ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο πρώτο τρίμηνο του ’22 το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Ιωαννίνων, προκειμένου να ακολουθήσει η διαβούλευση και η θεσμοθέτησή του.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς, σημειώνοντας πως ήδη ο ίδιος, με υπηρεσιακά στελέχη και τους μελετητές που εκπονούν τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που απαιτούνται, βρίσκεται σε επαφές με φορείς και πολίτες, προκειμένου να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

«Με το Π.Δ είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχουμε προχωρήσει στην σύνταξη και την διαβούλευση, την οποία ήδη κάνω διαρκώς με πολίτες, επιχειρηματίες, παραγωγικούς φορείς, ιδιοκτήτες οικοπέδων και με τους μελετητές που κάνουν τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, ώστε να μη βρεθεί κανείς προ εκπλήξεως και να ακούσουν οι μελετητές ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα. Πάμε βήμα βήμα αλλά με γρήγορους ρυθμούς. Κάτι που δεν είχε γίνει 20 χρόνια, λέω ότι θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, θα είμαστε έτοιμοι για να ξέρει ο καθένας τι κάνει με την ιδιοκτησία του, την επιχείρηση του κλπ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος Tv1».

Ασπίδα προστασίας για οκτώ είδη

Παράλληλα, ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοβουλία του για την διασφάλιση της διατήρησης πληθυσμών άγριας ζωής και επιβίωσής τους, όπου αυτή απειλείται.

Τρία είδη γυπών, η χελώνα Καρέτα Καρέτα, το Αγριόγιδο των Βαλκανίων, ο βάτραχος της Καρπάθου, το Λεπιδόπτερο, αυτόχθονα είδη πέστροφας, το είδος χλωρίδας Silene holzmannii και οι Αμμοθίνες είναι τα πρώτα είδη άγριας πανίδας και χλωρίδα της Ελλάδας από τα οποία ξεκινά η υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την προστασία τους.

Όπως προβλέπεται στις οκτώ υπουργικές αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, τα Εθνικά Σχέδια Δράσης θα έχουν διάρκεια έξι ετών και προβλέπουν μέτρα για τη διασφάλιση διατήρησης των πληθυσμών, επιβίωσής τους, όπου αυτή απειλείται, καθώς και γεωγραφικής εξάπλωσης με ταυτόχρονη προστασία από εξωγενείς παράγοντες. Η υλοποίηση, η παρακολούθηση και η εποπτεία θα γίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).

«Πρόκειται για είδη ζώων και φυτών που αποτελούν αναπόσπαστους κρίκους της αλυσίδας της βιοποικιλότητας και της φυσικής άμυνας έναντι της κλιματικής κρίσης. Για αυτό κι εμείς θέτουμε σε εφαρμογή ολοκληρωμένα σχέδια δράσης για να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις ώστε τα συγκεκριμένα είδη όχι μόνο δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν αλλά θα αυξηθούν πληθυσμιακά και γεωγραφικά στο μέλλον», επεσήμανε ο κ. Αμυράς.

Σχετικά άρθρα

Προέχει του ποδηλατόδρομου το Προεδρικό Διάταγμα

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς