Τα γραφεία της P&I στο Ε.ΤΕ.Π.Η.
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τα ταλέντα φέρνουν επενδύσεις

Τι έχουν τα Γιάννενα και ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας πληροφοριών ή Information and communications technology (ICT); Όσο και αν η απάντηση προκαλεί έκπληξη, είναι απλή: διαθέτουν ταλέντα.

Νέοι άνθρωποι, καλά εκπαιδευμένοι μέσω των πανεπιστημιακών τους σπουδών στον τομέα αυτό, που μπορούν και θέλουν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στην πράξη.

Μπορεί να μας προκαλεί εντύπωση, αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο για τους ανθρώπους, που διαχειρίζονται τέτοιου είδους εταιρίες. Και πρόκειται για εταιρίες με παγκόσμια παρουσία, που –ανέλπιστα- ανακάλυψαν την πόλη των Ιωαννίνων.

Η αρχή έγινε με το ελληνικό τμήμα της πολυεθνικής P&I, που έχει εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Αναμένεται να ακολουθήσει, με πολύ ισχυρές πιθανότητες, προς το παρόν, η TeamViewer, μια ακόμη εταιρία τεχνολογίας, με το ομώνυμο λογισμικό για απομακρυσμένο έλεγχο να έχει φέρει σε κατακόρυφη αύξηση των οικονομικών της δεικτών.

Ο Η.Α. μίλησε με τον Διευθυντή Ανάπτυξης Λογισμικού της TeamViewer GmbH Philipp Deutcher, που βρίσκεται στα Γιάννενα προκειμένου να διαμορφώσει άποψη, και τον διαχειριστή (managing director) της P&I Hellas Ιωάννη Τσιλιμπάρη και ξεναγήθηκε στους χώρους της εταιρίας στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Η πρώτη απάντηση στο ερώτημα «γιατί τα Γιάννενα;», είναι το ανθρώπινο δυναμικό. «Τα Γιάννενα φαίνεται να είναι καλύτερη επιλογή μας μέχρι τώρα. Η εταιρία ψάχνει σε πολλές διαφορετικές περιοχές, σε διάφορες χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη και μέχρι στιγμής φαίνεται πως τα Γιάννενα μας ταιριάζουν. Παγκοσμίως, όλες οι εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού ψάχνουν για ταλέντα και φαίνεται πως τα Γιάννενα, με τα πανεπιστήμια γύρω γύρω (σ.σ. Πατρών, Δυτ. Μακεδονίας κ.λπ.), έχουν αυτά τα ταλέντα και δε διαθέτουν εταιρίες, οι οποίες να μπορούν να απορροφήσουν αυτούς που αποφοιτούν κάθε χρόνο. Βλέπουμε, έτσι, ευκαιρία για εμάς να έρθουμε εδώ και βλέπουμε επίσης μια ευκαιρία για τα Γιάννενα. Θα μπορούσε να είναι μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση», σημείωσε ο κ. Deutcher.

Τη θέση αυτή ενίσχυσε ο κ. Τσιλιμπάρης, αναφέροντας πως, σύμφωνα με μελέτες, το 2020 θα λείπουν 2 εκ. θέσεις εργασίας από τον κλάδο των ICT, γιατί οι μεγάλες εταιρίες στην Ευρώπη δεν μπορούν να βρουν νέα ταλέντα. «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες, που υπάρχουν ταλέντα», σημειώνει, προσθέτοντας πως υπάρχει μεν το λεγόμενο brain drain, αλλά η μετανάστευση των νέων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Στα Γιάννενα, η P&I Hellas, μετά από 20 μήνες λειτουργίας, εντός του Μαρτίου θα διπλασιάσει σχεδόν το υφιστάμενο δυναμικό της και θα απασχολεί 82 άτομα. Το σχέδιο λέει ότι θα προστεθούν άλλοι 30 έως το τέλος του χρόνου. Το 75% αυτού του προσωπικού προέρχεται από τα Γιάννενα και την Ήπειρο. Το υπόλοιπο, είτε είναι φοιτητές που σπουδάζουν εδώ είτε προέρχονται από άλλες περιφερειακές πόλεις.

Για την TeamViewer, επίσης, αν εγκατασταθεί στα Γιάννενα τελικά, κάτι που θα αποφασιστεί ενδεχομένως μέσα στο επόμενο δίμηνο, οι αριθμοί είναι αντίστοιχοι, ίσως και μεγαλύτεροι.

«Ένα ακόμη πλεονέκτημα που έχουν τα Γιάννενα, είναι ότι οι Γιαννιώτες δε φεύγουν εύκολα από τον τόπο τους. Έτσι, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου νέοι εκπαιδεύονται σε μια εταιρία και μετά φεύγουν, εδώ παραμένουν και συνεχίζουν να προσφέρουν», σημείωσε ο κ. Τσιλιμπάρης, με βάση την εμπειρία του.

Υπάρχει ταλέντο, λείπουν οι υποδομές

Στα Γιάννενα, λοιπόν, υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, υστερούν όμως οι υποδομές. Η P&I καταλαμβάνει ένα χώρο 300 περίπου τ.μ. στο ισόγειο του ΕΤΕΠΗ και βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης του υπογείου (700 τ.μ.), προκειμένου να υποδεχθεί και τους νέους εργαζόμενους. Για τις αναγκαίες παρεμβάσεις έχει δαπανήσει ήδη αρκετές χιλιάδες ευρώ, αν και το αρχικό πλάνο ήταν να εγκατασταθεί στους χώρους που καταλαμβάνει η Αρχιτεκτονική, η οποία επρόκειτο να μετακινηθεί στην Παπαζόγλειο, κάτι που πλέον είναι άγνωστο αν θα γίνει ποτέ.

Όμως, αποτελεί «διακαή πόθο» -σύμφωνα με τον κ. Τσιλιμπάρη- η ανέγερση νέου κτιρίου, καθώς σε ένας βάθος τριετίας εκτιμάται ότι ο χώρος δε θα είναι επαρκής.

Εξάλλου, ούτε και σήμερα διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ακόμη και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία δεν ευνοούν τις δραστηριότητες της εταιρίας, ενώ στον αντίποδα στα θετικά προσμετράται η ταχύτητα διαδικτύου μέσω οπτικής ίνας, που διαθέτει το ΕΤΕΠΗ, κάτι που δε συμβαίνει σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου.

Ευχής έργο για την εταιρία θα ήταν η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς –περιφέρεια, δήμο και πανεπιστήμιο- για μια πιθανή συνεργασία για την ανέγερση κτιρίου, ίσως με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, κάτι που θα διερευνηθεί το επόμενο διάστημα.

Πάντως, εφόσον έρθει και η TeamViewer, το κτιριακό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο άμεσα και με ευελιξία, για την οποία δε διακρίνονται οι δημόσιοι φορείς, ειδικά απέναντι σε εταιρίες και επενδυτικά funds, που δεν… περιμένουν.

Και οι δύο εταιρίες ανήκουν στο επενδυτικό σχήμα Permira και μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να καταλάβει κανείς για τι μεγέθη μιλάμε.

Σχετικά άρθρα

Μόνιμες εγκαταστάσεις στα Γιάννενα για την P&I

Αποστόλης Τζελέτας

Κυκλικοί κόμβοι; Ναι!

Ηπειρωτικός Αγών

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το μοναδικό εμπόδιο απέναντι σε μια ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ΝΔ»

Γεωργία Χαλάτση