ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παρέμβαση Μ. Τζούφη για τα προβλήματα περίθαλψης των στρατιωτικών

Την άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών ζητά η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη.

Με κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, τονίζει πως «η υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, ενώ πλέον έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις για τους στρατιωτικούς, που διαμένουν στην επαρχία, λόγω έλλειψης Στρατιωτικών Νοσοκομείων».
Όπως αναφέρει, «το παράδειγμα των στρατιωτικών στα Ιωάννινα είναι χαρακτηριστικό, καθώς αναγκάζονται να μετακινηθούν και να διαμείνουν στη Θεσσαλονίκη με δικά τους έξοδα, ώστε να εξυπηρετηθούν από το 424 ΓΣΝΕ». Η Μ. Τζούφη σημειώνει πως, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, που απαιτούν προγραμματισμένες επεμβάσεις, οι στρατιωτικοί δε δικαιούνται περίθαλψη και νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία των πόλεων που διαμένουν.
Στην ερώτηση υπογραμμίζεται ακόμα πως οι στρατιωτικοί ταλαιπωρούνται από τους μεγάλους χρόνους αναμονής. Για παράδειγμα, το 424 ΓΣΝΕ αδυνατεί να τους καλύψει έγκαιρα καθώς πλέον εξυπηρετεί και μη ένστολους. Ως συνέπεια, μια σειρά από επεμβάσεις «ρουτίνας» καθυστερούν έως και δύο έτη. Την ίδια στιγμή, τα βιβλιάρια νοσηλείας των στρατιωτικών δεν έχουν καμία ισχύ σε εξωνοσοκομειακούς ιατρούς και ιδιωτικές μονάδες υγείας, με αποτέλεσμα η διενέργεια ακριβών εξετάσεων να επιβαρύνει αποκλειστικά τους ασθενείς στρατιωτικούς.
Όπως αναφέρεται, το θέμα έχει ήδη θίξει η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, η οποία προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η δυνατότητα επιλογής προσωπικού και θεράποντος ιατρού σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, με την ανάλογη συμμετοχή από το ταμείο υγειονομικής περίθαλψης.
Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς ζητά από τον υπουργό Υγείας να λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση των στρατιωτικών που χρειάζονται περίθαλψη, ειδικά για αυτούς που μένουν σε περιοχές χωρίς Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Παράλληλα, τον καλεί να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών
Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Φερχάτ Οζγκιούρ και Πέτη Πέρκα.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας