ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο 2% των πλέον αναγνωρισμένων επιστημόνων στον κόσμο

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα αναγορευθεί η ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Αντωνία Μοροπούλου, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου.

Η Τώνια Μοροπούλου υπηρέτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως μέλος ΔΕΠ από το 1976 και ως καθηγήτρια από το 2003 έως τον Αύγουστο του 2020, και είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Είναι διδάκτορας χημικός μηχανικός και διετέλεσε διευθύντρια σπουδών της Β’ Κατεύθυνσης «Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης» του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΜΠ στην «Προστασία Μνημείων». Το 2002 ίδρυσε και έως το 2020 διηύθυνε το Εργαστήριο Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών στη Σχολή Χημικών Μηχανικών. Εξελέγη ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας (1994), στο Πανεπιστήμιο του Princeton (1995-1996) και προσκλήθηκε να δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Διετέλεσε εκλεγμένη αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΕΜΠ (2010-2014) και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολυτεχνείων – SEFI (2013-2016).
Με την ιστορική απόφαση των τριών χριστιανικών κοινοτήτων τέθηκε επικεφαλής της μελέτης και του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ. Έχει σχεδιάσει και επιστατήσει σε έργα αποκατάστασης στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στα Ενετικά Φρούρια του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, σε αρχιτεκτονικά μνημεία της Βενετίας, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια στην Ελλάδα, στο Άγιο Όρος, στην Κρήτη, στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο, στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελευσίνας, στο Θησείο, στην Αθήνα κ.ά., και πρωτοστάτησε στη καινοτόμο διεπιστημονική έρευνα με εφαρμογές για την αειφόρο ανάπτυξη σε τοπική, εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα. Υπήρξε επιστημονικά υπεύθυνη σε περισσότερα από 100 εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά ανταγωνιστικά προγράμματα. Συγγραφέας πέντε βιβλίων και 20 κεφαλαίων σε βιβλία, καθώς και 612 πρωτότυπων επιστημονικών δημοσιεύσεων. Έχει δείκτη απήχησης h-index 37, με περισσότερες από 60.000 αναγνώσεις και τρία δισεκατομμύρια προβολές του έργου της, και βρίσκεται, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Stanford, στο 2% των πλέον αναγνωρισμένων επιστημόνων στον κόσμο. Έχει λάβει πολλές σημαντικές εθνικές και διεθνείς διακρίσεις για το επιστημονικό της έργο.
Είναι εκλεγμένη στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ από το 1981 έως σήμερα. Έχει διατελέσει ως Γενική Γραμματέας, Β’ Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας Έρευνας & Τεχνολογίας για την Κατασκευή (ΕΠΕΤΚ) (2005-σήμερα).
Επικεφαλής της ευρωπαϊκής διοργάνωσης της Βραδιάς του Ερευνητή από το 2014 μέχρι σήμερα στο ΕΜΠ και για όλα τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Αττικής.
Αξιακή αναφορά και έναυσμα για την πορεία της, που συνδέει την παιδεία με την κοινωνία και τη δημόσια γενικά δράση και προσφορά, υπήρξε η συμμετοχή της στο φοιτητικό κίνημα κατά της Δικτατορίας και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73.
Η τελετή αναγόρευσης θα ξεκινήσει με προσφώνηση από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη και θα ακολουθήσουν ο έπαινος της τιμωμένης από τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Θεόδωρο Ε. Ματίκα, ανάγνωση των κειμένων του ψηφίσματος του Τμήματος, της αναγόρευσης και του διδακτορικού διπλώματος από τον πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Καθηγητή Απόστολο Θ. Αυγερόπουλο, περιένδυσή της με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Βασίλειο Β. Δημακόπουλο και επίδοση των τίτλων από τον πρύτανη.
Στη συνέχεια, η Τώνια Μοροπούλου θα μιλήσει με θέμα «Ο ρόλος της Επιστήμης και Μηχανικής των Υλικών σε μεγάλα διεπιστημονικά έργα Προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Πανάγιος Τάφος, Αγιά Σοφιά, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, Γεφύρι Πλάκας)».
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από κουιντέτο χάλκινων πνευστών οργάνων με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε διδασκαλία – μουσική επιμέλεια του διδάσκοντος Σάββα Γκριτζέλη.
Δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της τελετής και σε απευθείας μετάδοση στον σύνδεσμο https://diavlos.grnet.gr/uoi.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών