής διαδικασίας και την έγκριση του σχεδίου της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς για την ανάθεση σύμβασης ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησαν οι τρεις επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που συμμετέχουν ως μέλη στην Επιτροπή, Γιάννης Στέφος, Στέφανος Ζούμπας και Γιώργος Πρέντζας, με το μέγεθος και τα οικονομικά στοιχεία της «ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ – Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρία» να αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους της αρνητικής τους ψήφου.
Η Περιφερειακή Επιτροπή, στην πλειοψηφία της, συντάχθηκε με την πρόταση της Επιτροπής Διαγωνισμού να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο βήμα, να σταλεί δηλαδή πρόσκληση στην ενδιαφερόμενη εταιρεία να υποβάλει την προσφορά της, με τήρηση των όρων της αρχικής διακήρυξης. Βάσει αυτών η εταιρεία θα κληθεί να δείξει τη διαθεσιμότητα 24 εκατ. ευρώ και να καταθέσει εγγυητική καλής εκτέλεσης 8 εκατ. ευρώ, ώστε στη συνέχεια η σύμβαση να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και να επιστρέψει προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο. Με την κατάθεση της προσφοράς θα φανεί και το κοινοπρακτικό σχήμα ή ο υπεργολάβος, που θα κατασκευάσει το έργο και θα πρέπει να είναι τεχνική εταιρεία με πτυχίο ΣΤ’ τάξης στην κατηγορία οικοδομικών και Δ’ τάξης στην κατηγορία ηλεκτρολογικών εργασιών, όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Ηπείρου Βαγγέλης Σακκάς, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής.
Τα ερωτήματα, που τέθηκαν, είναι πώς μπορεί να σηκώσει το βάρος του εγχειρήματος μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο λίγων χιλιάδων ευρώ και χωρίς καμία προϋπάρχουσα δραστηριότητα, γιατί δεν εκδήλωσε το ενδιαφέρον της συμμετέχοντας στον διαγωνισμό και ποιες διασφαλίσεις υπάρχουν ότι δε θα χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα ανέγερσης επιπλέον κτιρίων στην υπό παραχώρηση έκταση για άλλους σκοπούς.
«Φαίνεται να είναι μια εταιρεία “φάντασμα”. Το ότι δεν εμφανίστηκε μια εγνωσμένου κύρους εταιρεία, μας δημιουργεί προβληματισμό», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος, με τον επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον – Τόπος να Ζεις» Στέφανο Ζούμπα να κάνει επίσης λόγο για εταιρεία «φάντασμα», προσθέτοντας ότι το θέμα θέλει προσεκτικούς χειρισμούς. Ύποπτο χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία εκδήλωσε το ενδιαφέρον της, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πρέντζας, λέγοντας ότι φάνηκε «σαν να ήταν έτοιμη» γι’ αυτή την εξέλιξη.
Ο κ. Σακκάς απάντησε με υποθετικά σενάρια, λέγοντας πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί, αν δεν γίνει η πρόσκληση για την υποβολή της προσφοράς. Εκεί, όπως είπε, θα φανεί αν πιθανώς υπάρχει από πίσω μια τράπεζα, που θα χρηματοδοτήσει το εγχείρημα, όπως και ποιος θα αναλάβει την κατασκευή. Ως προς το ότι δεν εμφανίστηκε μια γνωστή εταιρεία, αλλά μια ΙΚΕ, ανέφερε πως δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και αφύσικο, ειδικά αν πρόκειται για εταιρεία του εξωτερικού. «Συνηθίζεται εταιρείες να απομονώνουν τα δικά τους οικονομικά λογιστικά και σε αυτή την περίπτωση θέλουν μια “καθαρή” εταιρεία», υποστήριξε.
Καταλήγοντας, ο κ. Σακκάς ανέφερε ότι από τη διακήρυξη προβλέπεται η δυνατότητα υπαναχώρησης της Περιφέρειας Ηπείρου αζημίως, συνεπώς δεν υπάρχει ρίσκο στο να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο.
Σε αυτό υπερθεμάτισε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, λέγοντας πως υπάρχουν κάποια σενάρια, που θέλουν να διερευνήσουν. «Εάν δε βρεθούν, με υγεία και χαρά. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, ξαναβάζουμε τα 15 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και πάμε σε νέα διακήρυξη», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Οι εξηγήσεις δεν έπεισαν τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, με τον Γ. Στέφο να καταψηφίζει, χαρακτηρίζοντας το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «αστείο», τον Στ. Ζούμπα να ψηφίζει αρνητικά, κάνοντας λόγο για προχειρότητα και φανταστικά σενάρια, και τον Γ. Πρέντζα να καταψηφίζει, επίσης, διαφωνόντας στη σκοπιμότητα του έργου και στην εξέλιξη των διαδικασιών, που καθιστούν την Περιφέρεια «από αφεντικό, κομπάρσο».

Σχετικά άρθρα

Με πρόσκληση υποβολής προσφοράς στη «ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ» το επόμενο βήμα

«Δεν είμαστε ατραξιόν» η απάντηση στα αιτήματα

«Υποβάθμιση και εκφυλισμός» της λειτουργίας της Περιφερειακής Επιτροπής