ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο, που δίνει για πρώτη φορά κοινοβουλευτική υπόσταση στην υπάρχουσα κοινωνική αντιπολίτευση με βασικό ζήτημα το έγκλημα των Τεμπών, αλλά όχι μόνο, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης μομφής που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. και συνυπογράφεται από την πλειοψηφία των κομμάτων.

Ενόψει και των ευρωεκλογών, όπου αναμένεται να εκφραστεί η κοινωνική αντίδραση σε μια σειρά ζητημάτων όπως η ακρίβεια, το ΕΣΥ, το κράτος δικαίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης «συμπλέουν» για να εκφραστεί μια ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή, όπως ανέφερε η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη, ακόμη και αν αυτό δε σηματοδοτεί και εκλογικές συνεργασίες.

«Είναι σημαντικό στην πορεία προς τις εκλογές να καταγραφεί αυτή η αντιπολίτευση με όποιον τρόπο. Δύσκολα θα έχουμε μεγαλύτερες συμπτώσεις, το αίτημα της κοινωνίας αυτή τη στιγμή είναι για αντιπολίτευση, υπάρχει και κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση και αυτή τη στιγμή υπάρχει και κοινοβουλευτική. Πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν μπορεί να στέκεται με αλαζονεία και κυνισμό απέναντι στα προβλήματα και να παραβιάζει όλους τους κανόνες», σημείωσε η κ. Τζούφη.

Η κ. Τζούφη σημείωσε πως η Νέα Αριστερά είχε καταθέσει πρόταση προς τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, ώστε να συνυπογράψουν πρόταση δυσπιστίας για την παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. «Τότε δεν επέλεξαν να συνυπογράψουν για μικροπολιτικούς λόγους. Εμείς δεν κάνουμε τέτοια παιχνίδια και συνυπογράφουμε την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόταση έχει ως αφορμή την προσπάθεια συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά έρχεται σε συνέχεια πολλών άλλων ζητημάτων, όπως οι υποκλοπές, η καταδίκη από το Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου, η διαρροή προσωπικών δεδομένων και η υπόθεση της κ. Ασημακοπούλου, τα ζητήματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας. «Έχουμε μπροστά μας μια κυβέρνηση απόλυτα αλαζονική, που αντιμετωπίζει τα προβλήματα με κυνικό τρόπο», σημείωσε.

«Καμπανάκι» για περιβάλλον, υγεία και παιδεία

Δεν ικανοποίησαν τη βουλευτή της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη οι απαντήσεις, που έλαβε από τους αρμόδιους υπουργούς στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας και την υγεία.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, μετά την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη στη Βουλή, η Μερόπη Τζούφη σημείωσε πως δεν υπήρξε καμία δέσμευση για το πότε θα υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα Παμβώτιδας, αλλά πολύ περισσότερο για το αν θα υπάρξει αλλαγή της οριοθέτησης της λίμνης και χρηματοδότηση για τα αναγκαία έργα προστασίας του οικοσυστήματος.

«Βλέπουμε πως σε ένα θέμα σημαντικό για την περιοχή μας και όχι μόνο, η κυβέρνηση απαντά ότι η φροντίδα του κλίματος, που είναι και η βασική ευρωπαϊκή συνθήκη που καλούμαστε να υλοποιήσουμε, είναι αποτέλεσμα χρημάτων, άρα θα πρέπει να δεχθούμε άλλου τύπου επεμβάσεις στο περιβάλλον, προκειμένου αυτό να προστατευθεί», σημείωσε η κ. Τζούφη, για να συνεχίσει με τα θέματα της παιδείας και της υγείας.

Αναφορικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, σημείωσε, πέρα από την αντισυνταγματικότητα του νόμου, τις σημαντικές επιπτώσεις για τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο έχει υποστεί μείωση των φοιτητών κατά 22% από την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Προανήγγειλε, επίσης, ακόμη χειρότερες εξελίξεις στον χώρο της δημόσιας υγείας από το νομοσχέδιο που αναμένεται και προβλέπει κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Με σοβαρά τα προβλήματα της υποστελέχωσης, αντί να προχωρήσουμε σε διορισμούς, αυξήσεις στους μισθούς, φορολογικά και επιστημονικά κίνητρα, οι απαντήσεις του κ. Γεωργιάδη είναι ότι όλα αυτά επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Αν θέλει κάποιος χρήματα να δουλέψει στα απογευματινά, επιβαρύνοντας τον πολίτη», σημείωσε η κ. Τζούφη, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση, πέρα από τα συνδικαλιστικά όργανα, και από ευρύτερους φορείς όπως η αυτοδιοίκηση. Έκανε δε λόγο για μια εικόνα πλήρους κατάργησης του δημόσιου συστήματος υγείας, την ώρα που τα απογευματινά χειρουργεία έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες και, σύμφωνα με μελέτες, έχουν οδηγήσει σε επιβάρυνση της ποιότητας φροντίδας των ασθενών.

Σε διαδικασία ευρω-ψηφοδελτίου

Τέλος, ενόψει των ευρωεκλογών, η Νέα Αριστερά βρίσκεται στη διαδικασία συγκρότησης του ψηφοδελτίου. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει συνεδρίαση της προσωρινής κεντρικής επιτροπής, όπου θα γίνει η ευρωδιακήρυξη και θα τεθεί το πρόγραμμα δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα, καλούνται μέλη και φίλοι του κόμματος στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (Στοά Σάρκα), ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους για το ευρωψηφοδέλτιο.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας

Παρέμβαση Μ. Τζούφη για τα προβλήματα περίθαλψης των στρατιωτικών