Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Προέχει του ποδηλατόδρομου το Προεδρικό Διάταγμα

Τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος Παμβώτιδας, προκειμένου να μπει τέλος σε «παραθυράκια και φτηνά μερεμέτια σε βάρος της λίμνης», ζήτησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, υπεραμυνόμενος της διαδικασίας που ακολούθησε η δημοτική αρχή του 2014-2019 για τη χάραξη του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου από την πλατεία Μαβίλη έως το Πέραμα, με βάση την κείμενη τότε νομοθεσία.

Αφορμή για την τοποθέτηση του δημάρχου στάθηκε η ψήφιση του νόμου 5092/2024 περί αιγιαλού, παραλιών και παρόχθιων εκτάσεων ποταμών και λιμνών, και η πρόσφατη συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη» Παντελή Κολόκα, ο οποίος επανέλαβε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πως θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή χάραξης, καθώς το συγκεκριμένο έργο δεν πρόκειται να γίνει, αν δεν υπάρξει κοινωνική συναίνεση, αλλά ταυτόχρονα κινδυνεύει η νομιμοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Λιμνοπούλας και στο Πέραμα.
Ο κ. Μπέγκας σημείωσε πως ο ποδηλατοδρόμος σχεδιάστηκε ως έργο πνοής για την πόλη και προστασίας και ανάδειξης λίμνης, γι’ αυτό και εντάχθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό 2014-2019 και μέσω του ΣΒΑΑ επιδιώχθηκε η υλοποίησή του. «Αυτά αφορούν την πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής. Στη συνέχεια ανέλαβαν οι υπηρεσίες του Δήμου να εκπονήσουν τις μελέτες, οι οποίες έγιναν όλες σύννομα, λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία, ως όφειλαν, και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό», σημείωσε ο κ. Μπέγκας και τόνισε πως οι απαλλοτριώσεις έχουν συντελεστεί από το κράτος, καθώς κύριος της ζώνης ανάμεσα στην κόκκινη και κίτρινη γραμμή της οριοθέτησης είναι η Κτηματική Υπηρεσία.
«Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, ο Δήμος Ιωαννιτών το μόνο που έκανε, ήταν η σύνταξη κτηματογραφικών πινάκων για να δοθεί η αποζημίωση στους δικαιούχους. Οποιαδήποτε νομοθετική εξέλιξη θα εξεταστεί και θα ληφθεί υπόψη, μιας και δυστυχώς εδώ και τέσσερα χρόνια δεν υπήρξε καμία εξέλιξη», ανέφερε και, απαντώντας στο κάλεσμα του κ. Κολόκα για σημειακές αλλαγές στην οριοθέτηση, τόνισε πως η μοναδική ολοκληρωμένη λύση είναι η ψήφιση του Π.Δ. της Παμβώτιδας.«Μακριά από τον λαϊκισμό και τα μερεμέτια, ολοκληρωμένη λύση είναι η ψήφιση του ΠΔ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.
Λίγο νωρίτερα, ο κ. Κολόκας σημείωσε ότι την αντίδραση των κατοίκων στηρίζει και ο νόμος πλέον και πως, εφόσον παρέλθει η οκταετία χωρίς να προχωρήσει το έργο, υπάρχει αυτοδίκαιη άρση της απαλλοτρίωσης. «Κατά τη γνώμη μου θα το κερδίσουν νομικά, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να μην μπορεί να προχωρήσει ούτε και στη συνέχεια», σημείωσε.
Όπως έγινε ξεκάθαρο, τα 12 εκ. ευρώ, για τα οποία είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτση», δεν υπάρχουν, τουλάχιστον στη διάθεση του Δήμου Ιωαννιτών. Μάλιστα, ο κ. Μπέγκας κάλεσε τον κ. Κολόκα να ξεκαθαρίσει σε ποιον φορέα δόθηκε η χρηματοδότηση αυτή.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Γιωτίτσας, σημείωσε και αυτός πως τα χρήματα αυτά δε θα έφταναν ούτε για το κομμάτι από πλατεία Μαβίλη έως Πέραμα, πόσω μάλλον για πεζοδρομο-ποδηλατόδρομο περιμετρικά της λίμνης. «Δεν υπάρχουν τα 12 εκ. ευρώ. Να λέμε αλήθειες εδώ. Δε βρήκατε όμως μια κουβέντα να πείτε για το ποιος ήταν αυτός που υπόσχονταν, παρά μόνο αόριστες εκφράσεις περί δήθεν τοπικών παραγόντων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, τη σύγκληση μιας ευρείας συζήτησης, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, με στόχο τη διεκδίκηση της υπογραφής του Π.Δ. της λίμνης, εφόσον αυτή είναι η πρόθεση του Δήμου, ζήτησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη.

Σχετικά άρθρα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Επαναφέρει την ανάγκη σημειακών αλλαγών στην οριοθέτηση

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός