ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κριτική με διακυμάνσεις σε διαδικασία εξπρές

Αποχωρήσεις, τσακωμοί για τη διαδικασία και τον χρόνο, εκθέσεις ιδεών και κριτική «μία από τα ίδια» συνέθεσαν την τρίωρη και πλέον ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής για το 2021.

Επί της ουσίας, από τη διαδικασία δεν προέκυψε κάποια είδηση, αλλά έγινε μια επανάληψη όλων των ζητημάτων που είτε υλοποιήθηκαν είτε παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον απολογισμό από τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, απούσας της μείζονος αντιπολίτευσης, καθώς η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» αποχώρησε από τη συνεδρίαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί από την πρόεδρο Στ. Μπραΐμη να λάβουν τον λόγο οι δώδεκα χωρικοί και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, στη συνέχεια ο περιφερειάρχης και στο τέλος οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Αντίθετα, ο κ. Ζάψας ζήτησε, ορθώς με βάση τον κανονισμό όπως αποδείχθηκε, να προηγηθεί ο κ. Καχριμάνης κάτι που έγινε. Ωστόσο, η πρόεδρος δεν επέτρεψε στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης να προηγηθούν, με αποτέλεσμα ο κ. Ζάψας να αποχωρήσει.
Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της περιφερειακής αρχής, ο κ. Καχριμάνης στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα της επικαιρότητας όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, το Πάρκο Τεχνολογίας, το κλειστό της Ξιφασκίας και οι οδικοί άξονες Ιωάννινα – Κακαβιά και Καμπή- Ζέφυρος.
Ο περιφερειάρχης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις μελέτες του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, που ανέλαβε να ωριμάσει η Περιφέρεια Ηπείρου και στη συνέχεια τις παρέδωσε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υποστηρίζοντας ότι οι μελέτες παραδόθηκαν σε προχωρημένο στάδιο. «Χάρη στη δική μας δουλειά το έργο θα μπορέσει να δημοπρατηθεί μέχρι τέλους του χρόνου όπως έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. Άρα, όσοι λένε ότι η μελέτη “πήγαινε και έρχονταν” από το Υπουργείο στην Περιφέρεια και μιλάνε για “φιάσκο”, καλά θα είναι να μη βιάζονται. Και ειδικά εκείνοι που ήταν άφωνοι για το έργο αυτό τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε.
Στη συνέχεια υπεραμύνθηκε της επιλογής να αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου την ωρίμανση των μελετών για την οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού – Πρέβεζας. «Δεν περιμέναμε ότι θα δεχόμασταν επικρίσεις και για την πρωτοβουλία μας αυτή, που έχει στόχο να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες και από φορείς ή πρόσωπα που τα προηγούμενα χρόνια έλαμψαν δια της… απραγίας τους», ανέφερε και πρόσθεσε πως το τμήμα Γέφυρα Καμπής- Πρέβεζα και το τμήμα Μεσοπόταμος- Πάργα θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ Περιφέρειας Ηπείρου».

Η αντιπολίτευση

Τα συγχαρητήριά του στον Γιώργο Ζάψα για την αποχώρησή του έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, λέγοντας, μάλιστα, πως θα τον ακολουθούσε σε αυτή του την τακτική, αν δεν είχε αναγκαστεί να απουσιάζει για προσωπικούς λόγους από την προηγούμενη συνεδρίαση.
Ο κ. Ριζόπουλος εξέθεσε την πλήρη διαφωνία ης παράταξής του με την πολιτική που ακολουθεί η περιφερειακή αρχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μάλλον ζούμε σε διαφορετικά σύμπαντα» και κατηγορώντας την περιφερειακή αρχή ότι δεν έχει όραμα, σχέδιο και δεν κάνει ορθή οικονομική διαχείριση. «Όπως ήταν η Ήπειρος την προηγούμενη πενταετία, έτσι είναι και τώρα και θέλετε να σας συγχαρούμε και να σας δώσουμε πίστωση χρόνου γιατί έχετε απλώσει τραχανά;. Το λάθος έγινε και δεν πρόκειται οι Ηπειρώτες να σας δώσουν και τέταρτη θητεία. Παρακαλώ, κάντε μας τη χάρη, πηγαίνετε σπίτια σας» κατέληξε.
Για γενικότητες και εκθέσεις ιδεών κατηγόρησε τους αντιπεριφερειάρχες ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου, κάνοντας εξαίρεση ως προς την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Κώστα Σιαράβα, την οποία εξήραν οι περισσότεροι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης,. «Τι να κρίνουμε, δηλαδή, στο ότι έγιναν “πολλές δράσεις” και “έργα”;», σημείωσε ο κ. Δημητρίου και αναφέρθηκε στους οδικούς άξονες, το Τεχνολογικό Πάρκο και το κλειστό της Ξιφασκίας. Ο κ. Δημητρίου υπερτόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης – μέσω και των δηλώσεων του κ. Καχριμάνη – για τη δημοπράτηση του άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά εντός του έτους, ενώ για τα άλλα δύο έργα ανέφερε πως θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, καλώντας την περιφερειακή αρχή να φροντίσει να είναι βιώσιμα και να μη τα «φορτωθεί» ο Ηπειρώτης πολίτης. «Ευελπιστώ στον απολογισμό του ‘22 να πούμε συγκεκριμένα πράγματα. Αν υλοποιούνται έργα όπως πρέπει, είμαστε μαζί σας, αλλά, αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία αντιπαράθεση με γενικότητες και εκθέσεις ιδεών», κατέληξε.
Με το ερώτημα ποιος «ωφελήθηκε με όλα αυτά» τα έργα που παρουσίασε η περιφερειακή αρχή, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Πρέντζας και απάντησε πως όλα έγιναν προς όφελος μεγάλων επιχειρηματιών, ενώ άφησε αιχμές και για τη στήριξη της περιφερειακής αρχής από τις δύο πρώτες παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Διαφωνείτε στον τρόπο, όχι στην ουσία», σημείωσε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή για έλλειψη διαφάνειας, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της ΛΑΣΥ για τα απορρίμματα, το Τεχνολογικό Πάρκο και το Κλειστό της Ξιφασκίας.
Έλλειψη αυτοκριτικής αλλά και εκμετάλλευση της πανδημίας για τις ανεπάρκειες που υπήρξαν, καταλόγισε στην περιφερειακή αρχή ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» Ζώης Γαλατάς, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση για προσλήψεις και καμία αποτίμηση για τον τουρισμό. «Χύνετε δάκρυα για την κατάσταση του λαού, αλλά είστε και εσείς υπεύθυνοι, για την ακρίβεια, για τα χαμηλά μεροκάματα, για την ανεργία, την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Με την εισήγηση του Κ. Σιαράβα συμφώνησαν οι επικεφαλής ων παρατάξεων «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κώστας Νουτσόπουλος και «Ελληνική Αυγή» Κώστας Αναγνώστου στην ολιγόλογη τοποθέτησή τους. Ο κ. Νουτσόπουλος συμφώνησε και με τον κ. Δημητρίου περί «εκθέσεων ιδεών», ζητώντας, τέλος, να γίνει τετράιχνος ο δρόμος Γιάννενα – Κακαβιά.

Οι προτάσεις του Κ. Σιαράβα

Στην οικονομική κατάσταση και τα υπέρογκα βάρη πολιτών και επιχειρήσεων αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Κώστας Σιαράβας, προτείνοντας μια σειρά μέτρων, αλλά και διεκδικήσεις προς την κυβέρνηση.
Ο κ. Σιαράβας πρότεινε την κατάργηση ΦΠΑ στα λιπάσματα για τη χρήση των παραγωγών, όπως και στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες και παραγωγούς, ειδική επιδότηση για τη στρεμματική καλλιέργεια των προϊόντων, την εξέταση των εγχώριων πηγών ενέργειας και ενός σχεδίου για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, την επιδότηση των μονάδων κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, ιχθυοκαλλιεργητών και λοιπών παραγωγών, με 70% του κόστους για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών για ιδία χρήση, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και στήριξη της βαριάς βιομηχανίας της χώρας που είναι ο τουρισμός, προτείνοντας να επιδοτηθούν και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και μονάδες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών για ιδία χρήση, όπου φυσικά αυτό επιτρέπεται.
Παράλληλα, σημείωσε πως η πολιτεία, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για να στηρίξει την απασχόληση και την παραγωγή της Ηπείρου, αλλά και να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας και τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων. Τέλος, χαρακτήρισε αναγκαίο το πλαφόν στις τιμές ρεύματος και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
«Σήμερα η Ευρώπη και ιδιαίτερα η χώρα μας δέχεται την καταιγίδα όπως είναι ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, το χρέος της χώρας, ο πόλεμος , αλλά σε όλα αυτά συντελούν και η αδυναμία αποφάσεων από την κεντρική πολιτική σκηνή», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης και πρότεινε κοινό ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου, με αυτές τις προτάσεις προς την κυβέρνηση».

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Απάντηση στην κριτική με τον αέρα του 55%

Γεωργία Χαλάτση

Δύο + δύο άδειες στην Παμβώτιδα